Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Den grå marknaden torkar upp: Inga fler Whitebox AMD-chips

För er som följer processorförsäljningen mycket noga (vi gör), kanske du har märkt att AMD OEM-, “Whitebox” eller “Tray”-processorer ständigt torkar ut. OEM/Tray-processorer är chips som i allmänhet kommer med mycket korta garantier (90 dagar till 1 år, genom leverantören) och som inte kommer med en fläkt eller äkthetscertifikat (COA). Efter att ha pratat med flera handlare i Nordamerika ser det ut som om AMD har börjat officiellt och inofficiellt införa ett förbud mot OEM-komponenter.

Nästan alla OEM- eller Tray-produkter du ser hos handlare (tegel och murbruk och online) har någon sorts “grå” historia. En tillverkare producerar whitebox-artiklar med avsikten att objektet ska gå direkt in i en systemuppbyggnad. En kraftfull handlare kan utnyttja flera tusen whitebox-produkter för systembyggen och sedan sälja hälften av dem direkt till kunden. Säljaren vinner dubbelt, genererar försäljning genom att sälja OEM-produkterna billigt (eller till och med till självkostnadspris!) och sedan använda resten av produkterna i system.

Vad är det med OEM-produkter?

Gråmarknadsprodukter i allmänhet gör distributörer och produkttillverkare nervösa. Till att börja med säljs OEM-produkter till systembyggare i bulk med avsikten att de ska användas i förbyggda system. Detta gör handlaren ansvarig för kvalitetskontroll. Till exempel, om ett dåligt chip skickas, är det systembyggarens fel, inte tillverkarens fel. Anledningen till att distributörer blir nervösa är att OEM-produkter vanligtvis säljs till systembyggaren direkt, och inte via en distributör – vilket tar bort deras primära anledning att existera. Distributörer och tillverkare arbetar tillsammans för att säkerställa att leverantörerna säljer produkter till eller över ett förutbestämt pris; detta förhindrar priskrig. När systembyggare säljer chipsen som de köpt från tillverkaren på den öppna marknaden behöver de inte nödvändigtvis hålla sig till de priser som distributören eller tillverkaren ställt in.

Att ta bort distributören från leveranskedjan kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Nästan alla större leverantörer har nu åtminstone några AMD-chips skickade direkt från Singapore. Utan en distributör mellan tillverkaren och säljaren gynnas kunden av att få ett billigare pris på just den artikeln. Å andra sidan, när en handlare låser sig in i den här sortens försörjningskedja kan den inte utnyttja bättre affärer baserat på volym. En distributör kan köpa tiotusentals komponenter åt gången medan en handlare kanske bara kan köpa tusen. I längden kan det vara billigare att köpa via en distributör eftersom de får bättre priser än vad handlaren gör direkt.

Naturligtvis finns det också det typiska whitebox-problemet. Vi har alla hört talas om killen som köpte ett chip, placerade fel kylfläns och/eller fläkt på det och sedan gick igenom sex månaders helvete och försökte få tillbaka sitt chip eftersom det brann ut (eller ett av ett dussin andra) liknande skräckhistorier). Om något är dessa problem handlarens ansvar. Men dålig prestanda för handlarens räkning är lika med en dålig representation av produktvarumärket som helhet. När en kommande IT-chef hör dessa skräckhistorier fastnar det dåliga ryktet på varumärket snarare än handlaren.

Den slutliga domen

Som ett resultat av ständiga priskrig mellan handlare (och till och med dessa hybrider som nästan är leverantörer och distributörer) föreskriver AMD att alla handlare måste sälja Boxed Retail-processorer i framtiden. Intel gjorde faktiskt detta för flera år sedan under de sena Pentium III-dagarna, vilket är anledningen till att du inte riktigt ser OEM Intel-processorer längre. Vi har fått höra att leverantörer som aktivt marknadsför delar av grå marknad kan förlora reklampengar för samvarumärke. Vissa handlare har helt och hållet tappat OEM AMD-chips, även om det verkar finnas en inofficiell förståelse för att befintliga handlare kan spola ut sitt lager innan hårdare åtgärder är på sin plats.

Förlusten av OEM/Tray AMD-chips borde inte skada kunden för mycket i slutändan. Det är i allmänhet två eller tre veckors skillnad mellan när handlare får OEM- och detaljhandelsprodukter, men vi har försäkrat oss om att denna eftersläpning minskar. Kostnadsskillnaden mellan OEM- och Retail-chips har också börjat minska under det senaste året, men det finns fortfarande fall där OEM-chips verkligen erbjuder ett bättre värde. De flesta nya marker är i allmänhet endast detaljhandeln, men det finns några exempel som “E6” Venedigs marker som nästan bara finns på det grå marknadsområdet.

Medan vissa människor nu kan tvingas spendera $10 mer på en detaljhandelsprocessor, eller sluta med en extra HSF, måste överlag ses som positivt. Det är vår åsikt att en förbättring av deras CPU-rykte genom att få alla chips att bära det officiella AMD COA bara kan hjälpa AMD i det långa loppet.