Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Covert Ops i Taiwan – Intel Tejas & Socket 775 avslöjat

Medan majoriteten av AnandTech-personalen arbetade hårt i Las Vegas för att täcka CES, turnerade en tyst anställd på Taipeis gator.

Under sitt besök i Taipei kom han över en del information som delas av några mycket bra kontakter om Intels Prescott-efterträdare – Tejas. Väldigt få människor fattade det faktum att vi faktiskt pratade om Tejas på AnandTech för flera år sedan när vi hörde om kodnamnet före Prescott och till och med före Northwood, gömt i en Intel-presentation som inte hade städats ordentligt. Ursprungligen var Tejas listad som den första Intel-processorn som hade en 1,2GHz FSB, men nu vet vi lite mer om CPU:n.

Tydligen har totalt 10 Tejas-prover skickats ut till olika vänner till Intel, alla på 2,8 GHz. Vad som också är intressant att notera är att våra källor har informerat oss om att Tejas vid 2,8 GHz använder cirka 150 W ström – cirka 50 % mer än Prescott vid samma klockhastighet.

Med tanke på att Tejas fortfarande är en 90nm del skulle det vara osannolikt att den extra strömförbrukningen skulle bero på en större cache eftersom det skulle göra tärningen enorm och inte är Intels stil att öka cachestorleken utan att krympa tärningen ytterligare. Om kraftsiffrorna vi har fått verkligen är korrekta, skulle en möjlig förklaring vara att Tejas verkligen är en variant av en flerkärnig CPU. Även om det är osannolikt att Tejas inkluderar två diskreta Prescott-kärnor på tärningen, finns det en chans att de två kärnorna (om de finns) kan dela datacacher och kanske andra enheter. En flerkärnig Tejas skulle förklara hoppet i strömförbrukning, och det är i linje med Intels strategi även om det verkar snabbare än väntat.

De 10 Tejas-exemplen är alla LGA-775-processorer och lyckligtvis kunde vår kontakt samla några bilder på CPU:n och gränssnittet så att ni alla kan få en glimt av vad som snart kommer. Vi var tvungna att sudda ut vissa delar av bilderna för att skydda identiteten på våra källor, men du kommer fortfarande att kunna se vad som är viktigt.

I bilden ovan ser du Tejas som den ser ut direkt efter att du tagit bort kylflänsen. Det finns en spak överst på bilden som du knappt kan se som gör att du kan ta bort processorn. Om du låser upp spaken kommer bilden nedan att visas. Metallhöljet kan nu dras upp och exponera CPU:n, som enkelt kan tas bort:

Skårorna på vardera sidan av processorn längst upp på bilden förhindrar att den sätts in felaktigt och hjälper också till att ställa in kontaktpunkterna på botten av processorn.

Innan vi tittar på botten av själva processorn, låt oss titta på vad som finns under processorn – en bädd av stift (observera att vi medvetet blockerade en del av det som fanns i mitten av stiften):

Nu för att vända på chippet har vi en fin titt på den platta ytan på den stiftlösa processorn – välkommen till LGA-775. Det här är samma CPU-gränssnitt som du hittar på Prescott-processorer efter april, men det du tittar på här är Tejas så vitt vi vet.

Som en extra kick är här en DDR-II-modul ur Tejas-systemet:

Där har du det; inga riktmärken, inte mycket information, men några intressanta bilder och förhoppningsvis något att tänka på för vad som händer efter Prescott…