Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

D-Link DIR-625: En annan Draft N-router kommer till kort

I vår första Draft N-routerrecension tittade vi på enheter från NetGear, Linksys och Belkin. Vår recension idag är centrerad på prestandan hos D-Link (DIR-625) RANGEBOOSTER N-routern. D-Link har tillhandahållit nätverkslösningar för hemkonsumenter och företagsanvändare under de senaste tjugo åren. D-Link anses nu vara en av de globala ledarna inom anslutning för små, medelstora och stora företagsnätverk. De överträffade nyligen milstolpen på en miljard dollar i intäkter och har för närvarande över 1 800 anställda i 100 länder.

Vi diskuterade i detalj historien om 802.11n-standardprocessen och problem i vår tidigare granskning, men vi kommer kortfattat att sammanfatta den nuvarande situationen och statusen. Det har gått över två och ett halvt år sedan Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) bildade en arbetsgrupp för att utveckla och implementera en ny 802.11-standard för trådlösa lokala nätverk (WLAN). Den föreslagna standarden är känd som 802.11n och är utformad för att så småningom erbjuder hastigheter upp till 600 Mbps (burst-läge, quad spatial streaming i 5GHz-bandet) med genomsnittliga dataöverföringshastigheter runt 200 Mbps och räckvidder som sträcker sig upp till 200 fot inomhus. Den nuvarande leveransen av Draft N-produkter annonsera hastigheter upp till 300 Mbps (burst-läge, dubbelkanalsströmning) med dataöverföringshastigheter som når 130 Mbps och inomhusavstånd upp till 150 fot, även om våra aktuella testresultat visar motsatsen.

Efter månader av politiska konflikter mellan olika grupper i försöken att sätta en standard, kunde en grupp kallad Enhanced Wireless Consortium (EWC) få arbetsgruppen IEEE 802.11n att godkänna deras specifikation som den föreslagna 802.11n-standarden i januari 2006. I mars 2006 skickade IEEE-kommittén förslaget internt känt som 802.11n, Draft 1.0, till sin första brevomröstning. Utkast 1.0-förslaget misslyckades kapitalt eftersom det inte ens kunde få en enkel majoritet för förslaget, mycket mindre den krävde 75-procentiga majoriteten som krävdes för ratificering. Över 12 000 kommentarer mottogs från olika IEEE-medlemmar med hänvisning till standardproblem, driftsfrekvenskonflikter och en överväldigande lista med problem som inkluderar allt från energisparriktlinjer för handhållna enheter till korrekt streamingteknik för ljud och video i mediaservrar.

Av de 12 000 kommentarerna har ungefär hälften av dem lösts vid denna tidpunkt genom ändringar av redaktionellt innehåll i det ursprungliga utkastet, och en betydande del av de återstående kommentarerna är dubbletter. Det finns dock ett par frågor som är kärnan i den aktuella kontroversen. De två huvudproblemen med förslaget 802.11n, Draft 1.0, som håller på att åtgärdas för närvarande inkluderar korrekt Clear Channel Assessment (CCA) och energibesparande multipollingstandarder för handhållna enheter.

I maj 2006 beslutade IEEE 802.11-kommittén att inte vidarebefordra Draft 1.0-förslaget för en fullständig sponsoromröstning och skickade istället tillbaka 802.11n Task Group till ritbordet för att ta fram en ny standard som skulle möta IEEE-medlemskapets farhågor. Men de primära medlemmarna i EWC som stödde 802.11n, Draft 1.0, specifikationen började skicka “Draft N”-produkten till marknaden strax efter att förslaget skickats till den första brevomröstningen. Detta har visat sig vara ett misstag när det gäller prestanda och kompatibilitet men absolut inte ur försäljningssynpunkt.

Vi förväntar oss fortfarande att skillnaderna kommer att lösas i tid för att ett andra utkast ska slutföras i november med en brevröstning som går ut i januari 2007. Om detta godkänns kan vi förvänta oss slutlig ratificering i slutet av 2007. Om det inte godkänns uppskattar vi det kommer att finnas ett Draft 3.0 under våren med slutlig ratificering i början av 2008. Men de produkter som släpps som uppfyller en godkänd och slutliga Draft 2.0- eller 3.0-specifikationer är nästan säkra på att vara helt kompatibla med de sista 802.11n-tilläggen.

Sedan vår första artikel har Wi-Fi Alliance meddelat att de kommer att börja certifiera nästa generations 802.11n trådlösa LAN-produkter under första halvan av nästa år. Den här branschgruppen väntar vanligtvis på att IEEE ska slutföra en slutlig ratificering av en standard innan den tillåter att Wi-Fi-godkännandemärket placeras på produkter. Wi-Fi Alliance testar trådlösa LAN-produkter för interoperabilitet och säkerställer att deras funktioner uppfyller den nuvarande standarden.

Samma process kommer att ske med 802.11n-utrustning men kommer att delas upp i två faser. I fas 1 av certifieringsprocessen kommer Wi-Fi Alliance att testa produkter som skickas under första halvåret 2007 för interoperabilitet och certifiera dem med hjälp av Draft 2.0-specifikationen eller en rimlig uppsättning standarder som är på plats vid den tidpunkten. Produkter med den nya Wi-Fi-logotypen kommer att märkas som förstandard och bör dyka upp på butikshyllorna under våren 2007. Fas 2 av certifieringsprocessen kommer att använda den slutliga standarden när den är klar.

Nu när vi har täckt historien lite, låt oss se hur D-Link DIR-625 presterar mot sina konkurrenter.