Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Branschuppdatering – Q2-2005: Chipset-krig, AMD:s växande marknadsandel och mer…

PC-marknaden som helhet befinner sig i lite av en övergångsperiod; under längst tid, nya CPU-arkitekturer eller snabbare CPU-hastigheter drivit fram ny teknik på PC-marknaden. Varje större CPU-utgåva från AMD eller Intel skulle driva på nya styrkretsar som i sin tur skulle möjliggöra ny grafik och lagringsteknik, som alla skulle behöva implementeras på nya moderkort. Men med nedgången i CPU-utgåvor och det faktum att AMD:s erbjudanden med dubbla kärnor inte kräver ett nytt moderkort eller chipset, ser vi ett stort antal stagnerande marknader just nu.

Trots stagnationen finns det mycket att uppdatera på marknaden för CPU, chipset, moderkort och minne baserat på våra resultat vid årets Computex i Taiwan. Så utan vidare, låt oss börja med en uppdatering om AMD och Intels marknadsandel.

AMD vs Intel – 7 månader senare

För sju månader sedan, på en resa till Taiwan, gick vi runt och frågade alla moderkortstillverkare att vi stötte på vad de hade för uppdelning mellan AMD- och Intel-kort som levererades. Vid den tiden noterade vi att trots vad som hade hänt i entusiastgemenskapen så skickade moderkortstillverkarna fortfarande mestadels Intel-baserade plattformar. Faktum är att fördelningen mellan AMD och Intels moderkort liknade 80/20 marknadsandelsfördelningen mellan Intel och AMD – uppenbarligen till Intels fördel.

Den här gången var låten väldigt annorlunda. Observera att det bara har gått 7 månader sedan min senaste industriuppdatering, men mycket har förändrats på marknaden. Medan den största andelen AMD-moderkort som levererades (som vi hörde) för 7 månader sedan var 30 %, den här gången var det 65 % för stationära moderkort. De flesta moderkortstillverkare vi pratade med hävdade att mellan 40 och 65 % av deras moderkortsleveranser var AMD-plattformar, inte Intel.

Intel hade naturligtvis inte så mycket förtroende för våra resultat, och påstod att de är i direkt konflikt med allmänt rapporterade marknadsandelssiffror som har offentliggjorts tidigare.

Vår känsla är att sanningen ligger någonstans mittemellan; Intel fortsätter att leda i OEM-försäljning; AMD har dock gjort några betydande framsteg på marknaden. För att inte nämna att våra källor till dessa siffror har liten anledning att ljuga uppenbart om dem, och inte en enda tillverkare som vi pratade med erbjöd en helt annan historia.

Med undantag för de nyligen släppta processorerna med dubbla kärnor, har vi inte rekommenderat Pentium 4 på över ett år – det är inte så överraskande att se en del av detta återspeglas i moderkortsleveranser. Att tro att Intel absolut inte har tappat mark till AMD under senare tid är absurt enligt vår mening. AMD har inte tagit över marknaden, men de har säkert vuxit till att bli mycket mer än bara en nagel i ögonen på Intel. För bara fem år sedan var moderkortstillverkare rädda för att visa AMD-kort i sina montrar på Comdex eller Computex, men idag är AMD-baserade moderkort de mest intressanta och stolta visade.

Även om diskussionen ovan gäller leveranser av stationära moderkort, verkar AMD också klara sig ganska bra på servermarknaden. Vi pratade med en servermoderkortstillverkare vars nuvarande leveranser är 90 % AMD-plattformar och endast 10 % Intel-plattformar. Vi blev helt chockade över denna statistik, men det verkar som att de flesta av Intels servermoderkort levereras av Supermicro med tillverkare som iWill och Tyan som fokuserar mycket mer på AMD.