Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Bringing Gaming Mainstream – Xbox 360 debuterar på MTV

Microsofts Xbox har en unik historia; det var den första konsolen som slog samman en PCs arkitektur med en konsols formfaktor och gränssnitt. Dess efterträdare, Xbox 360, fortsätter trenden att ha en unik historia genom att göra sin första offentliga debut på MTV. I vad som i huvudsak uppgick till en 30-minuters reklam på MTV, introducerade Microsoft mycket kort den nya konsolen och gav en smygtitt på några av dess specifikationer såväl som de spel som skulle köras på den nya plattformen.

MTV-specialen var knappast teknisk; i själva verket verkade det som om redaktörerna gjorde sitt bästa för att trimma ner alla slags tekniska vinklingar till specialen så bra som möjligt för att undvika att alienera sin målgrupp – den vanliga, icke-spelande marknaden. För att Microsoft ska nå den framgångsnivå de önskar med Xbox 360 måste det vara mycket mer än bara en konsol för spelare, den måste utöka den potentiella användarbasen avsevärt.

Funktioner som en helt trådlös handkontroll gör konsolen ännu mer normal passform – de flesta hatar kablar, och att minimera kabeltrassel är definitivt ett steg i rätt riktning för den nya konsolen. Vad vi har hört från branschinsiders verkar de trådlösa kontrollerna laddas via en USB-kabel ansluten till själva Xbox 360-enheten.

Vi har ägnat den första delen av 2005 åt att prata om övergången till två- och flerkärniga processorer på skrivbordet, och Xbox 360 avviker inte från den väg som satts före den. Även om Microsoft inte officiellt har avslöjat processorspecifikationerna för Xbox 360, nämnde de att den nya Xbox 360 erbjuder “mer än en teraflop av systemflytande punktprestanda” driven av en “tre-kärnig PowerPC-baserad CPU.” Det finns många rykten om klockhastigheten och naturen hos de PowerPC-baserade kärnorna, men de flesta verkar tyda på att de är någon sorts derivat av PPE som finns i cellprocessorn. Klockhastigheterna har ryktats vara runt 3,2 GHz för multi-core CPU, och med tanke på att Xbox 360 förväntas lanseras i år kommer den med största sannolikhet att byggas på en 90nm-process. CPU:n kommer att kunna köra 6 trådar samtidigt, vilket innebär att var och en av de tre PowerPC-kärnorna är flertrådade – återigen en likhet med Cells PPE. Vi kommer förhoppningsvis att få mer bekräftelse på CPU-arkitekturen bakom Xbox 360 på E3 nästa vecka.

Systemet är utrustat med ATI:s nästa generations GPU, R5xx-klassen, ansluten till ett delat systemminne på 512 MB. Observera att Microsoft uppger att Xbox 360 erbjuder “mer än” 512 MB totalt minne, vilket betyder att ryktena om att ATI GPU har runt 10 MB inbyggt DRAM med största sannolikhet är sanna. Detta är inte ATI:s första GPU-design med inbyggt DRAM; Flipper GPU som användes i Nintendos Gamecube innehöll hela 3 MB inbyggt DRAM. GPU:n har “48 ALU-rör” men ATI/Microsoft har inte utvecklat mer än det.

Kombinationen av CPU och GPU i Xbox 360 gör den redan till en kraftfullare spelmaskin än någon annan dator som finns idag, men som alltid är balansen mellan PC och konsolspel en ständigt föränderlig kamp. Vad Xbox 360 kommer att göra är dock att påskynda utvecklingen av flertrådade spel, av vilka några förhoppningsvis också kommer att ta sig till PC:n.

CPU:n (och förmodligen GPU:n) kyls av en vattenkyld kylfläns och dubbla fläktar. Moderkortet är byggt på ett 4-lagers PCB, vilket är att förvänta sig ur kostnadssynpunkt. Trots trenden bort från Windows/PC-arkitektur verkar Xbox 360 fortfarande vara väldigt datorliknande inuti.

Tvärtemot vad många tror verkar det som om hårddisken är tillbaka i Xbox 360 och Microsoft hänvisar specifikt till den som en “löstagbar” hårddisk. Med tanke på storleken på Xbox 360, skulle vi anta att den kommer att använda en 2,5-tumsenhet, jämfört med 3,5-tumsenheten som ingick i den ursprungliga Xbox. Med tanke på hur mycket tallrikdensiteter och spindelhastigheter har förbättrats sedan den ursprungliga Xbox lanserades, borde den nya enheten inte ha några problem att vara snabbare än den ursprungliga enheten som levererades med Xbox – trots dess mindre formfaktor.

Det nämndes inget om en lansering i flera nivåer, vilket betyder att det ser ut som att det bara kommer att lanseras en Xbox 360 senare i år – hårddisk ingår. Införandet av en hårddisk är särskilt viktigt för moddarna där ute, eftersom det ger hopp om att även Xbox 360 kommer att vara lika hackbar/moddabel som den nuvarande Xbox är.

Konsolen i sig verkar vara betydligt mindre än den ursprungliga Xbox, vilket var ett klagomål av många vid Xboxens första debut. Xbox 360 kommer att ha avtagbara frontplattor för att erbjuda en viss nivå av fysisk anpassning, även om den färdiga produkten ser ganska elegant ut.

Även från videorna verkar det som att de nya trådlösa handkontrollerna är mindre än till och med de reducerade handkontrollerna av Xbox S-typ.