Det första huset som gjordes med 3D-utskrift är nästan en realitet i Tyskland

0 Shares

Detta har hänt i Bayern, Tyskland, där det första huset som byggdes helt tack vare en 3D-skrivare är på väg att öppna sina dörrar. Bygget påbörjades i september 2020. Denna lägenhet har designats på det mest spektakulära sätt som möjligt: ​​den har en kapacitet på fem våningar fördelat på tre våningar med cirka 380 kvadratmeter boyta. Skrivaren som användes för att utföra denna mödosamma uppgift har varit modellen “BOD2”, vilket är snabbast på marknaden idag.

En komplex men effektiv mekanism

Efter tio månader och mer än 100 timmars 3D-utskrift närmar sig konstruktionen sitt slut. Man räknar med att den i augusti kan börja ta emot besökare och att den om bara fem veckor ska vara helt färdig.

Det tyska byggföretaget PERI, i samarbete med den danska tillverkaren COBOD som tillhandahållit skrivaren, har ansvarat för att göra detta projekt till verklighet. Enligt ett uttalande som gjorts tillgängligt för pressen, all byggteknik som har använts att tillverka detta hus klarade alla regulatoriska godkännandeprocesser.

Casa 3D

Skrivaren har ett skrivhuvud som rör sig längs tre axlar i en kraftig metallram, vilket gör att skrivaren kan flyttas var som helst inom hela strukturen och behöver bara kalibreras en gång. Tack vare denna teknik är det möjligt att spara båda tid och pengar. Materialet som används för utskrift är designat för att möta behoven för 3D-konstruktionsutskrift och fungerar i princip perfekt med BOD2-skrivaren.

En kvalitetsprodukt

Dessutom har skrivaren ett system som det kan vara med analyserat var andra delar av huset kommer att installeras, såsom eluttag, rör eller vattenanslutningar, så dessa uppgifter kan utföras medan huset fortfarande håller på att skrivas ut.

Strukturen består av ihåliga trippelhudsväggar som är fyllda med ett isolerande material. BOD2-skrivaren kan färdigställa en kvadratmeter av en dubbelskiktsvägg på mindre än fem minuter med en hastighet av ett meter per sekund. Skrivaren med skrivhuvud behöver två operatörer och med hjälp av en kamera kontrolleras utskriftsresultatet.

Casa 3D

När byggprocessen är klar kommer huset hyras. Med den stora popularitet som 3D-printing vinner under de senaste åren och det stora antalet andra projekt som är i utskriftsprocessen, kommer andra 3D-printade strukturer att följa detta huss exempel och få sin plats inom tysk arkitektur.

0 Shares