Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Den trådlösa framtiden: Bluetooth och HomeRF på djupet

Det verkar som att företag har lovat kraftfull trådlös datorteknik i flera år nu, och lovat att inte bara bli av med alla kablar bakom våra stationära datorer utan också lovat att möjliggöra en ny era av mobil datoranvändning. De flesta av de nyligen implementerade teknologierna, så spännande som de kan ha verkat vid tillkännagivandet, har nästan visat sig vara värdelösa. Låt oss till exempel ta den infraröda porten, som först introducerades i bärbara datorer för ganska länge sedan.

IR-portar utlovade en ny revolution inom trådlös datoranvändning och hittade så småningom in i de allra flesta bärbara datorer som säljs idag. Infraröd teknik lovade att äntligen göra trådlös utskrift, filöverföringar och synkronisering möjlig, allt genom en enhet som kostar väldigt lite pengar att göra. Även om tekniken såg ut som en lösning på våra trådlösa behov, levererade IR aldrig vad som utlovades.

Problemet var dubbelt. För det första är överföringshastigheterna för IR-kommunikation ganska långsam med dagens standarder, vilket gör stora dataöverföringar nästan omöjliga. För det andra, och kanske det största problemet, är utbudet av infraröd kommunikation. Kan endast färdas över ett mycket begränsat räckvidd, IR-kommunikation måste göras nästan uteslutande på siktlinje, vilket innebär att de infraröda portarna på de kommunicerande enheterna inte bara måste vara inom kort räckvidd från varandra, de också måste riktas mot varandra Detta visade sig vara en stor stötesten, eftersom kommunikationen mellan enheter lätt avbröts av störande föremål. Även om det är nästan säkert att alla avancerade bärbara datorer som köps idag kommer att innehålla en infraröd port, är det lika troligt att användaren aldrig kommer att dra nytta av dess begränsade funktioner. Uppenbarligen skulle en andra teknik, en som inte är baserad på ljus, behöva implementeras för att göra trådlös kommunikation till verklighet.

Med höstens IDF över kunde vi få en glimt av vad Intel har i rockärmen när det gäller att föra trådlös kommunikation till hemmet. Intels kommande HomeRF- och Bluetooth-teknik lovar att revolutionera hur våra enheter kommunicerar. Den här gången ser det dock ut som att tekniken äntligen kan leverera, vilket gör att trådlös dataöverföring, internetuppkoppling, utskrift och mer äntligen blir verklighet.

För att ytterligare bestämma de omfattande möjligheterna för både Bluetooth och HomeRF, låt oss gå över lite om vad vi lärde oss om teknologierna vid höstens IDF samt diskutera några möjliga tillämpningar.