Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2003 – Dag 4: XGI, moderkort och billiga Itaniums

Mer än något annat har Computex 2003 handlat om hård konkurrens. De huvudsakliga konkurrensinriktningarna vid årets Computex var lanseringen av avancerade stationära processorer från AMD och Intel; AMD:s Athlon 64 FX och Intels Pentium 4 Extreme Edition. Du har utan tvekan sett dussintals CPU-recensioner över hela Internet som jämför och kontrasterar dessa två avancerade mikroprocessorer i ett försök att hjälpa läsare att fatta välgrundade beslut för sina datorbehov. Webbplatser med hårdvarugranskningar äter upp vad som helst Intel och AMD nuförtiden, så denna typ av bred täckning är inte alls ovanlig.

Lite bakgrund om de nuvarande CPU-krigen tar oss tillbaka till 1999, när AMD lanserade sin K7 (Athlon)-arkitektur som utlöste denna sorts “kapprustning”. Sedan dess har både AMD och Intel haft mer eller mindre lika delar av prestandaförsprånget, där Intel tagit ledningen i high-end de senaste 10 månaderna eller så, och AMD säkrat low- och middle-end-kanalerna under den tiden. För ett par dagar sedan såg vi AMD ta tillbaka det prestandaförsprånget från Intel. Nu är den enda frågan som återstår om AMD kan leverera tillräckligt många processorer till kanaler och OEM-tillverkare för att möta efterfrågan. Med tanke på den stora formstorleken och relativt låga utbyten av nuvarande Athlon 64-iterationer på Fab 30 i Dresden, Tyskland, kommer AMD utan tvekan att ha händerna fulla. Olika tillverkare berättar att AMD är övertygad om att de kan producera 400 000 Athlon 64-processorer i slutet av detta år. Även om det verkligen är ett steg i rätt riktning, räcker denna kvantitet knappt för att mata avancerade kunder och entusiaster, och inte i närheten tillräckligt för att försörja de vanliga marknaderna.

Konkurrensen i desktop-grafikkortvärlden är lika hård, eftersom ATI och NVIDIA har bitit och gnagt på varandra i flera år nu. Den här grafiktävlingen började på riktigt när ATI introducerade Radeon 8500 hösten 2001. Efter att GeForce4 kom bara några månader senare hade NVIDIA i stort sett en dominerande ledning i alla segment av skrivbordet med tilläggsgrafikkort marknaden fram till september 2002, då ATI:s Radeon 9700 Pro blir lättillgänglig. ATI var lätt den avancerade desktop GPU-ledaren efter det, och ända fram till GeForce FX 5900 Ultras blev tillgänglig i slutet av juni i år. Det var dött lopp mellan NVIDIA och ATI efter GeForce FX 5900 Ultra-introduktionen, men det slutade för några veckor sedan när världen fick reda på NVIDIAs allvarliga DX9-brister i titlar som Half Life 2. Detta verkade signalera början på slutet av NVIDIAs stadiga marknadsandelsförsprång under det senaste året. Men för bara några dagar sedan tillkännagavs det av Valve att Half Life 2 skulle missa målet den 30 september. På ett sätt står ATI inför det exakt motsatta scenariot som AMD befinner sig i; ATI kan leverera tillräckligt många DX9 (9600 och 9800) grafikkort till marknaden, men kanske inte kommer att se en ökning av försäljningen (mest i detaljhandelskanalen) inom en snar framtid på grund av Half Life 2:s försenade introduktion. Naturligtvis kommer det andra legitima DX9-titlar snart som kommer att avvisa försäljningen av ATI:s DX9-kort, och det kan till och med finnas en hel del användare som tror att de helt enkelt kan köpa ATI-kort nu och vänta på Half Life 2 (vilket vi föreslår att du gör om du köper nu). Hur som helst är konkurrens en stor välsignelse för alla branscher, och vi hoppas verkligen att den aldrig tar slut.

Hur som helst, läs vidare när vi diskuterar de senaste händelserna i vår Dag 4-bevakning av Computex…