Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Cooler Master UCP 900W

Introduktion

Vi har ivrigt väntat på vårt Cooler Master UCP-prov; tyvärr försenades det ytterligare tre veckor under transporten från transportören. Vi såg den här nya serien för första gången på CeBIT 2008 tidigare i år, och förutom namnet (tidigare kallat Ultimate Warranty Protection/UWP) har inte mycket förändrats. Denna strömförsörjning har några imponerande funktioner och specifikationer, och vi var definitivt intresserade av att testa den för att se hur den faktiskt fungerar.

Vad är så speciellt med Cooler Master UCP-linjen? Ett pressmeddelande påpekar det faktum att de är det första företaget att få en 80Plus Silver-certifiering, vilket säkerligen genererade en del uppmärksamhet i media. Det är inte så att vi aldrig har sett en 88 % effektiv strömförsörjning tidigare, men certifieringen “garanterar” denna prestandanivå för slutanvändare. Skillnaden mellan en vanlig 80Plus-certifiering och en 80Plus Silver-certifiering är inte heller så stor, eftersom det vanligtvis innebär bara några procent bättre effektivitet totalt sett. Även om du kör strömförsörjningen konstant i flera år, kanske du bara sparar $25. Ändå är det ett trevligt marknadsföringsverktyg, och det finns ett antagande om att högre effektivitet ofta innebär bättre övergripande kvalitet. Det kan till viss del vara sant, men låt oss gå till resten av våra tester innan vi kommer till några säkra slutsatser.

Den 900 W UCP som vi fick är ganska lång på 190 mm (7,5 tum), med en 120 mm fläkt mot botten-fronten av höljet (förutsatt en normal monteringsposition överst på ditt datorchassi). Cooler master sätter en stor etikett på toppen av strömförsörjningen, där den kommer att döljas i de flesta datorfodral. 3,3V och 5V skenorna är klassade till 25A, vilket är mer än tillräckligt enligt vår mening. 12V-skenorna är den viktigaste faktorn i moderna system och här tillhandahåller Cooler Master fyra 12V-skenor med olika strömstyrka. 12V1 är klassad till 25A och är för CPU, medan 12V2 bara är 20A och är också för CPU-sockel.

Specifikationerna anger att den första 12V-skenan är för ATX12V-kontakten, men den används faktiskt för 24-stiftsmoderkortskontakten, ATX12V 4-stiftskontakten och de olika Molex/SATA-kontakterna. Den extra strömstyrkan är vettig i det fallet, eftersom mycket av systemet kommer att drivas via den skenan. Den andra 12V-skenan är för EPS12V 8-stiftskontakten, medan de två återstående 12V-skenorna är för de sex PEG-kontakterna.

Om vi ​​går tillbaka till den huvudsakliga 12V-skenan, hur mycket ström ett grafikkort drar från PEG-anslutningen och hur mycket det drar från moderkortets x16-kortplats varierar beroende på design, så att ha så många kringutrustning beroende på den ena 12V-skenan kanske inte var det bästa val. Detta är ytterligare ett exempel där en enda stor 12V-skena ibland kan vara en bättre lösning. Oavsett vilket kommer väldigt få system faktiskt komma någonstans i närheten av att maxa den tillgängliga kraften, men om du planerar att ansluta flera hårddiskar och överklocka en fyrkärnig processor kan du stöta på problem.