Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

CrossFireX och Phenom II X4 940 – konkurrenskraftig eller inte?

Vi får många förfrågningar om olika testresultat i våra artiklar tillsammans med frågor om varför detta ingick men så var det inte. Vi älskar att svara på frågor; det är det primära fokus för vårt jobb. Oftare än inte svarar vi på de rätta, ibland av ren tur, men vanligtvis försöker vi täcka alla baser inom den tilldelade tiden. Men ibland får vi en fråga som får oss att stanna upp och pausa en stund och undra varför just det ämnet inte täcktes eller ens nämndes.

En sådan fråga kom i massor efter våra Phenom II X4-lanseringsartiklar för ett par veckor sedan. Vi var tvungna att gräva igenom många av “Ni gillar alltid Intel och NVIDIA…”-kommentarerna (för protokollet vi föredrar prestanda, kvalitet och värde oavsett leverantör) men efter lite sållning hittade vi ett mönster i meddelandena. Många ville ha mer information om spelprestanda mellan en Phenom II X4 och liknande Core 2 Quad-system med specifika inställningar. Vi täckte dessa två plattformar och mer i vår lanseringsartikel för Phenom II. En skattkammare av ytterligare information finns tillgänglig i vår nya Bench-databas, speciellt för dig som gör mer än att spela på en dator.

Det enda som nämndes flera gånger var dock bristen på CrossFireX- eller SLI-resultat jämfört med ett liknande Intel-baserat system. Sant nog har vi inte visat några multi-GPU-resultat på en AMD-plattform på länge, speciellt om du rabatterar Hybrid-resultaten på uATX-kretsuppsättningarna. En anledning har varit bristen på övertygande CPU-prestanda på AMD-sidan för att driva en dubbel eller trippel kortinstallation. Phenom försökte ta på sig dessa uppgifter men med låga klockhastigheter misslyckades det för det mesta. Vi tror att Phenom II kommer att rätta till dessa problem eller gå långt med att lösa dem. Personalen är överens om att det bästa alternativet för spelare är att köpa det enda högst presterande grafikkortet du har råd med för dina prestandakrav och hoppa över multi-GPU-lösningarna. Detta gäller särskilt om du uppdaterar ditt system ofta för att hålla dig uppdaterad med de senaste spelen.

Att köra multi-GPU-system för spel har andra potentiella negativa effekter, allt från ytterligare kylnings- och strömförsörjningskrav till ytterligare GPU-kostnader, och naturligtvis spelmotorstöd eller ännu viktigare, drivrutinsstöd. Multi-GPU-system kräver vanligtvis snabbare processorer och systemminne för att minska flaskhalsar i renderings-/datapipelines. Att köra en avancerad CrossFire- eller SLI-lösning med upplösningar under 1920×1200 är dessutom ganska mycket slöseri med resurser i de flesta fall, så skärmkostnaden spelar också in.

Den korta sammanfattningen låter som en typisk ekonomisk rapport just nu; allt är dåligt och dystert. Missförstå oss inte, det finns en marknad för CrossFire/SLI-baserade spelsystem. Gå bara till NVIDIA eller AMDwebbplatser om du inte tror oss. Allt skämt åsido, för de som har pengarna, jämför konkurrenskraftigt eller vill ha den absolut bästa spelupplevelsen med alla speldetaljer aktiverade i ultrahöga upplösningar, då är en multi-GPU-lösning förmodligen rätt väg att gå med rätt processor val. Ett undantag är Crysis; vi väntar fortfarande på en GPU-lösning för att köra det spelet ordentligt vid mycket höga inställningar med allt ögongodis påslaget. Vem vet, vi kanske till och med har en lösning på det problemet 2010.

Under tiden kommer vi att försöka svara på några frågor idag om CrossFires prestanda med Phenom II X4 940. Naturligtvis kan vi ställa fler frågor än vi svarar. Om vi ​​gör det, ja, de måste besvaras någon gång. Låt oss diskutera systeminställningen och komma till siffrorna.