Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

De 3 mest fascinerande teknologierna på LCD-skärmar

Till och med en kortfattad blick runt dagens affärsvärld är i hög upplösning – tack vare hur LCD-skärmar blir en viktig del av den dagliga verksamheten. Oavsett om det är för marknadsföring, reklam eller för att revolutionera hur kommunikationen sker med både kunder och personal, är avancerad LCD-teknik nu inom räckhåll för företag av alla slag, branscher och budgetkrafter.

Men i sanning, oavsett om det är konsument eller affärsoperatör, har vi alla använt LCD i flera år – våra TV-apparater, smartphones, datorskärmar, klockor, klockor och miniräknare fungerar alla på grundval av denna geniala idé. Så när vi börjar fundera över nästa spännande steg för LCD-skärmen, eftersom skärmarna blir tunnare, lättare, ljusare, snabbare och mer interaktiva, är det värt att komma tillbaka till grunderna och överväga hur allt ens fungerar i första hand.

LCD – Liquid Crystal Display som är här för att stanna

LCD-skärmens hjärta är de inbäddade ‘flytande kristallerna’ – ett material som ligger någonstans mellan vad vi skulle betrakta som flytande och fasta kristaller. Detta “halvvägs” tillstånd betyder att vätskan kan strömma men fortfarande finns i ett förutsägbart och fast tillstånd. Skärmen är sedan bakgrundsbelyst för att lysa upp de röda, blå och gröna kristallerna som snabbt slår på och av med hjälp av transistorer, som finns i en mängd av miljontals ‘pixlar’ – ett ord som samlas för att kombinera “bild” och “element”.

För att gräva ännu djupare in i LCD-skärmernas imponerande funktion, är det nödvändigt att gräva lite djupare in i hur de viktigaste teknikerna fungerar tillsammans för att producera de bilder vi ser med våra ödmjuka ögon:

1. Det polariserade glaset

Det imponerande med polariserat glas är att ljusvågorna bara passerar i rätt vinkel – med resultatet att mer ljus blockeras än passerar igenom. På LCD-skärmar smälter två polariserade glas kristallerna och är ordnade i 90 grader så att ljuset passerar igenom – med en “konst” till designen. Den där egenskapen är att när ett elektriskt fält passerar genom kristallerna betyder det att ljus inte längre kan passera igenom, vilket gör att pixeln ser svart ut. Tekniken tillåter sedan olika grader av deformation genom 90 grader, vilket ger de olika nyanser av färg som ger bilden en sådan klarhet.

2. Kristallmolekylerna

Som beskrivs i inledningen är flytande kristaller verkligen en fascinerande teknik. Egenskaperna som får magin att hända är inte bara att de reagerar förutsägbart på temperatur, utan att de styr det polariserade ljusets väg. Inte bara det, molekylerna själva är stavformade så att de kan röra sig men alltid med sina långa axlar i linje.

3. Transparenta ledande material

När vi gräver djupt in i LCD-teknikens värld är det uppenbart att marknadsvärdet på något som kallas transparent ledande film skyhögt – och det är inte svårt att förstå varför. Det mest framstående transparenta ledande materialet är indium – tennoxiden. Den och andra liknande material används för pekskärmselementen i ultramodern LCD-teknik tack vare deras förmåga att släppa in ljus (transparens) samtidigt som de kan spela rollen som en omkopplare genom att leda el enligt användarens vidröra utan att det syns på skärmen eller stör bilden.
Från den digitala klockan och miniräknaren till dagens fantastiska LCD-skärmar är det uppenbart att detta är en teknik som ständigt återuppfinner sig själv. Kolbaserade transistorer har banat väg för böjda ytor, skärmar visas utan ram eller ramar, LCD-skärmar blir bärbara och nästa generation teknik kommer att innebära att LCD kan finnas i vardagliga föremål och ytor. Så när LCD fortsätter att utvecklas och förändra världen är det avgörande att ditt företag utvecklas och ändras i samma takt för att utnyttja den fulla kraften hos en av de mest flexibla och potentialfyllda teknologierna som någonsin utvecklats.