Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Cinavia DRM: Hur jag lärde mig att sluta oroa mig och älska Blu-rays självförstörelse

DRM (Digital Rights Management) är avsett att skydda media från att spelas upp på ett obehörigt sätt. Men oftare än inte lyckas det inte tjäna syftet. Många inom innehållsbranschen är fullt medvetna om att det inte går att stoppa piratkopiering av media. De ser DRM som en metod för att bromsa piraterna. Panelen diskussion om åtgärder mot piratkopiering vid HPA 2011 Tech Retreat jämförde detta med att använda en nyckel för att låsa en bil, även om en tjuv med rätt utrustning fortfarande kunde stjäla den.

Högupplöst innehåll uppskattas av innehållsägarna, vilket resulterar i extra ansträngningar för att skydda dem från att bli piratkopierade. Till exempel, medan Netflix-strömmar med standardupplösning spelas på en mängd olika plattformar, kräver högupplösta strömmar säkrare system med skydd över alla stadier av uppspelningen. På samma sätt har inte mycket ansträngning gjorts för att stoppa användningen av DVD-dekrypteringsanordningar/-avkodare med öppen källkod, vilket innebär att konsumenten inte behöver investera i en licensierad spelare för att spela upp DVD-skivor. Programvara med öppen källkod som VLC kan spela upp skyddade DVD-skivor utan problem.

Blu-ray, å andra sidan, med sitt högupplösta innehåll, har ännu inte hackats tillräckligt för att kunna spelas upp med full erfarenhet med hjälp av verktyg med öppen källkod. Det pågår en konstant strid mellan dekrypteringsverktygstillverkare (som gör att Blu-ray-skivans innehåll blir oskyddat) och Blu-ray-utgivare som inte vill att detta ska hända (och försöker hitta nya sätt att kryptera sin Blu-ray). -strålar utan att bryta spelarens kompatibilitet i fält). Resultatet är att nästan varje ny Blu-ray inte kan spelas upp på en spelare om den inte har de senaste firmwareuppdateringarna. Detta är uppenbarligen en nackdel för konsumenter som bara vill lägga skivan i facket och njuta av filmen.

I dagens stycke kommer vi att koncentrera oss uteslutande på Blu-ray. En titt på marknadstrenderna verkar tyda på att streamingtjänster online som Netflix och Hulu går om konventionella mediadistributionskanaler som DVD och Blu-ray. Detta betyder dock inte att optiska medier kommer att dö ut när som helst snart. För närvarande har ett stort antal konsumenter inte tillräckligt tillförlitlig tillgång till Internet för att garantera en bra upplevelse med premiumstreamingtjänster. Marknadsundersökningar visar att Blu-ray-försäljningen verkligen har visat en årlig ökning. Denna tillväxt kan tillskrivas den låga kostnaden för Blu-ray-spelare (vissa kunde hittas för så lite som $49 i november förra året) och det ökande antalet $5 Blu-ray-skivor som finns tillgängliga i fyndfack hos olika storlådeförsäljare. Blu-ray-uthyrning från företag som Redbox har också visat en ökad popularitet.

BDA ser Blu-ray-sändningar växa för Överskådlig framtid. Men de har också insett att framtiden för Blu-ray-industrin ligger i att så småningom anpassa sig till molnet/internetinfrastrukturen. Initiativet UltraViolet är inriktat på detta. Vi kommer att titta på detta i detalj senare i stycket.

Framväxten av VoD-tjänster kommer definitivt att hota Blu-ray, särskilt på grund av den användarvänlighet som är förknippad med dem. I nästan alla fall kan man börja titta på en film på Netflix eller Vudu med några få klick. Jämför detta med nuvarande Blu-rays där användare måste stå ut med ett antal trailers och copyrightmeddelanden innan filmen börjar spelas. Det är inte konstigt att konsumenter med höghastighetsinternet ofta föredrar tjänster som Vudu framför Blu-ray. Med tanke på denna situation fortsätter Blu-rays att komma med irriterande DRM-mekanismer. Den senaste i denna lineup är Cinavia. Innan vi går in på detaljerna kommer vi att ha en kort översikt över alla DRM-mekanismer som är involverade i Blu-ray.