Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2011: Ny allt-i-ett CPU-vattenkylning

I den moderna eran har vi haft system från CoolIt, Corsair, Antec och andra som försöker överbrygga barriären mellan high-end luftkylning och low-end vattenkylning. På Computex är det tydligt att se att det finns några fler alternativ i horisonten för konsumenterna.

Cooler Master har producerat allt-i-ett vattenkylningssystem tidigare – jag citerar Aquagate och Aquagate Mini för socket 462-system för många år sedan. Tekniken var ung och priserna var nära ett DIY-vattenkit. Men med Project A-L2 hoppas Cooler Master att komma in i detta segment igen.


Fortfarande i den tidiga designfasen vill Cooler Master sikta först på prestanda – deras system använder en 450 liter/timme pump. Detta har effekten av att ha en stor, tung bas nära CPU:n, vilket är emot den nuvarande trenden med små CPU-block. Den ursprungliga designen är för en standard 120 mm radiator och fläkt till $80-$100 projicerat pris, även om jag har fått veta att en dubbellängds radiatorversion kan vara i designfasen.


Det som dock var intressant var att värmeöverföringsblocket visades – Cooler Master visade öppet ut insidan av vattenblocket. Jag fick höra att genom att använda många olika maskor bundna tillsammans, att förhoppningsvis den maximala värmeöverföringen kommer att ske. Så länge värmeöverföringen från kopparbasen till kopparnätet är tillräcklig kan det fungera mycket effektivt – men vi känner inte till andra nätdesigner.


Thermaltake hade två sådana enheter utställda – BigWater A80 och den dubbla 5,25-tumsfack Bigwater 760 Plus. A80-enheten är återigen väldigt typisk för det vi för närvarande ser på marknaden i detta segment – ​​ett CPU-block med en pump som leder ut till en kylare. A80-enheten är dock något annorlunda, eftersom slangen till radiatorn är mycket större än vad jag har stött på tidigare. Den medföljande fläkten är klassad till 101CFM och pumpen till 120 liter per timme.


BigWater 760 Plus har designrötter i traditionell vattenkylning, men utnyttjar det faktum att många entusiaster kan ha några lediga 5,25-tums fack. Kylaren är placerad i denna design med dubbla fack med en fläkt och pumpen, så vi har ett traditionellt vattenblock och slangar. Denna enhet går på 500 liter per timme, klassad till 16 dBA, och designad internt. Det finns inga ord om priser eller releasedatum ännu.

I andra nyheter, under Computex släppte Corsair sina H80 och H100 allt-i-ett CPU vattenkylningslösningar, för att bygga vidare på deras H50, H60 och H70. H80 är en uppgraderad H70, med vad som ser ut som en kraftigare pump och fläktkontrollsystem i en dubbeltjocklek 120 mm radiatordesign. H100 är en radiatordesign med dubbla längder, med mer avancerade fläktkontroller.