Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

DFI 748-AL: Första titt på SiS 748

Du kan inte titta på ett SiS-kretskort nuförtiden utan att fråga, “vad händer med SiS?” Efter de berusande dagarna av tillväxt på Intel-marknaden har SiS blivit märkligt tyst. Den fenomenala tillväxten som började med SiS 645-kretsuppsättningen och fortskred genom SiS 645DX, SiS 648, och slutligen den dubbelkanaliga SiS 655, verkar ha stannat. Intåget i Athlon-landet med 700-seriens styrkretsar (735/746/746FX) verkar ha tappat all kraft sedan nVidia började ta över AMD-marknaden. Till och med det länge ryktade 800FSB Dual-Channel SiS 655FX-chipsetet för Pentium 4 har förvandlats till en oändlig serie av förseningsmeddelanden medan SiS marknadsandel fortsätter att minska. Det var inte länge sedan som SiS var redo att passera VIA som den främsta chipsettillverkaren i Taiwan, men nu verkar både SiS och VIA ha hamnat i svåra tider. Det finns många frågor, fler rykten och väldigt få hårda fakta. Vi har inga svar på dessa frågor.

Det var i det här klimatet som vi först började höra om en ny SiS 748-chipset för Athlon, men ärligt talat, du var tvungen att anstränga dig för att ens höra rykten. Den nya SiS 748-chipset för Athlon är lika svår att hitta som den ökända nål-i-höstacken. Den första 748 som vi kände till producerades av en långsiktig SiS-partner, iWill. Men tidiga rapporter om det kortet indikerade nästan inget av de överklockningsalternativ som iWill hade bjudit på sina tidigare SiS Athlon-moderkort. Det fanns också rapporter om en Asrock-version av 748 i den mycket låga delen med nästan inga justeringar. Asrock är ASUS-divisionen som producerar lågprisbrädor. Det verkade som att 748:an redan var avsedd att vara “fynd-fynd”-chipset i Athlon-världen, sänkt under även överflödet av KT600-brädor som riktas mot “värde”-segmentet.

Sedan började vi höra om ett 748-kort som skulle produceras av DFI som inte var ett fancy LANParty-kort, men som ändå hade många av tweaking- och överklockningsalternativen som saknades på SiS 748-korten som vi hade sett. Vi frågade DFI om vi kunde ta en titt på deras SiS 748-kort, kallad DFI 748-AL, och DFI San Jose hade nådigt ett tekniskt prov i våra händer på bara ett par dagar. Vi blev varnade för att detta var en värdetavla, och inte i samma liga som deras LANParty-serie, men det dämpade inte vår entusiasm. DFI är en stor OEM-tillverkare – de tillverkar många kort åt andra företag – och vi har alltid tyckt att deras vanliga kort är solida och stabila, om inte de mest spännande på marknaden.

Som nämnts tidigare finns det ingen inneboende anledning till varför en dubbelkanals chipset skulle vara prestandaledaren på AMD Athlon-plattformen. På grund av begränsningarna i Athlon-arkitekturen bör enkanalslösningar kunna konkurrera effektivt inom de flesta prestandaområden med dubbelkanals nForce2 Ultra 400. Nyligen har enkanals nForce2 400 bevisat att detta är mer än bara en teori . Vi har redan sett att KT-600 sannolikt inte är den mördande enkanalslösning som vi förväntade oss. Så, kan SiS 748 vara lösningen som äntligen står head-to-head med nForce2?

Intresset för DFI 748-AL var att försöka svara på denna fråga. Har SiS 748-chipset någon potential? Eller kommer den att bli så överpresterad och överskuggad av nForce2 Ultra 400/400 och VIA KT600 juggernaut att den kommer att dö innan den ens har lanserats? Vi hoppas kunna belysa dessa frågor i denna recension.