DNS: Vad är det och hur man konfigurerar det på dina Windows eller MacOs

När det kommer till internetanslutningar och nätverk, har du någonsin hört talas om DNS? Ibland fungerar inte ditt internet på grund av det, och du kanske inte känner till det så bra. Så låt oss ta reda på vad det är och hur du kan konfigurera det på din dator.

I den här artikeln hittar du:

Vad är DNS och hur fungerar det?

känner till DNS

DNS är en akronym för Domain Name System, den består av en samling databas som översätter webbsidors IP:er till namn. Om du inte vet att de riktiga namnen på webbplatserna är siffror, förvandlas dessa siffror till bokstäver.

Det skulle inte vara vettigt att skriva en sträng med siffror för att komma åt dina webbplatser, så DNS ​​översätter siffror till bokstäver för att göra det enklare. Om du vill kan du komma åt sajter genom att skriva siffror, men med det sagt vore det väldigt konstigt.

Varje domännamn finns på en server med sitt IP-nummer och skapar därmed URL:en. Alla sajter och IP:er är olika, det skulle vara mycket jobb om vi behöll siffrorna istället för namnen, det skulle definitivt alltid skapa förvirring.

Så nu när du förstår vad den här guiden och översättaren handlar om, för att komma in på webbplatserna, låt oss se hur du konfigurerar den på din dator.

Hur konfigurerar man?

dns är viktigt för att översätta webbplatser

Det är viktigt för dig att förstå att DNS vanligtvis konfigurerar sig själv. Du behöver inte konfigurera det för att allt ska fungera. Men ibland, som redan sagt här, kan fel uppstå. Den DNS som din dator använder kan vara felaktig och helt ogiltig. Vid dessa tillfällen är det viktigt att byta till en annan som fungerar.

Ibland är det nödvändigt att byta router, men det är en komplicerad och svår process som till och med kan göra routern oanvändbar. Vissa har en bakåtknapp för att göra ändringen. De flesta TP-Link-routrar ger det här alternativet enkelt, andra bör du leta efter på internet eftersom det är ganska svårt. Däremot är det lättare att växla på datorn. Låt oss se nedan hur du ändrar det på din Windows och Mac

På Windows 10

 1. gå till Start meny och klicka sedan på kugghjulsikonen, vilka är inställningarna.
 2. gå sedan till Nätverk och internet, och leta efter fliken WiFi, Klicka på det.
 3. Klicka sedan på Ändra adapteralternativ.
 4. Gå till din internetanslutning och högerklicka.
 5. Gå sedan till egenskaper, men gör detta med administratörsrättigheter.
 6. I listan leta efter Protokoll IP version 4 (TCP/IPv4), klicka sedan på egenskaper.
 7. Aktivera alternativet Använd följande DNS-serveradresser.
 8. Ange olika DNS-adresser i den primära och sekundära sektionen.
 9. Slutligen bekräfta ändringarna.

i macOS

 1. gå till Äppelmeny.
 2. Klicka sedan på Systeminställningar, och fortsätt Nätverk.
 3. Gå till din nuvarande anslutning.
 4. Klicka sedan på knappen Avanceradoch gå till fliken DNS.
 5. Ta bort alla adresser från den vänstra tabellen och klicka på +-knappen för att lägga till olika data.
 6. Ange de nya primära och sekundära DNS-adresserna.
 7. Bekräfta ändringarna och du är klar.

vet hur dns fungerar

Det är mycket viktigt att vara försiktig när du följer de två stegen. För om du ändrar inställningarna utan mycket kunskap kanske din internetanslutning inte fungerar korrekt. Så gör lite research i ämnet, för att ta reda på vilken rätt adress du ska använda, och sedan kommer alla ändringar att göras korrekt.

Slutsats

Genom att följa alla dessa steg kommer du att kunna justera din DNS mycket enkelt. Dessutom var det väldigt tydligt vad DNS betyder och vad det gör. Tvivlade du på allt vi såg? Finns det något du inte kunde göra? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button