Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

“Det är något med att bara låta dagens stress försvinna” – intervju med lo-fi-etiketten Alien Cake Music

Oberoende skivbolag Alien Cake Music, mästare i subgenren för långsam efterklang, chatta med ReverbNation om spellistor och fördelarna med lo-fi-musik.

Det oberoende skivbolaget Alien Cake Music är på ett stort uppdrag för att få dig att slappna av. Med över 39 000 månatliga lyssnare på Spotify, har deras lo-fi-låtar släppta ReverbNation rönt plattformsoberoende framgång, utgivna av ett entusiastiskt team.

När vi länkade till Alien Cake Music för en intervju, chattade vi med ett team som var uppenbart glada över att få göra det som alla stora indie-skivbolag borde göra – att släppa musik som de verkligen älskar.

En specialitet hos Alien Cake är långsam reverbmusik, de kyliga, långsamma coverversionerna av välbekanta låtar, och det verkar som om lyssnarna inte kan få nog. Deras spellista Alien Cake Lofi, beskrivs som “musik för att ta dig igenom natten”, har 76 000 likes på Spotify.

Låtar som Nirvana-coveren “Come as You Are” har gjort stora saker för skivbolaget, fått tiotusentals streams och säkrat fans som regelbundet besöker sina artister och spellistor.

Läs vidare för att ta reda på hur de gjorde det – och upptäck även framgångarna Alien Cake är mest stolt över utöver siffrorna.

Berätta om Alien Cake Music!

Alien Cake Music: Alien Cake började som ett rent kreativt instrumentalt projekt, som användes för att fly den artistdrivna produktionen som vår huvudproducent var så fördjupad i. Som ett par musikälskare som växte upp på 90-talet kändes det naturligt att fokusera på musik som inspirerade oss i första hand och att uttrycka våra influenser på ett nytt och kreativt sätt.

Alien Cake blev en sorts flykt från allt aktuellt och ett besök till nostalgin från grunge- och alt-rockens gyllene era. Det kändes helt rätt, så vi körde med det och har släppt nästan 200 låtar sedan dess!

90-talsvibbar är stora för tillfället, från Lorde som kanaliserar Primal Scream till poppunkens återkomst, och mycket av din musik från Alien Cake återspeglar det. Uppmuntrar du dina artister att jaga trender?

Trender verkar vara en så framträdande faktor nu, kanske mer än någonsin, med det snabba innehållet och vår förkortade uppmärksamhet som konsumenter. Vi ser verkligen på trenderna som en inspirationspunkt.

Men eftersom vi är så fokuserade på 90-talsnostalgi, tenderar vi att se tillbaka på trender från den eran mer än vi gör trender med detta era, om det är vettigt?

Till exempel analyserar vi biografisk och diagramdriven data från 90-talet för att hämta inspiration om vilka låtar som ska förvandlas till aktuella lo-fi-versioner, och ändå hylla de ursprungliga artisterna och scenen. Naturligtvis är det det som verkar fungera bäst för oss.

Med så mycket ny musik där ute måste skivbolagen jobba hårt för att bryta igenom bruset. Har du några knep på sociala medier som du skulle rekommendera för marknadsföring av musik?

För oss handlar det om konsekvens. När man tar en titt på hur snabbt trender kommer och går verkar det vara lite kontraproduktivt att alltid ändra sin strategi för att passa de aktuella trenderna. Allt beror på att du älskar skiten av det du gör, gör det ofta – och håller dig konsekvent.

Vi älskar också att ta emot förfrågningar och få några riktigt coola förslag. Vi försöker göra minst en låtförfrågan i veckan och ropar sedan ut den personen i ett inlägg.

Visa din publik att du finns där för dem och fortsätt att leverera konsekvent. Vi dyker upp för dem, och de kommer att dyka upp för oss.

När du tänker tillbaka på vad du har uppnått som etikett, vad tänker du först på? Det kan till exempel vara en artist som du var mest stolt över att signera av personliga skäl – inte nödvändigtvis kommersiell framgång.

Vår första anmärkningsvärda prestation kom från att vi bara skjutit skiten och pratade om hur fantastisk Kurt Cobain var som låtskrivare, och insåg att hans låtar bokstavligen kan anpassas för att passa vilken genre som helst. Spola framåt två dagar senare och vi hade en super vibey lo-fi-version av “Come As You Are” som bevisade poängen.

När vi släppte den och såg uppmärksamheten den fick, i samband med vår rena glädje att återanpassa en Kurt-låt och, enligt vår mening, behålla den konstnärliga integriteten, var det ett bra ögonblick för oss.

Släppningar av dina artister inkluderar coverlåtar som bromsas med efterklang, som har tagit fart i strömmarna. Varför tror att lyssnare tycker om dem så mycket? Beror det på nostalgi för originallåten?

Jag tror att nostalgi har en stor del i vår musiks framgång. För oss personligen var det därför vi började skapa den här musiken. Lyssnarna luta sig tillbaka och slappna av medan de reflekterar över vilka känslor som än väcks när dessa 90-talssånger tränger in i deras öron på ett sätt som är nytt.

När det gäller slowed och reverb så är det här en trend vi verkligen är inne på för tillfället själva som lyssnare också.

Det är något med att bara låta dagens stress försvinna, samtidigt som vi uppskattar vilken aktivitet vi än gör i det ögonblicket.

Jag tror att våra lyssnare använder vår musik på samma sätt vi njut av det.

Du lägger ut spår fem dagar i veckan, vilket är en lovvärd arbetsmoral! Hur gör onlinedistribution det lättare att släppa musik?

Vår huvudproducent är lite arg sådär haha. Några veckor har han genomfört 15-plus spår mellan flera projekt.

Onlinedistribution är så fantastisk, särskilt med ReverbNation. Det faktum att vi kan schemalägga en release och ha den live i butik två till tre dagar senare hjälpte oss verkligen att bygga upp vårt bibliotek snabbt. Detta är avgörande när man bygger spellistor och testar vattnet, för att se om lyssnarna kommer att äta upp det… eller inte.

Dessutom, som en etikett, tillåter den oss att spåra våra releaser med den detaljerade månadsstatistiken vi får, och vi kan bedöma månatliga mål och få de kreativa idéerna underblåsta av den informationen också. (Shh, berätta inte för vår producent att vi använder data för att driva kreativa beslut!)

Hur viktigt tror du att det är för bolag som tecknar artister 2022 att sätta musik på streamingtjänster?

Att ha musik på streamingtjänster är en nödvändighet enligt vår mening. Med streamingtjänster som blir mer och mer som själva sociala medieplattformar, och vice versa, är det obligatoriskt att regelbundet publicera innehåll – i det här fallet releaser – för att få lyssnare och få dem att komma tillbaka.

Och vad ser du efter när du värvar nya artister?

Ärligt talat är vi en liten verksamhet och uppskattar verkligen att ha väldigt få rörliga delar. Med det sagt, engagemang, konsekvens och en sann kärlek till det vi skapar är obligatoriskt för en konstnär.

Att kunna förlita sig på att en artist håller deadlines och att skapa superläckra låtar som har en fördel med sig, är nyckeln.

Hur hoppas du att Alien Cake Music kommer att utvecklas?

Alien Cake planerar att utöka vårt bibliotek till att täcka andra genrer, att fortsätta bygga vår originalmusik tillsammans med vårt omfattande bibliotek av omslag, och vi planerar också att skapa varor för att föra vårt varumärke till ett fysiskt medium.

Vad är det bästa med att köra Alien Cake Music – och är det något du önskar att du hade vetat innan du började?

Vi visste ingenting från början, och det var förmodligen den bästa situationen att vara i, annars hade vi tänkt för mycket. Så jag kan inte riktigt säga att det är något vi önskar att vi visste innan vi grävde ner oss i det här projektet.

Det bästa med att driva Alien Cake Music är att interagera med vår publik och lära sig att vi gör något användbart för dem. Att de lyssnar på vår musik dagligen och interagerar med oss ​​är förmodligen den coolaste delen.

För övrigt är det en dröm som 90-talsbarn som gör knepiga versioner av 90-talslåtar som vi växte upp med.

Kolla in Alien Cake Music och alla deras spellistor på Spotify här!