Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

CeBIT 2000 täckning – Athlon moderkort

Medan Las Vegas Fall Comdex och Taipeis Computex kan vara stora datorshower, är den största av dem alla CeBIT som hålls i Hannover, Tyskland. Tyvärr, på grund av CeBITs närhet till Intels utvecklarforum som vi nyligen kom tillbaka från, kunde vi bara få begränsad täckning från utställningsgolvet med tillstånd av vår inhemska kylproduktredaktör, Tillmann Steinbrecher, som för närvarande bor i Tyskland .

Inte alltför länge efter att ha publicerat sin sammanfattning om Heatsinks för användning med AMD Athlon-processorn, tog Tillmann tillbaka vad han ansåg vara ett av de vanligaste ansiktena på årets CeBIT, Athlon-moderkort.

Vi har sett antalet Athlon-moderkort växa avsevärt sedan introduktionen av AMD:s flaggskeppsprocessor i augusti 1999. Vid tiden för lanseringen av Athlon fanns det totalt två moderkort tillgängliga, Gigabyte GA-7IX och Microstar MS -6167. Dessa två fick sällskap av FIC:s SD-11 och senare av ASUS K7M samt en lösning från Biostar, men i slutändan var antalet Athlon-moderkort inte i närheten av antalet tillgängliga moderkort för Pentium III-plattformen.

Vid förra årets Fall Comdex i Las Vegas märkte vi några fler Athlon-moderkort men det var ingenting jämfört med tjugo Athlon moderkort Tillmann kunde ta en titt på CeBIT. Även om den här korta artikeln kommer att starta och avsluta vår bevakning av CeBIT, var det några andra intressanta saker som ägde rum på årets CeBIT.

3dfx visade Voodoo4/5 som kördes på vissa demosystem, men chipsen var inte i nivå med vad den slutliga fraktsilikonen kommer att kunna uppnå. Detta är inte en stor överraskning eftersom det inte var alltför länge sedan som 3dfx berättade att de fortfarande inte hade haft kisel av sina V4/5-delar. Det kan ha varit ett misstag för 3dfx att demonstrera sin Voodoo4/5 på CeBIT eftersom det väckte en hel del uppmärksamhet, det verkar som om något 3dfx ville visa världen att de verkligen har ett fungerande prov av sina kommande delar. Vad detta dock blev till var mer av ett “vi har väntat på hela tiden detta?!?” svar från de som såg demos av chips endast köra på 100MHz. Lyckligtvis var dessa demos på mycket tidig hårdvara och det förväntades att de fungerar med en frekvens som är lägre än vad de skulle skicka med. Oavsett vad har det inte varit en förändring i specifikationerna för V4/V5-klockhastigheten, så det finns ingen anledning att oroa sig.

AMD visade upp sin 1.1GHz (1116MHz för att vara exakt) Thunderbird-plattform på CeBIT, precis som de gjorde för oss på Intel Developer Forum för ett par veckor sedan. Trots dessa senaste demonstrationer kommer AMD:s nästa klockhastighetsrelease vana vara baserad på den nya Thunderbird-kärnan men K75-kärnan som vi har varit vana vid. Thunderbird-kärnan kommer så småningom att lanseras runt april/maj tidsram, lagom till E3 som, om ni minns, är där AMD först introducerade sin K6-2 för två år sedan. Vi kommer att ha mer information om Thunderbird såväl som Intels konkurrerande lösning, Willamette, i en kommande artikel om framtiden för marknaderna för stationära datorer, arbetsstationer och servrar baserat på aktuella färdplaner.

Men nu till det aktuella ämnet, Athlons moderkort, så låt oss utan vidare gå till bilderna…