Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2006: Abit är tillbaka, Biostar expanderar och Thermaltake bländar

Vi har nyligen återvänt från Computex 2006 med huvudet fortfarande snurrande efter att ha sett bokstavligen tusentals produkter från en mängd leverantörer. Vi har redan gett en del bevakning före showen, men det finns fortfarande mycket mer att se och prata om. Årets show var en allmän framgång och samtidigt som flera företag lanserade nya produkter inom olika marknadssegment, var det som pratades om Core 2 Duo (Conroe) och AMD:s förväntade respons. AMD:s första svar på kort sikt kan mycket väl vara köpet av ATI; Huruvida detta verkligen är affärsmässigt vettigt för någon av parterna är uppe för debatt med tanke på ATI:s nära relation med Intel och AMD:s långsiktiga partnerskap med NVIDIA, men privata representanter från både Intel och NVIDIA berättade för oss att de redan diskuterade de potentiella effekterna av denna sammanslagning internt.

Även om fokus för den senaste Computex definitivt låg på Core 2 Duo-produkter, såg vi en betydande mängd AMD AM2-produkter där den låga till ultralåga delen dominerades av VIA och SIS. Men vi fick höra av flera moderkortsleverantörer att NVIDIA planerar att aggressivt driva det övre lågprissortimentet på AM2-marknaden med förväntade kortpriser för mikro-ATX GeForce 6100-korten som når US $53 och nForce4 ATX-kort som når US $60-prispunkter i nära framtid.

Flera av tillverkarna berättade för oss att NVIDIA erbjuder incitament på nForce4 Ultra-kretsuppsättningarna för att flytta ut detta lager, och vi märkte en betydande mängd AM2-kort baserade på denna styrkrets och väldigt få på nForce 550 i den lägre delen av NVIDIA:s AM2 produkt färdplan. Även om NVIDIA inte verkar vara villiga att gå efter (för närvarande) marknaden under 50 USD, kommer det faktum att de kommer att krypa upp på denna prispunkt säkerligen att lägga ytterligare prispress på VIA och SIS i toppen av deras produktsortiment .

ATI:s marknadsplaner i AM2-segmentet var lite mindre tydliga eftersom väldigt få leverantörer visade Radeon Xpress 300 eller 1100 mikro-ATX-kort, i huvudsak en Radeon Xpress 200 Northbridge (X300 integrerad grafik) med DDR2-stöd och antingen SB460 Southbridge i 300 eller SB600 Southbridge i 1100-serien, med prisnivåer från cirka 65 USD. Det verkar vid denna tidpunkt att ATI kommer att erbjuda Radeon Xpress 1100 med en X16 PCI-E-kortplats som ett svar på nForce 570 Ultra-produkten runt $75~$90 pris. Tyngdpunkten läggs tydligt på Radeon Xpress 3200 (RD580/SB600)-brädorna med planerade prisklasser från US $125 till $200. Förhoppningsvis kommer några av dessa Xpress 3200-produkter att sjunka till intervallet 90 till 125 USD för att konkurrera med det utmärkta nForce 570 SLI-produktsortimentet; om inte kommer NVIDIA att fortsätta att dominera på den vanliga marknaden.

En av de mer trevliga överraskningarna i showen var föryngringen av Abit. Även om vi visste att de var på väg mot återhämtning, förväntade vi oss inte produktutbudet de visade. Abit var vid en tidpunkt den främsta tillverkaren av kort för entusiastnivå som tillgodoses överklockningsgemenskapen. Abit har dock hamnat i allvarliga problem under de senaste åren, och för all del var det nära att upphöra med affärsverksamheten. Lyckligtvis ingick Abit ett långsiktigt partnerskap med USI i januari förra året som säkerställer deras ekonomiska hälsa under överskådlig framtid. Detta strategiska partnerskap signalerar också en återgång för Abit till sina rötter som ett företag som drivs av att förse datorentusiasten och extrema överklockare med de bästa tillgängliga lösningarna med prestanda.

Vi pratade länge med Abits PR-chefer David Jarlestedt och Peter du Preez om Abits kommande moderkortsproduktsortiment, den nya varumärkesstrategin Universal Abit och deras inträde på Media Center PC-marknaden med det ViiV-certifierade IL80-MV-moderkortet och den nya iDome digitala högtalaren serier. Låt oss ta en närmare titt på Abits nya produkter tillsammans med de från Biostar och Thermaltake.