Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Comdex 2002 – Dag 2: Intels CPU Roadmap & Hammer Performance

Vi har kommit långt in i dag 2 av Comdex här i Las Vegas och vi var tvungna att ta timeout från vårt mycket hektiska schema för att rapportera om några intressanta fynd om framtida Intel- och AMD-processorer.

Intels Prescott-intro på > 3,2 GHz

När man tittar på Intels CPU-färdplan är det intressant att notera att Intel inte kommer att skala klockhastigheterna nästa år lika snabbt som de gjorde 2002. Detta är mycket logiskt med tanke på hur het den nya 3,06GHz Pentium 4 är. Intels nuvarande färdplan visar att de inte bryter 3,06 GHz-barriären förrän under andra kvartalet med 3,2 GHz Pentium 4. De två sista kvartalen av 2003 är för närvarande listade som > 3,20 GHz och > 3,40 GHz, mest för att Intel inte är exakt säker på hur hög de kan trycka på sina 0,13 mikron Northwood-kärnor.

Den relativt långsamma (jämfört med i år) klockhastighetsramp nästa år ger AMD en chans att återta en del av sin förlorade prestandamark. Den långsamma klockhastighetsrampen sätter också press på Intel att introducera sin 90nm Prescott-kärna så snart som möjligt, men för närvarande är det planerat att lanseras under fjärde kvartalet 2003.

Enligt Intels senaste färdplan (aktuell från och med i fredags), Prescott kommer att debutera åtminstone vid 3,20 GHz och kommer att göras tillgänglig med en 1MB L2-cache.

För att kompensera för bristen på förbättringar av klockhastigheten, Intel kommer att introducera 800MHz FSB (200MHz quad-pumped) på 0,13 mikron Northwood Pentium 4-processorer innan Prescott släpps. Släppningen kommer att ske under andra kvartalet 2003 och istället för att erbjuda processorer med högre hastighet, Intel kommer att gå tillbaka och erbjuda 800MHz FSB-versioner av processorer så långsamma som 2,4GHz. Dessa nya 800MHz-processorer kommer också att ha Hyper-Threading-stöd, vilket borde göra dem mycket attraktiva inköp. Prescott kommer självklart att stödja 800MHz FSB också.