Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2011: The ROG släpps

Den här veckan på Computex, tillsammans med ASUS tillkännagivande av Padfone, UX-serien och MeeGo netbook för 199 $, har vi också fått en inblick i vad Republic of Gamers-linjen kommer att ha för entusiaster och överklockare inom kort, inklusive Danshui Bay koncept som rapporterats om tidigare.


En av de mer intressanta produkterna som visades var G74SX 3D som också förhandsvisades på CeBIT – en 3D-kapabel spellaptop som inte kräver glasögon. Den använder en CMOS-kamera och en NVIDIA 560M under huven, kombinerat med en avancerad detektionsalgoritm för att hitta var användaren är, för att ändra 3D-perspektivet därefter.


ASUS var angelägna om att påpeka den nya fläktdesigntekniken som använder dubbla fläktar som drar luft från mitten av undersidan av den bärbara datorn till baksidan. Det betonades också att detta förbättrar ljudkvaliteten eftersom det inte förekommer någon fläktstörning av brus från sidorna.


Den andra intressanta produkten som skulle släppas var ASUS ROG Matrix GPU – en ny ASUS designad GTX 580 inriktad på prestanda. Med hjälp av ett överklockat 580-chip, har själva PCB-kortet tre knappar på kortet för att justera spänningen och fläkthastigheten till 100 % – all MHz överklockning måste dock göras i BIOS. Om allt misslyckas finns det en felsäkert lägesknapp på baksidan för att återgå till kortets standardinställningar.


Det udda med GTX580 är att vid ASUS-montern, som hade en livedemonstration, för att främja inställningarna för inbyggda spänningsjusteringar, hade en display som visade att spänningen kan justeras från en +50 mV offset, till en 1250 mV offset. Med tanke på att chipet som standard kör runt 1 V, ger en +1250 mV offset 2,25 V – detta är cirka 0,5 V mer än extrema överklockare använder.


När det gäller designfunktioner för spelsegmentet för moderkort, som förmodligen inkluderar Rampage Extreme III Black Edition som visas, var ASUS angelägna om att betona användningen av Intel-kontroller för nätverk, inbyggt ljud i form av SupremeFX Fi-2 som stöder EAX Advanced HD 5.0 ​​och THX TruStudio Pro, men också vad ASUS kallar sitt Thunderbolt-kort.


Thunderbolt-kortet är en ASUS-lösning som utnyttjar Xonars erfarenhet av ljud och Bigfoots Killer NIC i form av ett PCIe 1x-kort, trots att det har de tidigare nämnda funktionerna på moderkortet. När du köper en Thunderbolt-märkt produkt får du alltså möjligheten att använda antingen, men slutar med att betala för båda.

Kortet använder Bigfoot Killer NIC och programvara för att hjälpa till att prioritera trafik från olika applikationer (läs: spel) framför annan nätverkstrafik, medan de inbyggda hörlursförstärkarna och mjukvaruverktygen hjälper till att anpassa spelljudupplevelsen.

Som alltid med den här typen av tillkännagivanden nämns det sällan pris eller releasedatum – men vid ASUS monter fick jag veta att jag förväntade mig ROG Matrix 580 i slutet av juni.