Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

den första hårddisken snabbare än en SSD

Vi pratar om Seagate Mach. 2 Exos 2X14 . Seagate är företaget med de snabbaste hårddiskarna och nu har de förnyat sitt ledarskap med en ny 14TB-modell som klarar hastigheter på upp till 524MB/s . Denna hastighet innebär att man når nästan gränsen som SATA3 anslutning tillåter.

Seagate Mach.2 Exos 2X14

Seagate når 524 MB/s: som en SSD

Denna hastighet är dock maximal sekventiell läshastighet. Ett av de största problemen med hårddiskar är att slumpmässigt läsa och skriva filer. Om vi ​​till exempel vill kopiera tusentals små filer och de ligger utspridda på tallrikarna, sjunker hastigheten till siffror på några MB/s. I en SSD är data tillgänglig i samma hastighet var den än är, även om det finns tusentals små filer påverkar det också hastigheten, dock inte lika mycket som hårddiskar.

För att uppnå denna hastighet har Seagate fuskat lite, eftersom Mach.2 Exos 2X14 är i princip gjord av två 7TB hårddiskar med två uppsättningar oberoende manöverarmar, men sammanfogade och förseglade med helium i ett chassi. 3,5 tum. Den snurrar också kl 7 200 RPM och har en 256MB cache , även om de slumpmässiga läs- och skrivhastigheterna är det 304 och 384 IOPS , respektive, jämfört med de tiotusentals eller hundratusentals som en SSD vanligtvis har.

Energiförbrukningen, med två hårddiskar inuti, är också något högre, med 7,2 W i vila och 13,5 W vid maximal belastning. Det finns dock en inställning som heter PowerBalance som gör det möjligt att minska förbrukningen till 12 W, även om prestandan sjunker med hälften vid sekventiell läsning och skrivning, och upp till 10 % vid slumpmässig läsning och skrivning. Därför är det inte idealiskt för massiva utbyggnader, men det kan vara ett bra alternativ halvvägs mellan SSD:er och långsammare hårddiskar, att inte behöva klona hårddiskar till SSD eller förenkla processen.

Denna teknik kommer att vara standard i många år framöver

Att nå höga hastigheter på en hårddisk är viktigt, även om i datacenter där sådana här enheter används spelar det ingen större roll eftersom SSD-enheter används som cache. Seagate säger att dess pris är liknande det för motsvarande 14TB heliumförseglad hårddiskar, även om de inte har avslöjat den exakta siffran.

Seagate startade de första experimenten Mach.2-teknik 2017 tillsammans med Microsoft. Så småningom öppnade de upp för fler tillverkare, och i början av året meddelade de att de redan var i stånd att börja öka distributionen av dessa enheter på ett massivt sätt, och därför har de äntligen annonserat dem för vilket företag eller datacenter utöver vad de hade kommit överens om.

Framöver planerade Seagate att börja erbjuda 30, 40 och upp till 50 TB-enheter förbi 2026 med denna teknik, bli en datacenterstandard då tack vare en kombination av teknologier som HAMR.