Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2005 Dag 1 – ATI R520 Sighting, NVIDIAs nya Chipset

Dag ett av Computex har redan varit ganska händelserik; vi har sett ännu en fungerande R520-demo som utför imponerande H.264 GPU-acceleration, såväl som moderkort baserade på NVIDIAs nya C51G. Allt det och mycket mer i den här Computex-artikeln…

Var noga med att läsa vår Early Bird Computex-täckning samt vår introduktion till ATI:s nya CrossFire Multi-GPU-teknik.

ATI Demos R520, Accelererar H.264-avkodning

ATI:s R520 har gjort sitt andra framträdande under de senaste veckorna, den här gången bakom inte så stängda dörrar i ATI:s svit på Hyatt-hotellet.

Den här gången var demot dock inte ett 3D-spel; snarare en ännu mer unik applikation för ATI:s nya GPU – H.264-avkodning.

H.264-specifikationen är särskilt viktig eftersom den kommer att vara den dominerande kodnings-/avkodningsstandarden för både blu-ray och HD-DVD. Att kunna accelerera H.264-kodning, avkodning och omkodning kommer snart att vara det nya fokus för systemprestanda. Om du har lekt med att antingen koda H.264-innehåll eller spela upp begränsad mängd H.264-innehåll tillgängligt för närvarandedu vet att de övergripande systemkraven för allt som har att göra med H.264 är ganska höga.

ATI tar itu med en del av problemet genom att erbjuda GPU-accelererad H.264-avkodning med R520. Demon genomfördes på 25 Mbps HD-filmer inspelade med en HD-videokamera och spelade upp på ett Pentium 4 3,6 GHz-system (Hyper Threading aktiverat) med ett R520-grafikkort.

CPU-utnyttjande utan att GPU-accelerationen var aktiverad angavs vara mellan 90 % – 95 %, men när GPU-accelererad H.264-avkodning aktiverades sjönk CPU-användningen till cirka 33 %. Vi såg den GPU-accelererade uppspelningen från första hand och var ganska imponerade.

ATI har åtagit oss att de skulle ha en H.264-spelare tillgänglig i slutet av detta år som skulle erbjuda denna nivå av acceleration när den paras ihop med en R520 GPU. ATI sa att de tittade på att ta med accelerationen till äldre GPU:er, men de skulle inte säga något utöver det.

Uppenbarligen råkar historien om dagen vara ATI:s CrossFire multi-GPU-lösning, och ATI hade även några CrossFire-demos igång i sin svit.

Visningen av CrossFire-demos på Computex var faktiskt lite nedslående, men det kan tillskrivas det faktum att ett mycket begränsat antal tillverkare hade referenstavlor och att drivrutinerna fortfarande är långt ifrån slutgiltiga. Med det sagt visade sig vår benchmarkingtid med CrossFire-referenstavlan vara ganska händelselös i den meningen att vi inte stötte på några stabilitetsproblem med plattformen.

Precis som alla andra chipsettillverkare hade ATI en vägg av moderkort baserade på ATI-chipset i deras svit:

De flesta av lösningarna var äldre Radeon Xpress 200-baserade produkter och inte CrossFire-moderkort. Med tanke på att ingen tillverkare har en fullt fungerande CrossFire-lösning (de flesta fungerar bara i 2D) blev vi inte alltför förvånade.