De tar isär en bluff som fick dig att spendera 30 minuter på telefonen

0 Shares

Bedrägeri som fick dig att spendera 30 minuter på telefonen

Även om det är sant att vi redan är lite trötta på att känna till telefonbedrägerier, är sanningen att det är en kriminell verksamhet som inte har några utsikter att försvinna på kort sikt. Dessutom kan sändning av fall offentligt bidra till att förhindra att någon annan hamnar i fällan, eller åtminstone förhindra att samma modus operandi används. I det här fallet måste vi nämna att ett callcenter har avvecklats av den nationella polisen som lurade per telefon, låtsades vara mellanhänder av brottslighetsfiler och nådde användare upp till 30 minuter på telefonen .

Agenter för den nationella polisen har bekräftat nedmonteringen av ett callcenter som påstås ha lurat med de farliga betalnummer. Det finns offer i hela Spanien som hade hamnat i “fällan” genom att posera som mellanhänder för brottslighetsakter . För att eliminera skulden uppmanades användare att ringa premiumnummer.

Premium Rate Numbers bluff

Utredningen går tillbaka till slutet av 2019 då Rikspolisen fick in ett klagomål från Finansinstitutens Riksförbund (ASNEF). I detta förklarar de att de hade upptäckt flera webbplatser som erbjöd hanteringstjänster för rättigheterna till åtkomst, rättelse, annullering och opposition (ARCO rättigheter) i de tillgångar och kreditsolvensfiler som finns i Spanien.

Dessa tjänster erbjöds förmodligen free gratis, även om ingenting kunde vara längre från sanningen. Användare bjöds in att ringa flera samtal till betalnummer. Allt detta gjordes på ett omotiverat och bedrägligt sätt , vilket var en betydande nackdel för användare som uppmuntrades att följa den process som föreslagits av dessa företag.

Verkligheten är att de företag som hanterar kapital- och kreditsolvensfilerna har en free tjänst så att användare kan ta reda på vilka uppgifter som finns i ASNEF och begära rättelse eller annullering. Brottslingar använde premie kurs siffror för vinst och sedan gick igenom free process på uppdrag av den person som kontaktade dem.

Rikspolisens agenter lyckades lokalisera företaget bakom webbplatsen som erbjöd tjänsterna som, utöver allt ovan, använde registrerade varumärken utan tillstånd för att förmedla en känsla av trovärdighet och laglighet. På så sätt trodde användarna att de stod framför de verkliga ägarna av dessa filer.

I samtalen lyckades de underhålla användare för upp till 30 minuter (det maximala som fastställts i lag för dessa samtal) med hjälp av olika tekniker som långa tystnader eller simulering av att de utförde procedurer. Dessutom, även om användaren inte fanns i någon fil, fick han alltid veta att han fanns i minst två av dessa filer. De ansvariga för bluffen fick 2019 mer än 700 000 euro med dessa samtal.

0 Shares