Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Crucial v4 (256GB) recension

Introduktion

Den största anledningen till att SSD:er inte har blivit riktigt mainstream (ännu) är priset. Även om priserna har sjunkit avsevärt under det senaste året, betalar du fortfarande ungefär 0,75 USD per GB, medan hårddiskar vanligtvis kan köpas för mindre än 0,10 USD per GB. För en entusiast borde det inte vara några problem att betala upp till tio gånger mer per GB om det ger betydligt bättre prestanda, men konsumentmarknaden är mycket svårare att övertyga. De flesta är inte redo att spendera hundratals dollar på en enskild komponent, speciellt om det finns ett billigare alternativ som är tillräckligt. I det här fallet erbjuder hårddiskar också mer kapacitet, vilket kan göra det mycket svårt för konsumenter att förstå fördelarna med en SSD.

Förutom priset finns det ett annat problem. De flesta SSD:er som säljs idag är SATA 6 Gbps men de allra flesta datorer är bara kompatibla med äldre och långsammare SATA 1,5 Gbps och 3 Gbps standarder. Det betyder att konsumenter som inte har en SATA 6Gbps-kompatibel dator inte kommer att kunna dra fördel av den extra IO-bandbredden som SATA 6Gbps SSD:erna erbjuder, och det kan kännas meningslöst att betala för något du inte kan använda. Naturligtvis finns det tidigare generationens SSD-enheter som är SATA 3Gbps men de är inte nödvändigtvis billigare på grund av användningen av dyrare NAND (2Xnm vs 3Xnm).

Men nästan vilken SSD som helst är snabbare än en traditionell hårddisk, oavsett om det är 2,5” 5400RPM, 3,5” 7200RPM eller till och med en 10 000RPM VelcoiRaptor. Crucial ser att det finns en marknad för low-end SSD-enheter, som inte är lika snabba som dagens snabbaste enheter men erbjuder ett mer överkomligt förhållande mellan $/GB. SSD v4 är specifikt inriktad på konsumenter med SATA 3 Gbps och på grund av användningen av en billigare kontroller kunde Crucial prissätta hårddisken under dess 6 Gbps motsvarigheter… men är den tillräckligt låg för att verkligen sälja?

Avgörande v4-specifikationer

Kapacitet

32 GB

64 GB

128 GB

256 GB

NAND

Micron 25nm synkron MLC NAND

Kontroller

Phison PS3105

Sekventiell läsning

200 MB/s

230 MB/s

230 MB/s

230 MB/s

Sekventiell skrivning

60 MB/s

100 MB/s

175 MB/s

190 MB/s

4K slumpmässig läsning

10K IOPS

10K IOPS

10K IOPS

10K IOPS

4K slumpmässig skrivning

1,2K IOPS

2,4K IOPS

4K IOPS

4K IOPS

Prestandamässigt ligger v4 betydligt efter SATA 6Gbps SSD:er. Sekventiella hastigheter är faktiskt ganska normala för SATA 3Gbps SSD-enheter men slumpmässiga hastigheter är hemska för att komma rakt på sak. Även Intel SSD 320 har tre till fyra gånger högre slumpmässiga läs/skrivhastigheter och den är ett och ett halvt år gammal enhet, så den slumpmässiga prestandan är verkligen inte bra med dagens standarder. Vi kommer snart att se hur de slumpmässiga hastigheterna påverkar verkliga prestanda, men specifikationerna är inte överväldigande.

När det gäller prissättningen är v4 billigare jämfört med sin storebror m4 men det finns andra, snabbare SSD:er som erbjuder liknande prissättning. Till exempel är Mushkin Enhanced Chronos bara $5-15 dyrare beroende på kapaciteten och det finns andra som Kingston SSDNow V+200 och OCZ Agility 3 som har samma pris. Samsungs 830-enheter säljs också regelbundet, och vi har sett 128 GB-enheten gå för så lite som $85 med 256 GB nu rutinmässigt till försäljning för $170 eller så (eller $190 för satsen). Även om du har fastnat med en 3Gbps SATA-anslutning, är det ett säkert kort att $5 till $10 mer kommer att ge dig mycket bättre prestanda. Hur mycket bättre? Vi kommer till det på sida tre….