CloudFlare tar bort tjänsten från 8chan

0 Shares

Efter den chockerande brutaliteten i USA: s pistolvåld i helgen, som såg två massskott på mindre än 24 timmar, har den vanliga rollen samlats i bryggorna av mediefunktionärer och statliga tjänstemän – videospel, vapenlagar och internet. En webbplats under särskild granskning är 8chan, ett online-anslagstavla med en flyktig historia och nära koppling till tidigare massakrer.

8chan har länge haft ett rykte som en hotbed för missbruk och främlingsfientliga meddelanden, och det tros ha spelat en roll i att anspela förövaren av den senaste skjutningen. Denna kontrovers har sett att en av dess tjänsteleverantörer, CloudFlare, drar tillbaka tjänsten helt och tvingar webbplatsen offline när detta skrivs.

Varför har CloudFlare fattat detta beslut nu efter att ha vägrat att vidta åtgärder vid liknande tillfällen? Och vad händer nu för framtiden för 8chan?

Varför är 8chan i nyheterna?

8chan skapades 2013, som ett alternativ till det populära 4chan-meddelandetavlan. Medan 4chan inte är utan kontroverser uttryckte användaren Fredrick Brennan oro över övervakning och yttrandefrihet på webbplatsen. Och därmed föddes 8chan. Detta återspeglas i den ena tillämpade regeln på 8chan – inget innehåll som är olagligt i USA ska publiceras. Allt annat är dock rättvist spel.

Tidigt blev webbplatsen en kontaktpunkt för många otrevliga handlingar av dess användare, inklusive swatting (där falska gisselsituationer rapporteras, vilket resulterade i att väpnade svarsteam skickades till användarnas hem), konspirationsteorier, barnpornografi (som fick webbplatsen avnoteras av Google) och meddelanden som rör massskott. För det sista har vissa förövare av dessa brott visat sig ha varit aktiva användare av 8chan, publicerat sin retorik på webbplatsen och blivit äggade av andra användare för att utföra dessa grymheter.

När det gäller helgens skytte i El Paso i Texas, där tjugo människor förlorade sina liv, hade skjutmannen skickat ett manifest till 8chan, strax innan han började på sin mordrunda.

På samma sätt, under skjutningarna i Christchurch-moskén i Nya Zeeland, publicerade beväpnaren en livevideo av händelserna på 8chan, som visade hans attack mot tillbedjare som lämnade 51 döda och 50 skadade.

CloudFlare tar bort tjänsten

En av de tjänster som 8chan använder är CloudFlare. Medan CloudFlare-affären inte är värd för 8chan-webbplatsen, maskerar den dess IP-adress. Detta är ett vanligt steg för de flesta webbplatser som en säkerhetsåtgärd. Detta innebär att de är mindre mottagliga för DDOS-attacker (Distribuerad Denial of Service) som kan få webbplatsen att komma ner.

CloudFlare beslut var inte omedelbart. Faktum är att CloudFlare-vd, Matthew Prince, strax efter attacken uppgav att hans företag inte skulle ta bort 8chans tjänst, med tanke på CloudFlares önskan att vara neutral och opolitisk. I en intervju med Guardian sa Prince:

”Det skulle vara det enklaste i världen och det känns otroligt bra för oss att sparka 8chan från vårt nätverk, men jag tror att det skulle gå bort från vår skyldighet och få det samhället att fortfarande existera och vara mer laglösa över tid ”- Matthew Prince

Nästa dag hade Prince ändrat sin melodi, kanske på grund av det överväldigande trycket från allmänheten som reaktion på inte bara El Paso-skjutningen, utan också skottningen i Ohio som hände bara timmar efter händelserna i Texas och såg ytterligare 9 personer dödad. I ett uttalande på CloudFlare-webbplatsen skrev Prince:

”Vi har precis skickat ett meddelande om att vi avslutar 8chan som kund med effekt vid midnatt ikväll Pacific Time. Motiveringen är enkel: de har visat sig vara laglösa och att laglöshet har orsakat flera tragiska dödsfall. Även om 8chan kanske inte har brutit mot lagens bokstav när de vägrar att moderera sitt hatfyllda samhälle, har de skapat en miljö som gläder sig åt att kränka dess anda ”- Matthew Prince

Det är inte första gången Prince och hans företag slipper lös en kund. År 2017, precis efter Charlottesville ”” Unite the Right ”-mötet som såg att en demonstrant förlorade sitt liv drogs tjänsten tillbaka från den nynazistiska webbplatsen Daily Stormer. Ungefär som 8chan nu tvingade detta drag det från internet – även om det sedan dess har återvänt. Till och med vid den tiden uttryckte Prince ånger över dessa handlingar och berättade för personalen i ett företags e-postmeddelande:

”Jag är djupt obekväm med det beslut vi fattade. Det överensstämmer inte med våra principer ”- Matthew Prince

Vad nästa för 8chan?

Just nu är 8chan offline, ett drag som har blivit nödvändigt av CloudFlare att ta bort sin tjänst. Liksom Daily Stormer är det troligtvis ett tillfälligt problem, och det är osannolikt att det tar lång tid för webbplatsen att hitta en ny tjänsteleverantör.

Webbplatsens skapare och tidigare ägare, Frederick Brennan, som avbröt bandet med 8chan förra året, tror att tiden är rätt. I en intervju nyligen sa Brennan:

”Stäng webbplatsen. Det gör inte världen något bra. Det är ett helt negativt för alla utom de användare som finns där. Och vet du vad? Det är också ett negativt för dem. De förstår det bara inte ”- Frederick Brennan

Inte alla håller dock med. Vissa hävdar, inklusive CloudFlare före dess senaste inställningsförändring, att det att ha 8Chan ‘ute i det fria’ gör det lättare att spåra förövare av brott och ställa dem inför rätta. Oroen från vissa håll är att genom att ta bort 8chan, kommer dess användare att tvingas att återupptas någon annanstans, på en plats som är mycket mindre synlig för myndigheter, som den mörka webben.

Fungerar avplattform?

Avplattning, det vill säga att ta bort publikationsverktygen från en individ eller grupp för att tysta dem, kan ha blandade resultat och företag tenderar att vara ovilliga att göra det. Medan alt-högerpundits som Alex Jones, som röstade fram konspirationsteorier och högra höger synpunkter, nu saknas från Twitter, Facebook och nästan vilken annan plattform du helst vill nämna, tog det många år för dessa företag att stänga honom. I Jones fall har det varit framgångsrikt, och hans online-cache har helt torkat ut.

Milo Yiannopoulos, en brittisk högerhögerkommentator som blev känd för provocerande soundbites online, har också drabbats av ett liknande öde. När Twitter förbjöd honom 2016 flyttade han till andra plattformar. Men eftersom dessa också avskärade honom förlorade han sin publik. Detta kulminerade i att en bokaffär föll igenom, och precis som Jones blev Yiannopoulos allt annat än irrelevant. Till och med en crowdfunding-sida som inrättades för att låta honom “komma tillbaka på mina fötter” stängdes kort av Patreon på mindre än 24 timmar, vilket också gav honom ännu ett förbud.

Även om det verkar ganska enkelt att avplacera individer, verkar det som om grupperna är mycket mer motståndskraftiga. Gemenskaper som Daily Stormer har kunnat studsa tillbaka tack vare en aktiv och mobiliserad användarbas. Det är troligtvis ett liknande fall för 8chan, och medan CloudFlare (eventuella) åtgärder ska applåderas finns det större frågor som behöver besvaras om hur skadliga webbplatser gillar dessa ska hanteras i framtiden.

0 Shares