De bästa TV-apparaterna för PS5 och Xbox Series X är helt annorlunda – här är varför

Om du är ute efter den bästa TV: n för en PS5- eller Xbox Series X-konsol är det dags att skaffa en. TV-serien 2021 från de flesta TV-tillverkare är ute i naturen, och dessa märken har haft chansen att svara på lanseringarna av dessa nästa generations konsoler genom att packa i fler spellägen, förbättrade uppdateringshastigheter och HDMI 2.1-ingångar än vi ‘ har sett någonsin tidigare.

Men om du bara har en av dessa konsoler – som vi misstänker att de flesta nästa generations spelare gör – är det viktigt att notera att TV-kraven för både PS5 och Xbox Series X (och naturligtvis Xbox Series S med lägre specifikation) är inte helt samma.

Om du har köpt en speciell spel-TV behöver du inte oroa dig för mycket. En TV med bra bild, låg ingångsfördröjning och HDMI 2.1-specifikationer (som 4K / 120Hz genomgång och variabel uppdateringsfrekvens / VRR) kommer att fungera bra med båda konsolerna. Dedikerade spellägen är också ganska vanliga idag, oavsett om det är på TV eller projektorer, vilket innebär att skärmens processor prioriterar mjuk rörelse och ansvarsfulla ingångar framför otroligt filmiska detaljer.

Huvudskillnaden är i formatstöd, där Sony och Microsoft tar mycket olika hållning när det gäller integration med HDR- och 3D-ljudstandarder. Här är vad du behöver veta.

Dynamiskt spel

Så mycket som Xbox- och PlayStation-konsoler ses som bittra fiender – tillsammans med deras fans – faktum är att PS5 och Xbox Series X båda är ganska lika hårdvara. De är i huvudsak spel-datorer, trots allt, båda med anpassade AMD-chipsets och motsvarande (om något varierande på olika ställen) prestanda.

En plats där de verkligen varierar är dock med HDR. Xbox Series X är en enastående HDR-konsol med stöd för Dolby Vision, som någon gång kommer att möjliggöra avancerade HDR-spel – sannolikt för Halo Infinite, för en – och testas redan för ett visst antal Xbox Insiders.

PS5 stöder naturligtvis inte Dolby Vision – och även om vi får veta att det inte finns något exklusivitetsavtal mellan Microsoft och Dolby är det tydligt att formatet inte passar in i Sonys omedelbara planer för dess konsoluppställning.

Detta kompliceras ytterligare av hur varierande HDR-stöd är över dagens smarta TV-apparater. Medan vilken 4K-TV som helst (och till och med vissa HD-TV-apparater) stöder det grundläggande HDR10-formatet, desto mer premium Dolby Vision och HDR10 + -format finns mycket mindre konsekvent. Dessa premiumformat lägger till metadata som hjälper till att kalibrera din TVs bildscen för scen, men endast för kompatibla titlar som har släppts i dessa format.

Nya Samsung-TV-apparater har endast stöd för HDR10 +, medan LG gynnar Dolby Vision, även om skärmarna Philips, Panasonic och Vizio till stor del är kompatibla med båda.

Frågan här är att du kan köpa en utmärkt spel-TV för din PS5, men om den inte har Dolby Vision, skulle du inte vara framtidsskyddad för maximal prestanda med en Xbox Series X eller Xbox Series S.

Låter av

Det är dock inte allt. Xbox-seriens konsoler stöder också Dolby Atmos, som är ett 3D-surroundljudformat – bäst upplevt med en multi-högtalarinställning för uppslukande spelljud, men också med en stor känsla av djup över soundbars och hörlurar.

Sony har valt att inte inkludera Dolby Atmos, istället föredrar att trycka på sin egen Tempest 3D AudioTech-lösning.

Du hittar det stött på ett antal PS5-spel, såsom Marvels Spider-Man: Miles Morales, Marvels Spider-Man Remastered, Astros Playroom, Sackboy: A Big Adventure, Demon’s Souls och Ratchet & Clank: Rift Apart – med stöd för inkommande för ett antal nya titlar också. Men det har inte riktigt samma inverkan som Atmos i våra tester – med vår tid med det officiella PS5 Pulse 3D-trådlösa headsetet blir vi lite besvikna.

”Tyvärr lät inget av de spel vi försökt med hörlurarna hittills så uppslukande som, till exempel, en Dolby Atmos-film på grund av 3D-ljudets begränsade karaktär, men att få en smak av 3D AudioTech var att föredra framför att inte höra det på alla, ”skrev vi.

Atmos stöds också på ett stort antal avancerade TV-apparater, soundbars och Dolby Atmos-högtalare, men Sonys 3D-ljud är det inte. TechRadars ledande spelförfattare, Adam Vjestica, berättar för oss att “du kan använda valfritt trådbundet eller USB-headset för att uppleva effekterna av 3D-ljud” – om headsetet är tillräckligt bra för att höra skillnaden, det vill säga – men det kommer inte påverkar ljudet som kommer ut från din TV ännu.

Vi pratade tidigare med Sonys spelavdelning om hur PS5 3D-ljudteknik skulle fortsätta växa när Sony fortsätter att samla in feedback från utvecklare och designers. Kenichi Imai, biträdande chef för Software Engineering Group på SIE, berättade för oss att ”Som Mark Cerny tidigare nämnde är ljudupplevelsen något som kommer att fortsätta att utvecklas. Framöver kommer vi att fortsätta sträva efter att ge de mest uppslukande upplevelserna möjligt på PS5 och utforska sätt att förbättra 3D-ljudupplevelsen ytterligare. ”

Imai tillade att “Vi utforskar alltid sätt att leverera en mer uppslukande upplevelse till våra spelare, men vi har inget att dela just nu” – vilket tyder på att formatet kan komma till mer ljudhårdvara i framtiden. Det skulle verkligen vara något av en scoop om den enbart landade på Sony-TV-apparater, men det kan låsa ut många arga spelare om det inte blev mer utbrett eller tillverkar-agnostiker.

Välja sidor

De viktigaste skillnaderna här är i ett antal utvalda 3D-ljud och dynamiska HDR-format, vilket för närvarande inte påverkar majoriteten av spel, spelare eller TV-apparater.

För de som är ivriga att få ut det mesta av sin spelhårdvara, kommer dessa specifikationer bara att bli viktigare, särskilt eftersom fler spel kan använda förbättrad bild och ljud på rätt sätt.

Det enklaste svaret här är att välja en TV som matchar alla dessa Xbox-krav, om du har (eller kanske en dag vill) en Xbox Series X eller Xbox Series S i ditt hem. Och den specifika ljudstandarden som används med PS5 har ännu inte ställt några specifika krav på ditt TV-val, vilket innebär att det inte bör påverka ditt köpbeslut för tillfället.

Om du är nöjd med en PS5 eller inte är orolig för löftet om Dolby Vision-spel under de kommande åren, behöver du inte oroa dig lika mycket. När Dolby Vision-spel är riktigt utbredda kan det naturligtvis till och med vara dags att uppgradera din spel-TV igen.

Relaterade Artiklar

Back to top button