Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Diamond Monster Sound MX400

Diamond Monster 3D var utan tvekan det mest populära grafikkortet baserat på 3dfx Voodoo Graphics chipset. Det hjälpte till att göra namnet “Voodoo” synonymt med snabb 3D-acceleration under den tidsramen. För de som inte kommer ihåg var Monster 3D, liksom andra Voodoo-grafikkort, ett dedikerat 3D-grafikkort. När det var dags för Diamond att släppa en PCI-ljudkortslinje, bestämde de sig för att dra nytta av varumärket “Monster” som de hade etablerat. Därför föddes Monster Sound.

Precis som Monster 3D var det ursprungliga Monster Sound en pionjär inom sitt område. Det var ett av de första PCI-ljudkorten, ett av de första som erbjöd A3D-stöd och ett av de första som undvek Sound Blaster-kompatibilitet. Diamond insåg att DOS-spelvärlden inte var helt död och hade råd med ett pass för ditt gamla ISA-ljudkort, som skulle fortsätta att ge Sound Blaster-kompatibilitet om så önskas.

3D positionsljud kom med tillstånd av Aureals A3D API. Istället för att använda Aureals fasta A3D 1.0-accelerator, gick Diamond med en anpassad DSP-lösning, som gjorde det möjligt för dem att utöka A3D 1.0 med stöd för fyrhögtalare. Det ursprungliga Monster Sound följdes av Monster Sound MX200, som förbättrade linjen med några ytterligare funktioner, men förblev mestadels densamma.

Som med nästan allt annat i den här branschen, var Aureal tvungen att förbättra sitt ursprungliga A3D 1.0 API. När det var dags för Diamond att uppdatera sin produktlinje för A3D 2.0 bestämde de sig för att använda Aureals eget AU8830 Vortex 2-chip på sin egen anpassade kortdesign. Därmed kom Monster Sound MX300 att se dagens ljus.

MX300 släpptes ungefär samtidigt som Creatives första inträde på 3D-ljudmarknaden, Sound Blaster Live!, hjälper verkligen till att legitimera 3D-ljudmarknaden. Live!, med stöd för Creatives egna EAX API, erbjöd också den första riktiga tävlingen för Aureal. Medan EAX API var relativt sent i spelet, kom det från Creative Labs, uppfinnaren av Sound Blaster-linjen som är så välkänd i hela branschen. Vidare var det mycket lättare att programmera för EAX än A3D. Å andra sidan hävdade Aureal att A3D, särskilt A3D 2.0, erbjöd mer realistiskt 3D-ljud. Som ni säkert kan gissa var det då striderna nere i skyttegravarna verkligen började hetta till.

Förra hösten bestämde sig Aureal för att producera självmärkta Vortex 2-kort, med början på Aureal SQ2500. Det var inget speciellt med SQ2500 jämfört med alla andra Vortex 2-kort där ute, men flytten var bara vettig eftersom Aureal faktiskt tillverkade alla Vortex 2-kort, inklusive Diamonds anpassade MX300-design. Ännu viktigare är att alla dessa Aureal OEM:er nu i praktiken var borta från Vortex 2-marknaden.

Än en gång utnyttjade Diamond Monster-varumärket när de slog sig ihop med ESS för den senaste utgåvan av denna berömda serie, Monster Sound MX400. Helt enkelt genom att ha ett högre modellnummer kommer många konsumenter automatiskt att anta att MX400 är bättre än MX300, men kom ihåg att Diamond faktiskt tvingades byta sitt avancerade ljudkort. Låt oss ta en titt på vad Diamond kan göra med ESS Canyon3D för att se om den verkligen är bättre.