Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2006: 300W GPU, Conroe, HDMI-videokort och massor av moderkort

Det är nästan som vi säger det här varje år, men Computex har inte ens startat officiellt än och vi har redan mycket att prata om. Allt från strömkraven för nästa års grafikprocessorer från ATI och NVIDIA till spänningen kring Intels Conroe-lansering kommer att täckas in i dagens pre-show-bevakning så att vi sparar den långvariga introduktionen och drar igång direkt.

Vi kommer först att ta upp några av de övergripande trenderna vi har sett medan vi pratade med många av de taiwanesiska tillverkarna och sedan dyka in i produktspecifika artiklar. Vi börjar med de mest chockerande nyheterna vi har stött på hittills – strömförbrukningen för nästa generations GPU:er som kommer ut i början av nästa år.

DirectX 10 GPU:er för att förbruka upp till 300W

ATI och NVIDIA har nyligen informerat strömförsörjningstillverkare i Taiwan om vad de kan förvänta sig för nästa års R600 och G80 GPU:er. Båda GPU:erna kommer att introduceras i slutet av 2006 eller början av 2007, och även om vi inte känner till specifikationerna för de nya kärnorna vet vi att de kommer att vara extremt strömhungriga. De nya grafikprocessorerna kommer att variera i strömförbrukning från 130W upp till 300W per kort. ATI och NVIDIA kommer inte att bekräfta eller förneka våra fynd och vi får motstridig information om de exakta specifikationerna för dessa nya GPU:er, men en sak är säker är att strömkraven är branta.

Strömförsörjningstillverkare informeras nu för att försäkra sig om att strömförsörjningen de levererar i slutet av detta år är i nivå med de avancerade GPU-kraven för slutet av 2006/början av 2007. Du kommer att se båda PSU:er med högre watt ( 1000 – 1200W) samt sekundära enheter speciellt för grafikkort. En konfiguration vi har sett är en standard PSU monterad i ditt fodral för ditt moderkort, CPU och enheter, som körs tillsammans med en sekundär PSU installerad i en 5,25” enhetsfack. Den sekundära PSU:n skulle sedan användas för att driva dina grafikkort.

OCZ hade en sådan GPU-strömförsörjning på mässan för oss att titta på. Som du kan se ovan kan strömförsörjningen på 300 W passa in i ett 5,25-tums enhetsfack och får ström från en kabel som går igenom till den på insidan av din dators hölje.

OCZ arbetar till och med på en modell som kan samverka med dess Powerstream-strömförsörjning, så du skulle helt enkelt ansluta denna PSU till din OCZ PSU utan att behöva dra några extra kablar genom ditt fodral.

För att hantera den ökade strömförbrukningen för denna nästa generations DirectX 10 GPU:er överväger tydligen tillverkare möjligheten att använda vattenkylning för att hålla brus och värme till ett minimum.

Hur deprimerande den här nyheten än är, det finns ett litet ljus i slutet av tunneln. Våra källor säger oss att efter denna nästa generation av GPU:er kommer vi inte att se en ökning av strömförbrukningen, snarare en minskning för nästa generation. Det verkar som om ATI och NVIDIA i sin intensiva konkurrens med varandra har låtit strömförbrukningen gå över styr och kommer att börja dra tillbaka den under andra halvan av nästa år.

Inom en mer omedelbar framtid finns det några grafikprocessorer från ATI som kommer att göra sin debut, inklusive R580+, RV570 och RV560. R580+ är en snabbare version av nuvarande R580, designad för att överträffa NVIDIAs GeForce 7900 GTX. RV570 är designad för att vara en övre mellanklasskonkurrent till 7900GT, möjligen bärande X1700-monikern. Den enda information vi har fått om RV570 är att det kan vara en 80nm GPU med 12-pipes. RV560 kan sluta bli den nya efterföljaren till X1600-serien, men vi har inte fått någon indikation på specifikationer.

Efter HDMI/HDCP-fiasko som både ATI och NVIDIA stod inför tidigare i år, ser vi äntligen grafikkort utrustade med HDMI-utgångar och fullt HDCP-stöd. Den valda HDCP-lösningen verkar vara en TMDS-sändare från Silicon Image som har hittat sin väg till nästan alla HDMI-utrustade grafikkort vi har sett.

Medan vissa av de HDMI-utrustade grafikkorten helt enkelt använder HDMI-utgången som en glorifierad DVI-kontakt, har andra företag utrustat sina designs med en SPDIF-header för att även möjliggöra digital ljudöverföring över HDMI. Kom ihåg att HDMI-kontakten kan bära både ljud- och videodata, och genom att utrusta kort med en header för intern ljudgenomföring (från ditt ljudkort/moderkort till grafikkortet) drar du nytta av den funktionen i HDMI-specifikationen.

Vid sidan av HDMI-stöd är passivt kylda GPU:er “in” i dessa dagar eftersom vi har sett ett antal fläktlösa grafikkort sedan vi har varit här. Kombinationen av HDMI-utgång och en passiv design är en klar vinnare för HTPC-communityt, som med största sannolikhet är ute efter ett grafikkort utrustat med en HDMI-utgång vid det här laget.