Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

DIY Till We Die: Beth Shalom Records

Bildkredit: Beth Shalom Records

Efter att ha fått ett artistperspektiv på gör-det-själv-etoset ville vi chatta med några gör-det-själv-etiketter, startskottet är det Londonbaserade Beth Shalom Records.

Under den första halvan av den här artikelserien pratade vi med ett brett spektrum av oberoende och gör-det-själv-artister från hela världen. Det gav en intressant inblick i hur dessa artister fungerar, fördelarna och nackdelarna och varför många fler artister går på DIY-vägen. Varje artist hade sin egen erfarenhet och historia att berätta, var och en lika fängslande som den förra. Det belyste hur hårt musiker arbetar i modern tid, särskilt om de är oberoende. Många artister är sina egna chefer, PR- och sociala medier-ansvariga, samtidigt som de skapar, skriver och spelar musik. Det är otroligt imponerande.

Efter att ha chattat med artisterna ville vi veta mer om de många gör-det-själv-scenerna över hela landet och utökade den här artikelserien för att chatta med gör-det-själv-etiketter. Under de senaste åren har det skett en viss explosion av små, oberoende etiketter som kommit till stånd. Som, liksom deras artister, bär samma DIY-etos och strävar efter att stödja dem så mycket som möjligt. Som nämnts i tidigare artiklar, i alla bra gör-det-själv-scen finns det en uppsjö av fans, etiketter, fotografer, bokare och mycket mer som alla arbetar för att skapa en unik och speciell scen.

Den andra halvan av denna artikelserie startar det Londonbaserade skivbolaget Beth Shalom Records. Etiketten föddes 2014 när musikern Joe Booley ville släppa sina vänners musik och sedan dess har han arbetat med 40 artister över 100+ släpp. Jobbar med artister som Rosehip Teahouse, Death By Shotgun och många fler! Sedan dess har etiketten växt exponentiellt och erbjuder nu artist management, turnébokning och showkampanjer i södra Storbritannien.

Vi träffade etikettägaren Joe Booley för att prata om hans erfarenhet av att driva ett gör-det-själv-märke, dess fördelar och nackdelar och mycket mer!

Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor! Hur har du haft det och vad har du hållit på med i lockdown 3.0?

Joe: Jag har varit bra tack. Jag har varit ledig sedan mars så ganska van vid att vara inlåst nu. Men den här lockdownen har jag planerat många av våra releaser för det här första halvåret, vilket är extremt spännande. Vi har haft en LP på baksidan ett tag så kommer äntligen att börja med den kampanjen snart.

När skapade du Beth Shalom Records och vad var inspirationen?

Joe: Jag startade Beth Shalom Records när jag var 18 år 2014. Jag hade uppträtt och släppt musik som soloartist sedan 2012 och på college hade jag också börjat producera vänners musik. Så det kom till en punkt där jag hade övervägt att pitcha min musik för några bolag som jag kände eftersom jag redan hade ett visst intresse men med erbjudanden som jag inte var intresserad av. Sedan föreslog min föreläsare att jag skulle starta ett eget bolag eftersom jag redan var det. producera min musik, distribuera den och även säkra lite pressbevakning också. Så BSR började enbart för min egen musik och expanderade i takt med att jag började släppa musik från vänner som jag producerade vid den tiden.

Hur har det varit att köra en gör-det-själv-etikett under pandemin och hur har det påverkat dig?

Joe: Att driva ett bolag under den här tidsperioden har varit väldigt roligt om jag ska vara ärlig. Det har varit fantastiskt att kunna ha mycket mer tid att lägga på det från dag till dag, vilket i sin tur har hjälpt mig att finjustera min tidshantering så när jag är tillbaka på jobbet är jag nu mycket bättre på att arbeta med märka och hålla koll på allt. Uppenbarligen, som många andra, har vi förlorat inkomster på grund av att vi inte har kunnat köra shower (som en del av vår live-arm, Let’s Stop Hanging Out DIY) men mängden stöd vi har fått genom pandemin är fantastisk, och har gjort det möjligt för oss att ha mycket roligt med det och starta några fantastiska nya partnerskap under 2020.

Var tanken att alltid göra DIY?

Joe: Det är lurigt. Som artist har jag alltid varit DIY och det har bara någonsin varit en kampanj där jag låtit någon annan ta hand om mina bokningar till exempel, så jag tror att jag tog över den mentaliteten till att driva etiketten. Jag personligen ser inte att det kommer att förändras någon gång i framtiden, och medan vi vidtar åtgärder för att göra det lättare att andra etiketter kanske inte i detta skede, dvs att arbeta med en uppfyllelsepartner, vilket i slutändan bara gör att jag kan lägga mer tid på att arbeta på etiketten i motsats till att lägga dagar på att slutförpacka beställningar.

“Mängden stöd vi har fått genom pandemin är fantastisk och har gjort det möjligt för oss att ha mycket roligt med det och starta några fantastiska nya partnerskap under 2020”

Joe Booley – Grundare och Label Manager (Beth Shalom)

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att köra etiketten DIY?

Joe: Den uppenbara fördelen är kontroll. Att kunna arbeta med varje aspekt av en release och se igenom den till slutet är otroligt givande men det kan vara otroligt dränerande, vilket är en av huvudorsakerna till att vi har börjat lägga ut vissa aspekter av etiketten men alla med kärnan syfta till att låta etiketten löpa på ett smidigare sätt. En stor nackdel är att inte ha samma ekonomiska stöd som antingen större bolag har eller skulle kunna ha tillgängligt genom finansiering och partners, men även utan det har vi lyckats göra många roliga releaser genom åren!!

Har internet gjort det lättare/möjligt för Beth Shalom att fungera och existera?

Joe: Åh definitivt. Vi skulle absolut inte ha arbetat med några av de band som vi har tidigare eller ens kunna ha de kunder vi har som sträcker sig över hela världen. Så att ha internet gör det definitivt lättare att använda etiketten och jag skulle kämpa för att veta hur man kör den utan den tror jag.

Kolla in Beth Shalom-artisten Bryony Williams spår “knacka” här:

Hur förblir Beth Shalom koldioxidneutral och miljövänlig?

Joe: När det gäller att förbli koldioxidneutrala arbetar vi med ett fantastiskt förtroende som gör att vi kan kompensera genom att stödja småbrukare av macadamiaträd i Malawi, vilket inte bara tillåter fler träd att planteras utan för att faktiskt stödja arbetare och skapa jobb i processen. Längs den miljövänliga sidan av saker och ting finns det några olika delar att tänka på. Den första är hur vi paketerar våra produkter; vi säljer inte längre några produkter som är krympförpackade, och även om vi har vinyl till exempel i plasthylsor, är de för livstidsanvändning och skydd av den produkten. Och vi använder alla återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara försändelser för vår butik, vilket våra uppfyllelsepartners också har underlättat.

Sedan har vi själva produkterna och var vi får tag i dem. För vinyl gör vi många eko-vinylpressningar (eco-vinyl använder alla sticklingar från tidigare pressar och återvinner dem för att göra dessa underbara slumpmässiga och unika skivor) som vi kommer att införliva i varje vinylsläpp som vi ger ut efter Lastelle-släppet nästa månad. Och vi ser också till att vi arbetar med leverantörer med antingen offset eller slänger deras avfall på ett hållbart sätt, dvs en anläggning vi jobbar med skickar sina sticklingar till skofabriker för att återanvändas i skosulor vilket jag tycker är fantastiskt. Och när det kommer till varor är vi mycket specifika om vilka varumärken vi använder för att se till att de är etiskt framställda och hållbart producerade.

Varför känner du att fler artister vill bli signade till ett oberoende bolag?

Joe: Jag tror att huvudsaken nuförtiden är att artister kan hålla så mycket kontroll över sin musik som de vill, vilket jag tycker är fantastiskt!! Du hör skräckhistorier om artister som tecknar med majors eller större skivbolag som pumpar in en massa pengar på en skiva och tappas, och i slutet av det äger skivbolaget fortfarande alla upphovsrätter till den inspelningen etc. Men lever i en dag och ålder där artister kan spela in sig själva och distribuera sig själva är fantastiskt, så att arbeta med mindre, oberoende etiketter är mest meningsfullt för den typen av artist. På BSR har vi inga mekaniska rättigheter till någon av artisternas musik, deras musik tillhör enbart dem.

Vad gör Beth Shalom för att hjälpa artister och hur arbetar du med dem?

Joe: Vi täcker ett brett utbud av tjänster. Vår huvudsakliga roll i alla kampanjer är distribution, tillverkning och press, men vi erbjuder även turnébokningar/kampanjer (när det är möjligt), några artister som vi arbetar med på ledningsnivå och ser till att säkra så många möjligheter för våra artister som möjligt. Om det finns vissa saker som vi kanske inte kan erbjuda vid den tidpunkten, känner vi ofta människor som vi antingen kan lägga ut det på, eller till och med leta efter att gå in på det området själva.

Ett exempel på en Beth Shalom-show

Har du några specifika kriterier för vilka artister du jobbar med?

Joe: Vi kallar oss själva för en Genre-Fluid Label, så vi har inga fastställda kriterier när det gäller genrer vi gillar att arbeta inom etc. Det finns uppenbarligen områden som vi kanske inte har koll på men det är fantastiskt att lära sig om hur nytt genrer fungerar också. Vi älskar alltid att se drivkraft hos artister och en passion för det de gör, vi har mål för etiketten som kan sträcka sig över några år och vi skulle älska att se liknande tänkande hos artister vi arbetar med.

Närmar du dig artister för att signera eller närmar de sig dig?

Joe: Oftare än inte kommer vi att närma oss människor eller ömsesidigt söka varandra. Vi är i en härlig position där nyare artister vi jobbar med är vänner till ett annat rosterband och så vi är redan medvetna om att varandra arbetat tillsammans på något sätt, oavsett om det är på livesidan av saker eller något annat.

Vad har varit några framgångshistorier om Beth Shalom?

Joe: Det finns många projekt som vi är stolta över, men några ögonblick som sticker ut skulle vara att se recensioner och funktioner i Kerrang för sådana som Petlib., The Yacht Club, Parachute For Gordo och Death By Shotgun. Säljer slut på våra exemplar av Bryony Williams senaste EP strax efter att den släppts. Att se band som itoldyou skulle älska att du spelar Underworld i Camden. Åker till Maida Vale med Rosehip Teahouse. Att se band som Marigolds, Rosehip Teahouse och PETSEMATRY spelas på Radio 1. Det finns så många fler jag nämner men den listan skulle bli alldeles för lång.

Varför tycker du att det dyker upp så många DIY-scener?

Joe: Jag tror att mycket beror på tekniken och resurserna som är tillgängliga för artister nuförtiden. Jag har alltid varit en del av gör-det-själv-communities och även under det decenniet har saker och ting förändrats drastiskt, till exempel är hemmainspelningskvaliteten otrolig just nu, små saker som gör det möjligt för människor som jag och banden jag arbetar med att existera Säkert.

Vad gör en bra DIY-scen?

Joe: Gemenskap och respekt. Det är fantastiskt att se vilken typ av gemenskap som har växt runt skivbolaget och mycket av det beror på att så många artister är vänner till varandra, stöttar varandra och fans av varandra. Jag har sett vissa scener och samhällen försvinna på grund av vissa individer som kanske tror att de är bättre än alla andra och alienerar andra, att ha den bristen på respekt i ett så nära sammansvetsat samhälle är giftigt enligt min mening.

Till sist, vilka råd har du till gör-det-själv-artister och de som vill starta sitt eget bolag?

Joe: Om du vill, gör det bara. Det är så enkelt att ställa in och mina mejl är alltid öppna om du har frågor (joe@bethshalomrecords.com). Ja, det kommer att vara knepigt ibland men det är verkligen viktigt att inse att du alltid lär dig, även efter 2, 5 eller 10 år. Var beredd på att lära och jag antar att bara ha kul med det.

Beth Shaloms nuvarande lista: Ringblommor, Fallskärm för Gordo, PETSEMATARY, amerikanskt teckenspråk, acab brik, Mänskligt huvud, Our Nameless Boy, itoldyouiwouldeatyou, Joe Booley, Treehouse, Bryony Williams, Kern Parks, Floods In Japan