Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

De mest klassiska bedrägerierna av Bizum och Whatsapp

Bizum är ett otroligt bekvämt verktyg som erbjuder ett sömlöst sätt att överföra pengar till andra. Dess utbredda popularitet har dock också gjort det till ett lockande mål för cyberbrottslingar som försöker utnyttja alla möjligheter att lura och få tag i människors pengar. Konvergensen av Bizums användning och den utbredda användningen av WhatsApp förstärker risken ytterligare och skapar en grogrund för dem som vill utnyttja användarnas förtroende och oskuld för att få tillgång till deras personliga data, kontrollera sina enheter eller skaffa sina bankuppgifter . Tyvärr är vi alla sårbara för sådana hot.

Caixabank har tagit initiativet för att påminna oss om de vanligaste bedrägerierna som vi kan stöta på i samband med Bizum.

bizum-caixa

Bizums mest klassiska bedrägerier

Bland de olika risker vi står inför som kan resultera i ekonomiska förluster finns det vissa mönster som tenderar att återkomma oftare. Dessa vanliga risker utgör betydande hot mot våra pengar och kräver vår uppmärksamhet och vaksamhet.

Det omvända bizumet

Bland de olika risker som utgör ett hot mot vår ekonomi tenderar vissa bedrägerier att förekomma oftare. Den omvända Bizum-bluffen är en sådan taktik som har fått framträdande plats och har upprepade gånger uppmärksammats av myndigheter som Civil Guard, INCIBE och Caixabank. Detta system innebär att brottslingar lurar användare att skicka pengar till dem under den falska förevändningen att de tar emot en betalning, när offren i verkligheten omedvetet godkänner en överföring av pengar från deras eget konto.

En variant av denna bluff tar formen av en “falsk avkastning”. Offren får ett WhatsApp-meddelande som ber dem att returnera ett belopp som förmodligen skickats av misstag till deras telefon. Genom att utnyttja Bizums beroende av telefonidentitet kan bedragarna enkelt nå ut till sina mål. Den viktigaste aspekten av detta system är att det initiala beloppet som begärs för återlämnande är relativt litet, men bedragarna förväntar sig att offret ska returnera en betydligt större summa.

Betalningar med handsäkra appar

I det här scenariot utnyttjar cyberbrottslingar säljarnas förtroende på onlineplattformar som Wallapop eller Vinted. De uttrycker intresse för att köpa en vara och, efter att ha fått säljarens förtroende, föreslår de att använda en betalningsapp för transaktionen. Genom att utnyttja säljarens förmodade ovana vid appen, skickar bedragarna en betalningsbegäran istället för att faktiskt överföra det överenskomna beloppet, och lura säljaren i processen.

stora pengar

Betalar i förskott

En annan vanlig bluff involverar att ta emot ett meddelande via WhatsApp eller någon annan meddelandeapp, där avsändaren begär en förskottsbetalning för en produkt som annonseras online. I sådana fall är det tillrådligt att använda betalningsgateways som tillhandahålls av olika köp- och säljappar som finns tillgängliga på applikationsmarknadsplatser. Det rekommenderas att avstå från att skicka pengar via Bizum för att minska risken att falla offer för denna typ av bedrägeri.

Vad gör jag om jag har blivit lurad?

Enligt Caixabank-bloggen, om du är kund hos banken, rekommenderas det starkt att kontakta dem i händelse av att stöta på en sådan bluff. För icke-kunder rekommenderas att omedelbart ringa din egen bank. Efter det bör du samla in transaktionsuppgifterna och kontoutdragen och fortsätta att lämna in ett klagomål på den lokala polisstationen eller civilgardets kasern. Inledningsvis kan det vara svårt för banken att återbetala det belopp som skickats via Bizum, därav vikten av att vidta lämpliga rättsliga åtgärder genom att rapportera incidenten.