Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ditt Google-konto behöver inte längre ett lösenord

Lösenord är inte allt de är knäckta för att vara. Nu behöver du inte ens en för Google.

Google-konton på alla större plattformar kommer snart att stödja lösenord, ett kryptografiskt system som förlitar sig på en tidigare autentiserad enhet snarare än att kräva att användare knappar in ett lösenord eller använder tvåstegsverifiering.

De skjuta bort lösenorden har varit långsam och stadig i teknikvärlden i flera år, och det faktum att ett så stort och inflytelserik företag som Google har gjort ett så stort drag tyder på att vår lösenordslösa värld är här för att stanna.

Hur du kan hoppa över ditt Google-lösenord

Från och med idag kan användare gå till deras Google-konto för att ändra sin verifieringsprocess till ett lösenord. Lösenordet kan vara en lokal PIN-kod eller den biometriska autentiseringen från användarens personliga telefon (troligen fingeravtryck eller Face ID).

De känsliga personuppgifterna ges aldrig till Google själv, eftersom lösenordsinloggningarna kommer från en pålitlig tredjepartstjänst, FIDO Alliance.

Du behöver en kompatibel smartphone för att lagra ditt lösenord – allt som kör iOS 16 eller Android 9 kommer att göra susen. Om du har en sekundär enhet kan du dela lösenordet via iCloud eller en betald lösenordshanterare. Dashlane erbjuder redan denna tjänst, medan 1Lösenord säger att det kommer att ha funktionen i år.

Det finns en hake: Det här fungerar inte på en delad enhet, eftersom den eller de andra användarna har full åtkomst till ditt Google-konto.

Okej, okej, det finns en annan hake också, och det är en du kanske har tänkt på. Om din telefon blir stulen kan den skyldige nu få tillgång till ditt konto. Lösningen är möjligheten att återkalla en lösenordsnyckel från Google-kontoinställningarna.

Nyckeln till att lösa onlinesäkerhet?

Google, Microsoft och Apple har alla anpassat någon form av lösenordssystemet som FIDO Alliance stöder under de senaste åren.

Googles nya utrullning av funktionen är bara det senaste tecknet på att världens största tekniska plattformar vill ha något säkrare än bara lösenord.

“Vi är glada över Googles tillkännagivande i dag eftersom det dramatiskt flyttar nålen på antagandet av lösenordsnyckeln på grund av både Googles storlek och bredden av den faktiska implementeringen – vilket i princip gör det möjligt för alla Google-kontoinnehavare att använda lösenord” ~Andrew Shikiar, verkställande direktör från FIDO Alliance

Det finns massor av undersökningar och studier som bevisar att lösenord inte är bra, från det faktum att ett av fem lösenord från federala myndigheter är lätt knäckbar till 85 % av webbanvändarna som erkänner att de återanvänder samma lösenord på flera webbplatser.

Hackare har skröt om dra nytta av svaga lösenordoch IT-ledare har slagit larm ett tag: Över 80 % av dem håller med om att lösenord är en “bedrägligt svag” form av säkerhet.

Nyckelord verkar vara en säkrare lösning och en välbehövlig uppgradering av vårt nuvarande system. Vi rullar dock fortfarande ut dem, och nästan alla tjänster som är mindre än Google och Apple erbjuder ännu inte lösenord. Om du är desperat efter att vara säker under tiden rekommenderar vi en lösenordshanteraren. De bästa kostar bara några dollar i månaden, och de kommer att lagra mycket mer komplexa lösenord än vad din egen grå substans kan hantera.