Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Dedikerat och delat grafikkort: Vad är skillnaderna?

Ska du välja ett dedikerat kort eller en processor med ett integrerat grafikkort på? I den här guiden kommer vi att ta reda på skillnaderna mellan de två alternativen så att du kan få en bättre uppfattning om vilket alternativ som fungerar bäst för dig.

Du märkte nog det på den här titeln, jag satte ordet DU med versaler. Det var inte ett stavfel eller ett försök att få det att låta som om jag siktade på ordet “du”. Istället var målet att betona att den mest avgörande faktorn i ditt val av ett dedikerat grafikkort eller ett integrerat kort är helt upp till dig och dina egna behov och budget.

Naturligtvis är dedikerade grafikkort vanligtvis kraftfullare än integrerade kort. Men det betyder inte nödvändigtvis att ett dedikerat kort är det bästa alternativet för dig.

Så i den här guiden ska vi diskutera vad ett dedikerat grafikkort är, och vad ett integrerat grafikkort är, skillnaderna mellan dem och vilken av de två som är mer meningsfull. Så oavsett om du försöker bygga eller köpa en ny dator eller bärbar dator, hjälper den här guiden dig att avgöra om du ska överväga “diskreta” grafikkort (en annan term för ”dedikerade” grafikkort) eller snarare. grafikdatorer integrerade i processorn (CPU).

Vad är integrerad grafik?

En CPU (eller central processorenhet) är en dator som är ansvarig för att utföra de processer (genom beräkningsoperationer) som är väsentliga för att din dator ska fungera.

En GPU (eller grafikprocessor) fungerar på samma sätt som en CPU, förutom att den främst hanterar databehandling och grafikinstruktioner.

Den integrerade grafen hänvisar till scenariot där du hittar både en CPU och en GPU som ingår på samma chip. Så, till exempel, om du väljer en processor som har en grafikkärna inbyggd i den, kommer den processorn att kunna hantera både CPU -processer och GPU -processer.

Vad är ett dedikerat grafikkort?

Ett dedikerat grafikkort kommer helt separat från processorn. Grafikkortet rymmer därför GPU: n som kan användas i processer relaterade till grafikdata och instruktioner separat från din CPU.

Diskreta grafikkort har också sitt eget minne i form av VRAM (video RAM eller video random access memory), vilket gör att den dedikerade GPU: n snabbt kan komma åt bilddata. I jämförelse har den integrerade grafikkärnan inte en uppsättning minne för att lagra bilddata; istället hämtar den bilddata från systemminnet.

Integrerad GPU eller dedikerad GPU: vad är skillnaden?

Delat grafikkort

Den största nackdelen med integrerade grafikkärnor är att genom att kombinera en CPU och en GPU på samma chip kommer en (eller båda) av processorerna att vara begränsad. Med andra ord, att sätta en CPU och en GPU på samma chip begränsar en (eller båda) av deras potentiella processorkraft.

Även om de flesta moderna processorer har en grafikkärna integrerad i den, är det ofta den integrerade GPU: n som minimeras för att inte påverka processorns potentiella prestanda.

Ett dedikerat grafikkort, å andra sidan, har sitt eget kretskort, minne (VRAM) och kylningslösning, så dess potentiella effekt är inte lika begränsad. Detta överför ansvaret för bearbetning av grafikdata från processorns integrerade grafikkärna till ett dedikerat GPU -kort, vilket frigör resurser för din CPU.

Så ett dedikerat grafikkort beror på kraften i GPU: n som det har – vilket inte bara ger mer GPU -effekt, utan också minskar belastningen på din huvudprocessor. Så det här är de två sakerna som hjälper din dator att prestera bättre.

Det faktum att ett dedikerat grafikkort hjälper din dators prestanda innebär naturligtvis inte alltid att användaren av varje dator ska välja ett system som innehåller en dedikerad GPU. Faktum är att dedikerade grafikkort har blivit mer effektiva. Således, för grundläggande beräkningar, erbjuder de mer än tillräckligt med kraft för att möta behoven hos vanliga användare.

I dessa två avsnitt kommer vi att diskutera vilka som är personerna för vilka ett dedikerat grafikkort behövs och vem å andra sidan ska välja ett integrerat grafikkort.

Vem ska få ett dedikerat grafikkort?

De två avgörande faktorerna när du väljer ett dedikerat grafikkort är:

  1. Vad är din totala budget för det system du vill köpa
  2. De typer av uppgifter och program du tänker köra på ditt system

Så med tanke på dessa två faktorer kommer vi tillsammans att se för vilka dedikerade grafikkort är gjorda.

1. Seriösa spelare som vill ha en stationär dator (köpa eller bygga) och har en anständigt stor budget

Om du är en seriös spelare och vill spela dina favoritspel under de bästa förhållandena med så höga bildfrekvenser som möjligt, kommer du att föredra att köpa dig en stationär speldator som har ett dedikerat grafikkort eller bygga ett ny dator med ett dedikerat grafikkort.

Den goda nyheten är att för 1080P-spel kan du bygga en speldator för så lågt som 400–500 euro som rymmer ett dedikerat grafikkort och kommer att få bättre prestanda jämfört med en. system med integrerat grafikkort.

Eller så kan du bara köpa en förbyggd stationär dator för cirka ~ 500- EUR 600 (eller mer) som ger liknande prestanda.

Sammanfattningsvis, om spelprestanda är din huvudsakliga oro och du har minst 400–500 euro att spendera på systemet, måste du förmodligen gå mot ett dedikerat grafikkort.

2. Allvarliga spelare som vill ha en bärbar dator eller har en budget

Eftersom bärbara datorer i allmänhet är dyrare jämfört med specifikationer med sina stationära motsvarigheter, kommer de flesta billiga speldatorer med integrerade grafikkort. Om du inte har mycket pengar att spendera och inte spelar krävande spel, kan bärbara grafikkort vara till nytta.

Men om du behöver en bärbar dator och vill hantera dina favoritspel på högre inställningar med högre ramar, måste du välja en bärbar spelbar dator som har ett dedikerat grafikkort.

Lyckligtvis kan du hitta en solid gaming laptop för mindre än $ 1000 som kommer att ha ett dedikerat grafikkort som kommer att kunna spela de flesta av dagens bästa videospel med åtminstone en medelhög inställning och bra bildhastighet.

3. Professionella som gör grafiskt arbete

Om du är en professionell som gör grafiskt arbete (grafisk design, animering, videoredigering, etc.), eller om du är någon som gör dessa saker bara för skojs skull, kommer du förmodligen att vilja skaffa en karta. dedikerad grafik, eftersom denna typ av uppgifter och program kan vara svåra att använda på ett integrerat grafikkort.

Vem ska använda ett integrerat grafikkort?

Idag är integrerade grafikkort tillräckligt kraftfulla för vissa användare. Scenarier och användningsfall för ett integrerat grafikkort är följande:

1. Icke-spelare som letar efter ett nytt system för grundläggande datorer

Om du bara letar efter en ren dator för att kunna surfa på internet, skicka e -post eller titta på videor är det inte en dålig idé att välja ett system med ett integrerat grafikkort. Detta beror på att om det är allt du vill ha från ditt system kommer du att spendera mer pengar än du behöver om du går för ett dedikerat grafikkort.

2. Budgetmedvetna spelare som vill ha en stationär dator och har en budget

Om du är en spelare, men har en budget för att köpa en ny stationär dator, kommer du förmodligen inte ha råd med ett dedikerat grafikkort. I det här fallet kommer du att tvingas använda ett grafikkort integrerat i processorn.

Lyckligtvis, om du är redo att bygga din dator, kan du göra det för cirka € 300-EUR 400 och det kommer att ha en processor som också innehåller ett integrerat grafikkort som är tillräckligt kraftfullt för videospel på grundnivå. Således kommer du att kunna spela videospel som Leauge of Legends, Dota 2, Rocket League, etc. inga problem. För mer krävande spel kommer sub åtminstone att kunna spela några av dem på en ganska låg inställning.

Om du inte vill bygga din egen dator kan du alltid hitta prisvärda, förbyggda stationära datorer som fungerar på en liknande nivå jämfört med integrerade grafikkort.

3. spelare som vill ha en bärbar dator, men som har en budget

För spelare som vill ha en bärbar dator, men inte har någon budget, är ett integrerat grafikkort ditt enda alternativ. Tyvärr bör du inte förvänta dig enastående prestanda från en billig bärbar dator som använder ett integrerat grafikkort.

Men om du bara kommer att spela obehagliga spel som League of Legends, Dota 2 eller Rocket League, kan du förmodligen komma undan med en budgetdator och ett integrerat grafikkort tills du kan. tillåter dig ett avancerat alternativ.

Är ett dedikerat eller integrerat grafikkort ett bättre alternativ för dig?

Avslutningsvis, även om ett dedikerat grafikkort ofta erbjuder mer GPU -effekt än integrerade grafikkort, kommer vissa användare i själva verket att gynnas om de använder de integrerade grafikkorten i fall A) de inte har någon budget. nödvändigt för att ha råd med ett dedikerat grafikkort, eller B), kommer de bara att använda sitt system för uppgifter som inte kräver ytterligare grafikprocessorkraft som levereras via ett dedikerat grafikkort.

I slutändan, om du tvekar mellan att välja ett dedikerat grafikkort eller nöja dig med ett integrerat grafikkort, bör de punkter som hittills omfattats ge dig den hjälp du behöver för att bestämma vilket alternativ som bäst uppfyller dina behov och din budget.