Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Budget CPU-uppgraderingar: Intels Celeron 766

Introduktion

Ni kan alla minnas en tid då Intel ansågs vara den vanliga ledaren och ledaren för prestandamarknaden, med sina processorer som finns i de dyrare detaljhandelssystemen. På värdemarknaden regerade AMD free eftersom deras K6-X-linje av processorer inte kunde klippa det när det gäller den prestanda som var nödvändig för de flesta spel- eller professionella system.

Intel började sakta äta upp AMD:s värdemarknadsandelar efter introduktionen av deras Celeron A i slutet av 1998. Med en högpresterande stationär CPU under bältet, och nu en högpresterande CPU som också började levereras, satte Intel tempot för vad som skulle bära dem genom de kommande två åren.

Tyvärr lämnade några dåliga beslut från Intels sida företaget med en mainstream- och prestandamarknadssegmentsplattform som ingen ville ha. Istället vände de sig till AMD för deras Athlon för användning i majoriteten av $1 000+ detaljhandelssystem. AMD fortsatte att leverera mycket bra, och Intel fortsatte att förlora en stor andel av prestandasegmenten för stationära datorer och vanliga marknadssegment till Athlon.

En sak som inte förändrades särskilt mycket, trots lanseringen av AMDs Duron-processor, var Intels grepp om värdemarknadssegmentet. Fortfarande använder samma grundläggande Celeron som släpptes i slutet av augusti 1998, fastän på en annan tillverkningsprocess med en ny kärna, har Intel lyckats fortsätta att lyckas inom ett område som brukade domineras av AMD.

På Comdex 2000 gav AMD oss en presentation som listade en del ganska intressant statistik som perfekt illustrerar Intels position på marknaden. Det genomsnittliga systempriset för ett AMD-system för detaljhandeln i oktober var lite över $1 300 medan det genomsnittliga systempriset för ett Intel-system på detaljhandelsmarknaden var nästan $400 lägre. Detta visar tydligt att medan Athlon finns i de flesta AMD-system, är Duron underutnyttjad. Samtidigt visar det att Celeron på Intels sida driver ned det genomsnittliga priset på Intel-system avsevärt.

I ett försök att fortsätta sitt framgångsrika fokus på detaljhandelsmarknaden under 1 000 dollar har Intel släppt ytterligare en Celeron-processor, som nu tar upp antalet klockhastigheter som introducerats sedan lanseringen 1998 till 16 med Celeron 766.