Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Crucials RealSSD C300: En uppdatering på min enhet

Tidigare i morse publicerade jag en artikel undersöker prestandan hos 6 Gbps SATA-kontroller, både integrerad och off-chip. I den nämnde jag min nyligen avlidna Crucial RealSSD C300 som bestämde sig för att sluta fungera en dag. Med tanke på att Crucial säljer dessa enheter var jag inte så nöjd med resultatet.


Inuti Crucials RealSSD C300

Enheten skulle inte längre upptäckas vid POST. Faktum är att med C300 ansluten till vilken maskin som helst kunde jag inte få något operativsystem att starta; systemet skulle bara hänga vid enhetsdetektering. Efter ett par veckors lekande med min döda drivkraft kom Crucial tillbaka till mig med en förklaring om vad som pågår.

“Vi fastställde att enheten inte var murad, men att den var väldigt långsam med att starta på grund av fel i firmwaretabellerna som resulterade i de egenskaper du såg. Vi undersöker fortfarande dessa fel.”

Jag vet fortfarande inte varför firmware-tabellerna utvecklade fel, men förmodligen om din enhet har hittat sin väg till detta tillstånd bör dina data fortfarande vara intakta. Nu det andra problemet.

När jag fick min ersättningsenhet ville jag se hur väl C300:s TRIM-funktion var implementerad. Jag hade nyligen stött på ett par SSD-enheter som inte verkar återhämta sig bra efter att använda LBA-enheter har trimmats. Tyvärr kom C300 med på listan. Här är en titt på en sekventiell skrivning över hela 256 GB C300 efter att jag har fyllt den med slumpmässiga skrivningar:

Skrivprestanda ser inte bra ut. Medan delar av enheten fortfarande kan skriva med cirka 180 MB/s, är de sista 60 GB av enheten begränsade till cirka 20 MB/s. Ett snabbt formatering över enheten bör anropa TRIM-instruktionen för alla LBA:er och tala om för C300 att ingen av data på enheten behövs och att dessa block kan återvinnas omedelbart. Prestanda bör återställas till ny (konstant ~200MB/s över alla LBA). Tyvärr gör det inte:

I själva verket blev prestandan sämre. Låt oss TRIMMA drevet en gång till för gott mått:

Aj. Drivenheten kommer inte tillbaka, punkt. Det enda sättet att återställa den till full prestanda är att utföra en säker radering. Nu är det här scenariot ett hörnfall och det är inte något jag skulle förvänta mig att någon datoranvändare skulle stöta på på kort tid. Det är dock möjligt att din enhet efter flera månader eller år kan hamna i en situation där dess prestanda aldrig återhämtar sig. Crucials svar på frågan är nedan:

“…vi har kunnat replikera omständigheterna där prestanda efter ett format inte återgår till acceptabla nivåer, och vi har utvecklat en lösning. Vi planerar att integrera detta i vår produktionslinje och vi kommer att göra det tillgängligt för nuvarande kunder . Vi skickar dig koden efter att den har testats noggrant.

Som vi har nämnt tidigare utför vi tusentals timmars testning innan vi går i produktion. Och som du har delat i en av dina artiklar är det högst osannolikt att testa varje enskild kombination av hårdvara, mjukvara och användning. Vi uppskattar verkligen all feedback du har gett, eftersom det gör att vi kan se till att våra pågående produktförbättringar och uppdateringar är så omfattande som möjligt.”

Trots Crucials löften om att göra massor av validering, går saker som detta igenom. Det är inte ett problem specifikt för Crucial, kom ihåg att Intel hade en liknande situation i början av X25-M. Det här är inte den första SSD-enheten som misslyckas på mig heller. Det är på grund av problem som dessa som jag rekommenderar att du väntar innan du hoppar på någon ny, oprövad SSD. Bara ett meddelande om du funderar på att hoppa när som helst snart. Om du är intresserad av hur C300 presterar, ta en titt på dess resultat i vår nya SSD Bench-databas.