Det första huset som gjordes med 3D-utskrift Àr nÀstan en realitet i Tyskland

0 Shares

Detta har hĂ€nt i Bayern, Tyskland, dĂ€r det första huset som byggdes helt tack vare en 3D-skrivare Ă€r pĂ„ vĂ€g att öppna sina dörrar. Bygget pĂ„börjades i september 2020. Denna lĂ€genhet har designats pĂ„ det mest spektakulĂ€ra sĂ€tt som möjligt: ​​den har en kapacitet pĂ„ fem vĂ„ningar fördelat pĂ„ tre vĂ„ningar med cirka 380 kvadratmeter boyta. Skrivaren som anvĂ€ndes för att utföra denna mödosamma uppgift har varit modellen “BOD2”, vilket Ă€r snabbast pĂ„ marknaden idag.

En komplex men effektiv mekanism

Efter tio mÄnader och mer Àn 100 timmars 3D-utskrift nÀrmar sig konstruktionen sitt slut. Man rÀknar med att den i augusti kan börja ta emot besökare och att den om bara fem veckor ska vara helt fÀrdig.

Det tyska byggföretaget PERI, i samarbete med den danska tillverkaren COBOD som tillhandahÄllit skrivaren, har ansvarat för att göra detta projekt till verklighet. Enligt ett uttalande som gjorts tillgÀngligt för pressen, all byggteknik som har anvÀnts att tillverka detta hus klarade alla regulatoriska godkÀnnandeprocesser.

Casa 3D

Skrivaren har ett skrivhuvud som rör sig lÀngs tre axlar i en kraftig metallram, vilket gör att skrivaren kan flyttas var som helst inom hela strukturen och behöver bara kalibreras en gÄng. Tack vare denna teknik Àr det möjligt att spara bÄda tid och pengar. Materialet som anvÀnds för utskrift Àr designat för att möta behoven för 3D-konstruktionsutskrift och fungerar i princip perfekt med BOD2-skrivaren.

En kvalitetsprodukt

Dessutom har skrivaren ett system som det kan vara med analyserat var andra delar av huset kommer att installeras, sÄsom eluttag, rör eller vattenanslutningar, sÄ dessa uppgifter kan utföras medan huset fortfarande hÄller pÄ att skrivas ut.

Strukturen bestÄr av ihÄliga trippelhudsvÀggar som Àr fyllda med ett isolerande material. BOD2-skrivaren kan fÀrdigstÀlla en kvadratmeter av en dubbelskiktsvÀgg pÄ mindre Àn fem minuter med en hastighet av ett meter per sekund. Skrivaren med skrivhuvud behöver tvÄ operatörer och med hjÀlp av en kamera kontrolleras utskriftsresultatet.

Casa 3D

NÀr byggprocessen Àr klar kommer huset hyras. Med den stora popularitet som 3D-printing vinner under de senaste Ären och det stora antalet andra projekt som Àr i utskriftsprocessen, kommer andra 3D-printade strukturer att följa detta huss exempel och fÄ sin plats inom tysk arkitektur.

0 Shares