Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

COVID kan inte döda musiken: Musikströmningsintäkterna ökade till 10 miljarder dollar+

Efter ett svårt år av så många anledningar har vi åtminstone något att le åt när vi ser tillbaka på 2020 eftersom musiken såg en enorm tillväxt som – om något – fick hjälp av pandemin.

Musikbranschen har haft ett tumultartat år och vi kan knappast se på året i efterhand och säga att det har varit en lätt resa för musiker. Livesektorn har decimerats av inställda spelningar och stängningar av arenor, vilket för många artister utgör en primär inkomstkälla.

Men det finns ett ljus i slutet av tunneln, eftersom Recording Industry Association of America’s (RIAA) har avslöjat sin årsslutsrapport för 2020. Det visar oss att även om 2020 var svårt av många anledningar, höll människor kontakt med musik på en mycket djupare nivå, lyssna på mycket mer än de gjorde 2019.

Förra året var det femte året i rad som den amerikanska musikindustrins intäkter växte. Och pojke, växte de! Totalt uppskattat detaljhandelsvärde ökade intäkterna med över 1 miljard dollar till 12,2 miljarder dollar. Det är en tillväxt på 9,2 % jämfört med det uppskattade detaljhandelsvärdet för amerikansk musik 2019: 11,1 miljarder dollar.

Majoriteten av dessa otroliga resultat är tack vare de senaste decenniernas enorma uppsving inom musikstreaming, som stod för 83 % av de totala intäkterna förra året. Särskilt i betalda streamingprenumerationer, som växte med hela 14,6 % 2020 för att svara för 7 miljarder dollar i intäkter. År 2020 fanns det i genomsnitt 75,5 miljoner prenumeranter på betalda musiktjänster, ett stort steg över 60,4 miljoner året innan.

Vinyl såg också ett spektakulärt år då människor ansluter sig till det fysiska formatet mer än någonsin tidigare. Faktum är att vinylskivor för första gången sedan 1986 tjänade mer pengar än CD-skivor i USA. Totalt sett kunde dock vinylens tillväxt inte övervinna den konsekventa nedgången i CD-försäljningen och de totala fysiska intäkterna sjönk med 0,5 % till 1,1 miljarder USD. Med tanke på att CD-skivor rasade med 23 % är det inte särskilt överraskande.

RIAA:s styrelseordförande och VD, Mitch Glazier, skrev: “Rubriksiffrorna berättar en historia om fortsatt, stark tillväxt för streaming, vilket återspeglar musikens roll i det bredare onlineekosystemet som en nyckelmotor för tekniska plattformar, onlinetjänster och appar.”

Glazier noterade också de svårigheter som upphävningen av liveindustrin medförde. Han tillägger: “De flesta amerikaner kunde inte vara mer redo att förvandla sidan från 2020 till ett nytt år eftersom vacciner lovar återhämtning, förnyelse och hopp. För utövande artister och musiker kan det helt enkelt inte komma för tidigt att komma tillbaka på scenen och återknyta kontakten med publik och fans.”