Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Creative Labs 30GB Nomad Jukebox

I den snabba datorvärlden är det få tekniker som har kommit ikapp så snabbt eller mötts med så stor framgång som MP3-ljudformatet. Ursprungligen reserverade till endast datorvana användare så lite som för två år sedan, tjänster som Napster och Morpheus har framgångsrikt fört filformatet till massorna. Koppla dessa fildelningstjänster med penetrationen av bredbandstjänster på internet som gjorts tillgängliga under de senaste åren och det är ingen överraskning att MP3-framgången fortsätter att växa.

Vi kommer in i en tid då nästan alla har hört talas om MP3-namnet, gjort känt av både media och domstolar. Inte bara har igenkännandet av MP3-namnet blivit vanligt, det har även användningen av filformatet. Det började med de unga männen i familjen, men nu används MP3-formatet av alla från din lillasyster till din pappas föräldrar.

Spridningen av MP3-formatet är goda nyheter för musikälskare med tillgång till Internet. Med den växande användarbasen av MP3-formatet kom expansionen av MP3-filer tillgängliga för nedladdning. För inte så länge sedan var det svårt att hitta någon typ av musik utom de som är listade bland de 40 bästa. Nu, med åldern för MP3-användare varierande från 10 år till 80 år, är nästan alla tänkbara musiktyper tillgänglig för nedladdning : från rap till israeliska folksånger. Vad har detta resulterat i? Växande personliga MP3-bibliotek, naturligtvis, när vi hamstrar all musik vi kan få tag på.

Ett annat behov som har utvecklats tillsammans med MP3-musikfiler är önskan att ta med din MP3-musiksamling på resor med dig, ersätta din delikata CD-spelare med ett lagringsmedium med en MP3-avkodare. Liksom MP3-filer har bärbara MP3-spelare uppnått nästan oöverträffad framgång under det senaste året eller så, med nästan alla företag som någonsin sysslat med musik som producerar en sorts bärbar MP3-spelare.

Även om MP3-filsamlingar växer och mängden komprimering som används på filerna minskar, erbjuder de flesta bärbara MP3-spelare mycket begränsade lagringsmöjligheter jämfört med en stationär dator. Många användare befinner sig nu med MP3-samlingar på uppåt några gigabyte, men majoriteten av bärbara MP3-spelare är begränsade till bara megabyte. De som vanligtvis finns i butiker kommer med 32 eller 64 MB minnesstandard, och de flesta är begränsade till 128 MB när de uppgraderas. Problemet med dessa enheter är att inte få utrymmet, det är att betala för det. De allra flesta använder olika typer av solid state-lagring och priserna på detta media kan överstiga $1 per megabyte, vilket gör gigabyte lagringsutrymme extremt dyrt.

En av de första bärbara MP3-spelarna som tog upp frågan om rymden, Creative Labs Nomad Jukebox, är fortfarande en av de mest framgångsrika spelarna hittills. Genom att använda en 9,5 mm hårddisk för bärbar dator i motsats till solid state-media har Nomad Jukebox blivit den bärbara MP3-spelaren för de som letar efter stora lagringsmöjligheter.

Nomad Jukebox kommer som standard med en 6GB hårddisk, vilket lämnar en hel del utrymme för din MP3-samling. För den som letar efter mer, NomadJukebox.net erbjuder “uppgraderade” Jukeboxar som har upp till en 30GB hårddisk. Idag tar vi en titt på den bärbara MP3-spelaren NomadJukebox.net på 30 GB och använder den för att bedöma både Nomad Jukebox-plattformen som helhet och den uppgraderade versionen.