det mörka nätet är det säkraste stället att köpa olagliga droger

det mörka nätet är det säkraste stället att köpa olagliga droger

Internet är fantastiskt. Det har inte bara möjliggjort en oöverträffad nivå av anslutningsmöjligheter runt om i världen, det har också inlett en ny tid av innovation. På det som verkar som en daglig basis förändrar internetaktiverad teknik vardagen för alla från småbarn till seniorer. Mellan smarta hem, mobila enheter och robothundar som kan öppna dörrar är världen en oändligt mer intressant och trevlig plats tack vare internet. Men som de flesta saker finns det en snuskig mage på internet som de flesta av oss aldrig ser. Det är naturligtvis om du inte köper illegala droger där.

Vanligtvis kallad den mörka webben, fungerar den här hemliga delen av internet effektivt som en slags svartmarknad, vilket ger brottslingar tillgång till en mängd otrevliga element som vapen, droger och en massa andra saker du bäst skulle undvika. Tack vare användningen av kryptovalutor och den speciella programvara som krävs för att få tillgång till den, går transaktioner på den mörka webben allmänt oupptäckta, en förståelig fördel när det gäller att delta i dessa avgjort olagliga aktiviteter. Men hur säkert är det egentligen att köpa illegala droger på det mörka nätet?

Inte för att vi på något sätt kondenserar övningen, men enligt en studie är den mörka banan verkligen det säkraste stället att göra mål. Men även om din fysiska säkerhet kan vara mer säker, kan sannolikheten för att du rippas av eller ta emot en dålig eller osäker “produkt” öka online.

Det mörka nätet och droger

Studien från National Center for Biotechnology Information fann att brottslingar som köper illegala droger på det mörka nätet upplevde betydligt färre hot mot personlig säkerhet (3 procent) och faktiskt fysiskt våld (1 procent) än vad de gjorde med andra källor.

Inköp från droghandlare eller främlingar fick till exempel mycket högre chanser för båda (35 respektive 15 procent). Även transaktioner som underlättats av vänner ansågs vara mer riskabla än att köpa droger på det mörka nätet (14 procent respektive 6 procent).

När det gäller att köpa olagliga droger är säkerhet ingen liten sak – även narkotikaffärer mellan vänner kan gå fel när pengar eller missbruk är inblandade. Utsikterna att lösa olagliga läkemedelsinköps säkerhetsproblem via online-köp verkar ganska frestande.

Tyvärr är siffrorna inte alla bra när det gäller att köpa illegala droger på det mörka nätet.

Fallgroparna med att köpa online

Trots de uppenbara moraliska och juridiska farorna med att utföra olagliga transaktioner på internet (även förmodligen omöjliga att upptäcka), har köp av droger på det mörka nätet en hel del unika problem.

Studien rapporterade att även om det mörka nätet var det säkraste stället att köpa illegala droger, upplevde de som försöker köpa ofta förlust av pengar, långa väntetider och ibland fick de inte ens produkten alls. Och, olagligt eller inte, det är några ganska dåliga fallgropar för alla som försöker köpa online.

Vem köper droger på webben?

Att köpa droger på den mörka banan har uppenbarligen upp- och nedgångar. Men vem deltar exakt i denna olagliga verksamhet, trots de många riskerna?

Samma studie visade att 82 procent av mörka webbdrogköpare är män, medianåldern sjönk vid 22 år. När det gäller vilka länder som är mest inblandade i mörk webbaktivitet ger en separat studie oss en god uppfattning om det globala mörka webbproblemet.

Som du kan se från Global Drug Survey 2017 har Finland lätt de mörkaste webbanvändarna som köper droger, med nästan hälften av deras svar som insisterar på att de har gjort det tidigare.

När det gäller andraplatsen är det ganska nära, med Norge, Storbritannien, Skottland och Sverige alla inom några procentenheter från varandra. Men vi kan alla erkänna att det knappast är en tävling som är värt att kämpa för.

Läs mer om globala trender på TechCo

Relaterade Artiklar

Back to top button