Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Digital Visual Interface (DVI) förklaras och förbättra GeForce2/3-bildkvaliteten

Vi klagar alltid över relativt små skillnader i prestanda mellan styrkretsar, moderkort och till och med processorer, men väldigt lite uppmärksamhet ägnas åt en av de viktigaste aspekterna av datoranvändning – videoutdatakvalitet.

Under de senaste åren, eftersom 19″ och 21″ bildskärmar har blivit vanligare, började användare märka att utdata från deras grafikkort inte var så tydlig som kunde vara. Problem som alltför suddig text och oförmåga att läsa mindre teckensnitt förekom, och eftersom de fanns när man körde vanliga program i Windows kallades detta felaktigt för dålig “2D-bildkvalitet”. Vi är inte befriade från skulden, eftersom vi tidigare har utfört våra egna subjektiva “2D-bildkvalitetstester” av olika grafikkort – men kom ihåg att dessa bildkvalitetsproblem påverkar all utdata från ditt grafikkort, inte bara 2D fönster.

För att förstå varför detta inträffar måste du förstå att anslutningen mellan ditt grafikkort och de flesta bildskärmar fortfarande är en analog anslutning. Vad menar vi när vi säger “analog?” Även om det är sant att den underliggande grunden bakom alla digitala kretsar är en samling analoga komponenter, förstår ett digitalt system bara två diskreta värden. När du sänder en 1 digitalt får du en 1 som utgång, oavsett spänningsfluktuationer eller något annat fenomen som uppstår under överföringen så länge de digitala komponenterna kan fungera korrekt. Medan med ett analogt system, finns möjligheten att en 1:a skulle kunna se ut som en 0,935 eller en 1,062 och därmed införa en nivå av osäkerhet där bilden som din videoprocessor matar ut inte nödvändigtvis är den du ser på din bildskärm. .

Tänk dig till exempel en analog anslutning mellan ditt tangentbord och din dator. Om analog-till-digital-omvandlaren på din dators sida misstolkade signalen som kommer från ditt tangentbord, kan det mycket väl komma att skriva ett ‘h’ som ett ‘j’ på skärmen. På samma sätt är suddigheten som kan finnas vid högre upplösningar inte det som matas ut av ditt grafikchip. Datan som ska visas på din skärm lämnar grafikkortets bildbuffert (minne) som digital data men innan den kan lämna ditt grafikkort måste den gå igenom en RAMDAC. RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter) omvandlar digitala data till en analog signal och det brukade vara boven för dålig bildkvalitet för inte så länge sedan. Dagens RAMDAC:er har mycket högre bandbredd och är av avsevärt högre kvalitet, vilket gör kvalitetsförlusten på grund av RAMDAC:n mindre problem än den en gång var.

Efter att ha bearbetats genom RAMDAC lämnar den analoga signalen grafikkortet, via din VGA-kabel (en annan källa för signalkvalitetsförlust) och går in i din bildskärm. Signalförlusten förvärras ytterligare om du har en digital plattskärm istället för en konventionell analog CRT eftersom den analoga signalen av lägre kvalitet sedan omvandlas tillbaka till en digital form. Det är detta sista steg som är väldigt lite meningsfullt eftersom vi för bara några steg sedan hade att göra med en helt digital signal som lämnade ditt grafikkorts bildrutebuffert; det är här DVI kommer in.

Idag ska vi prata om det digitala visuella gränssnittet (DVI) och hur det formas för att eliminera dessa överföringsproblem när det kommer till PC-skärmar. Vi kommer också att prata om DVI-implementationer i för närvarande tillgängliga grafikkort, samt hur du kan förbättra din nuvarande analoga videoutgång om den inte är så varm.