Centralenhet eller processor: vad är det och vad är det till för? Vad är det för typer + delar?

0 Shares

Utan tvekan processorer De är en av de viktigaste komponenterna i våra datorer, något att tänka på när man sätter ihop en montering. Idag kommer du att lära dig grundläggande information om centralenheten eller processorn:Vad är detta och vad är det till för? Vad är det för typer + delar?

Sanningen är att det är viktigt att känna till alla delar av våra datorer om vi vill förbättra dem eller bygga en ny. Av denna anledning rekommenderar vi också att du tar reda på vad det är, vad ett moderkort är till för och hur du väljer det bästa, eftersom detta är en annan extremt viktig komponent. Utan vidare, läs guiden nedan för att lära dig mer om processorer.

Vad är en CPU?

Processorer kallas även Central Processing Units, därav namnet processor (Central enhet). Processorer är komponenter som ansvarar för analys och tolkning av instruktioner av mjukvaru- och hårdvarukomponenter.

Med tidens gång och den ständiga utvecklingen av teknik har processorer utvecklats i en sådan utsträckning att de har anmärkningsvärda krafter i en mycket liten storlek. För att förstå denna trend är dagens konventionella processorer mikroprocessorer, som deras lilla storlek kallar dem.

Ju mer kraftfull processorn är, desto snabbare kan den tolka instruktionerna, med andra ord ingriper direkt in datorhastighet. För bra resultat är ett balanserat team med rätt processor, GPU och andra komponenter avgörande.

När du bygger en dator med bra prestanda kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till resten av komponenterna. Av denna anledning rekommenderar vi också att du bekantar dig med grafikkort under spelets gång och vad de är till för, deras egenskaper, ett väsentligt element med mera.

Centralenhet eller processor: vad är det och vad är det till för? Vad är det för typer + delar?

Processorer är mycket komplexa, i alla fall går det att sammanfatta de aspekter som måste beaktas bättre förstå hur det fungerar och vi guidar dig i att köpa en som passar dina behov

Testiklar

Om vi ​​går tillbaka till det förflutna så hade processorerna bara en kärna, det har i alla fall förändrats. Idag är det väldigt vanligt flerkärniga processoreräven känd som multi-core processorer.

Kortfattat kan vi dra slutsatsen att den här typen av processor faktiskt är det många processorer på ett chip. För närvarande kan du hitta processorer med upp till 12 kärnor på konsumentmarknaden. Hur som helst varierar antalet genomsnittliga användare från 4,6 till 8 processorkärnor.

Arkitektur storlek

Med tiden har tekniken gjort det möjligt att minska storleken på processorkomponenterna. Tillverkningsprocessen för processorer är känd som litografi, precis som den definierar den storleken på transistorernasom är interna komponenter i processorer.

Storleksminskningen var överraskande, till exempel var en processor från 1970-talet cirka 10 µm stor, vilket skulle vara 10 000 nm. Det är de än idag 14 och till och med 7 nm processorervilket gör att du kan integrera många transistorer i en processor, vilket avsevärt ökar dess bearbetningsförmåga.

En annan aspekt som har möjliggjort utvecklingen av litografi och andra teknologier i processorer är 64-bitars teknik, som finns i alla moderna processorer. Ändå kommer det inte att skada att känna till skillnaderna mellan 32-bitars och 64-bitars PC-processorer.

Klockans hastighet eller frekvens

En annan avgörande faktor är processorfrekvensen, som vi kan definiera som uppdateringstiden som transistorerna utbyter elektriska laddningar, med andra ord Bearbetningshastighet. Ju högre uppdateringsfrekvens, desto bättre processorprestanda.

I vilket fall som helst bör det förstås att ju högre frekvens desto högre Energiförbrukning. Den senare aspekten är nära relaterad till storleken på transistorerna och antalet kärnor, för med mindre litografi och därför färre kärnor blir strömförbrukningen effektivare och prestandan effektivare.

Processortyper och familjer

Processormodellerna har förändrats över tiden. För närvarande är plattformar som Intel Core2Duo, Intel Core2Quad eller Athlon 64 X2 föråldrade tekniker.

Åtminstone nuförtiden på Intels sida har vi 10:e generationens i3, 5, i7, 2 och 9-processorer, medan AMD:s sida domineras av AM4-processorer, katalogiserade i Ryzen eller den nya generationen Athlon.

I alla fall, om du vill veta mer om skillnaderna mellan Intel- och AMD-processorer och vilka som är bättre kan du läsa handledningen i föregående länk.

0 Shares