Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Computex 2003 – Dag 3: ATI och NVIDIA

Så det fortsätter, efter en lång dag med att träffa golvet i utställningslokalen fick vi lite mer tid att prata med andra grafikkortstillverkare. Det verkar som om NVIDIA och ATI den här gången är lite båda skyldiga till brister som användarna i onödan kommer att uppleva. Det är troligt att du redan är bekant med vår dag 1-täckning och vet om hur NVIDIA har försäkrat grafikkortspartners att nyare och bättre grafikdrivrutiner kommer att fixa prestandaproblem för DX9-spel. Bara för att upprepa, tillverkarna är skeptiska till att NVIDIA kommer att kunna åstadkomma detta, men ändå vill de vänta ut det. Egentligen överraskade en tillverkare oss lite genom att säga något med effekten: “Om de kan dra upp den här kaninen ur hatten kommer det att vara den bästa kaninen som någonsin tagits ur en hatt.” NVIDIAs betoning på förarstöd verkar vara den ökända miljonfrågan, och av allt att döma kommer den förmodligen att lösas så snart drivrutinerna släpps offentligt.

Idag är det intressanta att den strategiska planeringen av NVIDIA inte har verkat förändras i ljuset av någon av DX9-kontroverserna och inte heller ATI:s. Traditionellt har NVIDIA och ATI gått efter volymmarknaden och de tier 1-tillverkare som har varumärket och produktionsvolymen att driva framåt på den marknaden. Detta är den förväntade normen eftersom den rena volymen i princip leder till högre vinster per investering. Men enligt icke-volymleverantörer har NVIDIA och ATI slentrianmässigt ignorerat dem, vilket vissa tillskriver en skillnad mellan försäljning och marknadsföring. Även om vi inte behöver gå in på fullständiga detaljer, bådar detta inte särskilt gott för konsumenterna och slutanvändarna. Om [significant] icke-volymmarknadsaktörer rapporterar att de har svårt att hantera NVIDIA, ATI har en strategisk möjlighet att bygga fler allianser och försöka få ut sin produkt till marknaden över hela linjen, men vid det här laget är ATI:s utvecklingsstöd för sådana företag sägs vara motvillig. Kom ihåg att en stor faktor i en kontraktsförhandling är utvecklingsstöd, i grunden teknisk support för tillverkare. Tillverkare stöter på problem när de producerar tidiga konstruktioner, och för att lösa vilket problem det än kan vara behöver de snabb service från grafik- eller chipsettillverkarna. Om de inte kan göra detta betyder det att tillverkarna kommer att få produktlanseringar försenade, vilket innebär att de inte kan komma till marknaden på en konkurrenskraftig tidslinje.

En tillverkare gick faktiskt så långt som att säga att de skulle ha bytt till ATI tidigare i år om utvecklingsstödet funnits där. För dem känner de fortfarande att ATI ignorerar en stor marknad genom att fokusera på enbart volym. NVIDIA, å andra sidan, har inte kommit tillbaka till dem med den vilja de skulle vilja se. Samma icke-volymspelare utgör tillsammans fortfarande en betydande marknadsandel, så deras syn på att NVIDIA prioriterar dem som andra plats är inte bra. Icke-volymmarknadsaktörer är fortfarande i kontakt med sina respektive nischer och den totala marknaden och har förmågan att sprida information till resten av marknaden genom nischer. I grund och botten innebär detta att konsumenter på nischmarknader kan lämnas “hålla den korta änden av pinnen”, eftersom free marknadskonkurrens har inte varit helt tillåten. Om NVIDIA alienerar marknadsaktörer, oavsett storlek (volym eller icke-volym), kan man snabbt dra slutsatsen att detta är en möjlighet för ATI. Å andra sidan, om ATI inte tillhandahåller utvecklingsstödet och allt annat som omfattar partnerskap, kan NVIDIA åter fokusera på detta som en del av ett kollektivt paket som kommer i partnerskap. För tillfället får vi motstridiga rapporter om NVIDIAs marknadsstrategi för framtiden. Det finns en del spekulationer om att NVIDIA skulle flytta primärt fokus bort från grafik, men detta är en chansning, eftersom all deras marknadsuppfattning: multimedia, styrkretsar, etc… kommer från deras grafiknamn. Bakom stängda dörrar har vi inte hört rapporter från tillverkare som tyder på att NVIDIA kommer att flytta primärt fokus bort från grafik, så vi får vänta och se på detta också. När det gäller allt detta är vi bara säkra på en sak: det finns missnöjda [volume and non-volume] spelarna på grafikkortsmarknaden, och nu finns det ett möjlighetsfönster för att något ska hända.