Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

De bästa nya sakerna i Ableton Live 11

Nästa generation av Ableton är här och det kanske inte är uppenbart vad som är nytt vid första anblicken, så här är de bästa nya funktionerna i DAW.

Den fullständiga nya versionen av Ableton, den 11:e stora uppdateringen till den världsberömda DAW, har äntligen lanserats. Det har varit en lång uppbyggnad och vi har sett fram emot alla nya funktioner sedan vi täckte vad som introducerades i november förra året. Kolla in det för en fullständig genomgång.

Nu är det äntligen här, de som inte har klottrat igenom alla funktionslistor och tittat på Abletons nästan 20 videor om de nya tilläggen kanske undrar – vad har egentligen lagts till då?

Tja, som med alla större uppdateringar finns det massor av tweaks och fixar och små små ändringar som gör den övergripande driften av programvaran smidigare som du inte riktigt kommer att märka. Men vi är inte här för att prata om det, vi ska gå igenom de största och mest anmärkningsvärda förändringarna som har införts. För en djupgående titt på de nya funktionerna och hur de fungerar har Terrence O’Brien använt Live 11 sedan mitten av november förra året och har skrivit ett fantastiskt stycke om det.

Tävla för den perfekta tagningen

Abletons nya Comping-funktion är ett fantastiskt tillägg för dem som har svårt att få rätt på en gång. Live kommer att organisera flera tagningar av samma stycke – oavsett om det är sång eller ett instrument som spelar in eller till och med spelar in en MIDI-sektion – så att du enkelt kan kombinera dem och ta utdragen från varje som fungerar bäst.

Det fungerar till och med så att du kan göra flera tagningar av samma avsnitt i en inspelning, utan att stoppa. Så så fort du är klar med en tagning kommer den att snurra runt igen och låta dig prova igen omedelbart. Då kommer de alla att vara där för att helt enkelt ta reda på vad som är bäst eller kombinera dem.

Med Live 11 kan du också länka två eller flera ljud- eller MIDI-spår så att eventuell redigering eller kompning tillämpas på flera spår samtidigt. Perfekt för när du gör något unikt att du vill att ett par låtar ska göra exakt samma sak.

MIDI Polyphonic Expression stöd

Ableton lägger äntligen till MPE-stöd, vilket innebär att uttrycksfulla kontroller som ROLIs fantastiska Seaboards stöds för dynamiska böjar, glidningar och tryck när du spelar in i Ableton.

För dem som har MPE-kompatibla enheter och älskar att använda Ableton för inspelning och produktion är tillägget fantastiskt och kommer att tillåta dem ett verkligt uttryck med sina specialiserade enheter för att skapa helt nya ljudlandskap. För de som inte har dem… ja hej, det här är kanske din ursäkt.

Ableton har uppdaterat några av sina aktieinstrument för support här. Wavetable och Sampler kan båda styras med MPE-enheter. Förinställningar finns under ‘MPE-ljud’ för att bläddra.

Detta är ett anmärkningsvärt tillägg men kommer också otroligt sent eftersom MPE-enheter redan stöds av nästan alla andra stora DAWs. Ändå bättre sent än aldrig.

Nya instrument och enheter att spela med

Ableton Live 11 kommer med ett helt urval av nya roliga ljud och effekter att leka med. Det finns ett nytt hybridreverb, en spektralresonator, glitching-effektprocessor och mer. De har också uppdaterat några av sina befintliga enheter som Chorus och Redux med fler möjligheter och potential.

I sitt inlägg sa Terrence att hans favorit har varit deras nya Inspired by Nature-paket. Paketet innehåller sex nya instrument och effekter som är inspirerade av “naturliga och fysiska processer”. Terrence pekar ut Bouncy Notes, ett instrument som tappar en virtuell boll varje gång du spelar en ton och noten upprepas med varje studs. Du kan gå all Line Rider med instrumentet genom att rita föremål som bollen kan studsa av och runt.

Live håller sig i tiden som en bra gitarrist

Många spelare, även de allra bästa, kan ibland ha svårt att hålla sig till ett exakt tempo. Det kan vara en stor frustration när du spelar in och försöker få allt perfekt uppställt – särskilt om du arbetar utan en rytmsektion och hatar att spela i ett tempo.

Live 11 introducerar live-tempoföljning så att den håller takten med dig när du spelar in. Den kan justera sitt tempo efter det inkommande ljudet i realtid som om det vore en autentisk (och vältränad) bandmedlem snarare än en fast behållare att passa in i.

Hur väl den här funktionen fungerar i praktiken (litar du på att Ableton exakt vet vilket tempo du spelar) vet vi inte. Men det låter verkligen nyttigt.

Ge det en chans

Möjligen är de sista verkligt anmärkningsvärda nya tilläggen några av Lives nya alternativ för “slumpmässiga” ljud och effekter. Med Note Chance och Velocity Chance kan användare ställa in en sannolikhet och som sedan skapar en variation i mönster som antingen kan ändras när en ton träffas eller dynamiken i dess ljud.

Visst med Velocity Chance finns det en intressant användning för humanisering här. Ge ditt programmerade trumset lite sannolikhet och låt det automatiskt spela toner med små förändringar i hur hårt eller högt tonerna spelas – precis som en riktig trummis.

Naturligtvis finns det mycket mer att utforska. Om du är intresserad av hela utbudet av vad som har introducerats i Ableton Live 11 kan du kolla in deras sida som går in i varje ny funktion, enhet och uppdatering i tur och ordning.