Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Databasserver CPU-jämförelse: Athlon MP vs. Hyper Threading Xeon

Om du ville ta reda på vad den snabbaste stationära processorn är, skulle det bara ta några klick och du skulle ha 10 recensioner till ditt förfogande. Om du försöker sätta ihop ett arbetsstationssystem har du lite mindre att gå på men det finns fortfarande mer än tillräckligt med information tillgänglig för att hjälpa dig att fatta ditt beslut. Men när det kommer till servrar minskar informationsflödet kraftigt.

Generellt sett hittar du recensioner av enskilda servrar från Dell och HP, men du hittar inte den typ av jämförelser på komponentnivåer som vi är vana vid att se inom skrivbords- och arbetsstationssektorerna.

Det finns ett antal anledningar till detta. För det första är det väldigt svårt att testa prestanda för CPU:er och plattformar i en servermiljö utan att faktiskt ställa in en sådan miljö. Speciellt när du kommer in i 4-vägs- och bortomvärlden, blir det väldigt svårt att stressa dessa system. Det finns branschstandarder som kan användas men återigen, de är mycket dyra att köra och kräver en hel del installation. I skrivbords- och arbetsstationsvärlden laddar du helt enkelt upp programmet du vill mäta prestanda under och hittar ett riktmärke som hjälper dig att mäta prestanda.

Om man lägger undan svårigheten att hitta riktmärken, måste andra frågor tas i beaktande. Ett stort värde på servermarknaden ligger i hanterbarhetsfunktioner, som i allmänhet är plattforms-/moderkortspecifika och till och med systemspecifika. Med servrar hundratals eller tusentals mil bort från de som behöver arbeta på dem, är det avgörande att kunna utföra enkla uppgifter som att flasha en BIOS, slå på strömmen till ett system eller göra fel på en trasig SCSI-enhet. Om du någonsin har försökt starta om din kraschade hemdator medan du är 30 minuter borta på jobbet kommer du att inse att dessa funktioner måste läggas till av en OEM. Dessa funktioner lyser dock inte igenom när du bara jämför två processorer och hur de presterar i en viss serverapplikation. Du kanske har en CPU som är dubbelt så snabb som en annan, men den saknar alla plattformar med de hanterbarhetsfunktioner som krävs för marknaden.

Sedan finns det frågor om tillförlitlighet och support som är ännu svårare att testa. I slutändan finns det goda skäl till bristen på komponentnivåtestning för servrar. När vi måste uppgradera våra servrar vänder vi oss inte till Dell eller HP; vi konfigurerar plattformarna själva och det är bra att veta vad som ger mest valuta för pengarna och vad som i slutändan ger bäst prestanda. När allt kommer omkring hanterar vi dessa servrar själva och vi är i stånd att prova lösningar som inte nödvändigtvis är beprövade utan bara behöver en chans att briljera. Om du ber ett Fortune 500-företag att flytta över sina servrar till AMD:s första multiprocessorplattform någonsin kommer de inte ens att svara på dina telefonsamtal, men vi kommer definitivt att göra det (och det har vi).

Det för oss till den aktuella frågan; När Intel Xeon-processorn lanserades i maj förra året fungerade den bra men blev lätt slagen av 1,2 GHz Athlon MP-processorn bara en månad senare. På skrivbordet överträffar de nya 0,13 mikron Northwood-baserade Pentium 4-processorerna äntligen Athlon XP, men kommer detta att leda till liknande resultat i servervärlden?

Vi ställde oss själva samma fråga när vi tog de tre databaserna som driver AnandTech och jämförde de senaste 2-vägs server-CPU:erna på nybörjarnivå. Uppgifterna blev extremt användbara för oss och därför bestämde vi oss för att dela den.