Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Den roliga sidan av virtualisering: virtualiserat spel och hyper-V benchmarking

Vill du bli av med Windows (Vista) och köra DirectX-spel på Linux? Hittades de senaste virtualiseringsartiklarna bara lite för mycket “muttrar och bultar”? Eller undrar du hur bra Microsofts Hyper-V presterar jämfört med VMwares ESX? Allt lagas i vårt IT-labb.

Liz kommer att förklara varför virtualisering är roligt och intressant i lekmannatermer, och kommer att få dig att se den virtuella skogen trots träden. Den här kommande artikeln bör ge dig som tar dina första steg med virtualisering en stark baskunskap om tekniken och är en bra upptakt till våra djupgående artiklar. Naturligtvis skulle allt arbete och ingen lek göra Anandtech IT till en tråkig webbplats, så artikeln kommer också att titta på några av de roliga bitarna som virtualisering har introducerat till datoranvändarens värld. Halveringstid 2 körs på Linux eller Mac OS-X? Går bra och relativt snabbt!

Tillbaka till arbetet. Microsoft har gjort ett stort plask med Hyper-V, så vi kunde inte motstå: vi var tvungna att inkludera det i vår efterlängtade hypervisor-jämförelse. Hyper-V är en mycket intressant teknik: det är en blandning av paravirtualisering och hårdvaruvirtualisering. Överraskande nog stöder Hyper-V Linux fullt ut, de paravirtualiserade “Linux integrationsverktygen” (ett paravirtualiserat drivrutinspaket) är tillgängligt för flera Linux-distributioner. Det finns en hake: SMP fungerar inte (ännu?). Med andra ord, Windows 2008-programvaran kan fungera med upp till 4 virtuella processorer, Linux gäst-OS måste nöja sig med endast en. Officiellt stöder Windows 2003 bara 2, men vi fann att körning med 4 virtuella processorer inte är något problem alls (i motsats till Linux: mer än en processor kommer helt enkelt inte att fungera på Hyper-V).

Nåväl, det märkte vi

  • mysql DSS körde 2% snabbare
  • den tunga php-webbplatsen gick 3-7% snabbare
  • och OLTP oracle-databasen körde en påtaglig 18 % snabbare

om vi kör dessa verkliga arbetsbelastningar på Windows Server 2008 istället för Windows Server 2003. Vi ändrade inte något men operativsystemet: till exempel kördes php-sidan fortfarande på en IIS6-webbserver istället för IIS7 (som är standard på Windows 2008). Hur är det jämfört med ESX? Nåväl, vi kommer snart att rapportera våra fullständiga resultat. Det är oerhört intressant hur bilden förändras från applikation till applikation. Intel eller AMD? Det kan göra skillnad i hypervisorloppet.

Snabb notering till våra holländska och flamländska läsare: vi kommer att presentera – live – vår virtualiseringsforskning den 23 oktober, tillsammans med VMware, Microsoft och Novell i detalj. En del av den bästa hårdvaran kommer också att finnas (HP Blades, HP EVA storage array, Intel “Dunnington” och kanske mer som vi inte kan prata om :-). Se för mer information här (nederländska) eller här (Engelsk).