Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Canopus SPECTRA 2500 Riva TNT
Det mänskliga ögat kan uppfatta ett begränsat område av det elektromagnetiska spektrum som kallas synligt ljus, dagligen omges vi av detta synliga ljus och tar in dess skönhet såväl som dess glöd.

Om du någonsin har varit på en midnattspromenad under den stjärnklara himlen eller tagit en promenad vid det lugna ljuset som omger Falls i Kanada, då kan du förmodligen säga något som är visuellt tilltalande förutom något som inte är det.

När man flyttar till en mer virtuell värld, sfären av ett 3D-spel, förväntar man sig vanligtvis att vara lös i en så estetiskt tilltalande miljö som möjligt, och för det mesta har programmerare kunnat förse hela samhället med just det.

Tyvärr finns det bara så mycket som tusentals välskrivna rader med kod kan göra, begränsningar läggs på mjukvarusidan av saker och därför kräver hårdvarustöd för att överbrygga gapet och fylla tomrummet som skapas där mjukvarans kapacitet slutar och hårdvaran tar upp resten. Vem har bestämt sig för att kliva fram och presentera sin tolkning av det synliga ljus vi förtjänar? Ingen mindre än Canopus Corp. med sin med rätta titel, SPECTRA 2500 2D/3D grafikaccelerator baserad på nVidia Riva TNT Chipset. Vanligtvis sent i spelet, när det gäller att släppa produkter baserade på nya styrkretsar, slog Canopus till den här gången med lanseringen av deras första produkt baserad på nVidia Riva TNT-chipset, SPECTRA 2500.

Med början från grunden bestämde sig nVidia, precis som alla väl avrundade tillverkare skulle, att koncentrera sig på svagheterna hos deras tidigare produkt, Riva 128/ZX, och förbättra den till en punkt av nästan perfektion. För att förstå vad Riva TNT handlar om måste du först förstå vad som inspirerade skapandet av chipset, i huvudsak vad Riva 128 saknade.

128 skäl att inte köpa nVidia

Efter den första releasen av Riva 128-kretsuppsättningen verkade det som om själva chipsetet var skäl nog att lämna nVidia utanför konkurrenterna när det gällde övergripande kvalitet. Lider av dålig bildkvalitet, dålig implementering av AGP-specifikationen, en irriterande 800 x 600 Z-buffrad upplösningsbegränsning, för att inte tala om dålig prestanda på långsammare system. I ett billigt försök att rätta till några av dessa problem gick nVidia vidare med släppandet av en mellanliggande styrkrets, Riva 128ZX, som stoltserade med ett AGP 2X-kompatibelt gränssnitt samt stöd för upp till 8 MB inbyggt RAM-minne. Förbättringarna räckte dock inte för att rättfärdiga att du lämnade din Voodoo eller Riva 128 för ett kort baserat på en chipset som låter som om det var en utgående Camaro. Lyckligtvis insåg nVidia att marknaden behövde mycket mer än en Riva 128 med ett nytt namn, så det var tillbaka till ritborden för nVidia-ingenjörerna och tillbaka till hajpandet för PR-cheferna när nVidia gav en värld av 2D/3D combo chipsets ett nytt försök…resultatet? nVidia Riva TNT, en styrkrets vars beskrivning på papper kunde ha varit den bästa grafikacceleratorn 1998.

Det du ser är inte alltid vad du får

Enligt de första pressmeddelandena direkt från nVidia skulle Riva TNT-kretsuppsättningen tillverkas med en 0,25 mikron-process, klockad till 125MHz, och var tänkt att vara tillräckligt kraftfull för att vara en Voodoo2-dödare på grund av dess 250 miljoner pixlar per sekund fyllnadsgrad. Enligt Canopus Spectra 2500 som sitter på testbänken som AnandTech granskade, tillverkades Riva TNT-chipset med en 0,35 mikron-process, är klockad till 90MHz (även om det finns en chans att Canopus skickar sina kort med 100MHz) och har en fyllningshastighet. i intervallet 190 MP/s. Två uttalanden som är nästan lika olika som natt och dag, och två uttalanden som kommer att förstöra nVidias trovärdighet i framtiden.

Direkt från källan hävdar nVidia att de har en 0,25 mikron krympning på gång för TNT, men den konverteringen kommer inte att äga rum förrän någon gång under 1999, vilket innebär att TNT kommer att förbli klockad i intervallet 90 – 100MHz i minst en några månader till, när den med största sannolikhet kommer att stängas av till 125MHz-klockinställningen som den var tänkt att skickas till efter att ha fått sin kärna på 0,25 mikron. Trots det faktum att allmänheten uppenbart ljögs för av nVidia om potentialen hos TNT, sa tekniskt sett aldrig nVidia när deras TNT skulle vara en Voodoo2-mördare, så vi kan väl inte skylla på dem nu? Du bör tro att vi kan.

Genom att stoppa in totalt 7 miljoner transistorer i 0,35 mikron-paketet av Riva TNT lyckades nVidia skapa ett extremt hett chip som skulle kräva betydande mängder kylning för att få det att fungera med den ursprungliga 125MHz-inställningen som nVidia hävdade. Medan ett TNT-chip tillverkat med en 0,25 mikron-process lätt kan klockas till 125MHz utan att för mycket extra kylning behövs (en kylfläns skulle med största sannolikhet fungera bra), är en 0,35 mikron TNT en annan fråga, vilket är anledningen till att nVidia minskade den rekommenderade klockhastigheten till 90MHz. Som du kan säga, minskar detta definitivt prestandan för TNT, men vi kommer att prata om prestandasiffror lite senare.

Om du letar efter ett $200-kort som kan slå en Dual Voodoo2 SLI-installation är det bättre att drömma ett tag till, eftersom TNT inte är den styrkrets som kommer att göra det. Även om det kan vara ett anständigt Voodoo2-alternativ, är det definitivt inte något du vill överväga som en Voodoo2-mördare, helt enkelt på grund av dess nuvarande pris/prestandanivå.

Vad får du med Riva TNT?

Vad TNT ger till bordet är ganska imponerande med tanke på att i relativ jämförelse var deras senaste 2D/3D-chipset en total bomb sett till övergripande kvalitet. TNT-kretsuppsättningen stöder 3D, Z-buffrad, upplösningar på upp till 1600 x 1200 och, liksom Matrox G200, stöder 32-bitars rendering vilket ger den en liten visuell fördel jämfört med 3Dfx:s Voodoo2-kretsuppsättning. Bildkvaliteten på TNT är avsevärt överlägsen den hos den ursprungliga Riva 128, men ännu bättre, den är praktiskt taget i nivå med Matrox G200. Att berätta en G200 skärmdump från en TNT skulle kräva en hel del eftertanke och en sådan jämförelse skulle definitivt vara förbehållen de som har ett öga för de minsta skillnaderna mellan bilder, för oss andra kan TNT:s bildkvalitet anses vara praktiskt taget i nivå med G200. Så är TNT en G200? Absolut inte, likheterna mellan de två styrkretsen slutar här när TNT växlar till hög växel och lämnar Matrox värdefulla 2D/3D-underverk i ett moln av damm.

128-bitars grafikmotorn i Riva TNT-kretsuppsättningen är avsedd att vara en direkt konkurrent till de bästa av de bästa när det kommer till 3D-acceleratorer, med en 250MHz RAMDAC för skarp 2D-utgång håller TNT på toppen av 3Dfx:s Voodoo2 som gör chipsetet en äkta avancerad 2D/3D-kombinationslösning. Med dubbla interna texturpipelines har TNT hävdats kunna bearbeta objekt med flera texturer i en enda gång, och fortsätter där 3Dfx slutade, nVidia lyckades åstadkomma detta med ett enda chip istället för att använda de två separata texelfx-processorerna. Voodoo2 använder. Effektiviteten av detta tillvägagångssätt är en annan fråga, men med alla siffror åt sidan, på pappret tog TNT sin tid på att forma sig till en sann vinnare.

All denna kraft utnyttjas på ett kort referenskort designat för att passa in i en AGP-plats för att dra full nytta av AGP 2X-specifikationen, överföra data på sidobanden av AGP-signalen såväl som under topparna.

Så vad har Canopus lyckats göra med nVidias överhypade TNT-chipset? Låt oss ta en titt och ta reda på…