Bootloader: Definition, egenskaper, typer och hur de fungerar på PC

0 Shares

För att kunna utföra order och applikationer använder processorn på en PC alltid RAM-minne, eftersom det är där den information och beräkningar som processorn ständigt måste använda för att utföra sina uppgifter lagras.

Bootloader: Definition, Egenskaper, Typer

Uppenbarligen har den viktigaste resursen som lagras i RAM att göra med operativsystemet, ett “program” utrustat med en processhanteringsfunktion som reglerar bland annat CPU:ns åtkomst till minnet exakt (och även om det låter redundant) . Vad vi menar med detta är att på en PC måste relevant operativsystemsdata laddas in i minnet från datorns start, och det är där bootloadern kommer i drift.

Vad är en bootloader?

Encender PC

Som du kan föreställa dig eftersom dess namn är ganska självförklarande kommer ordet bootloader från de engelska orden boot och loader, även om det för att vara mer specifikt kommer från bootstrap loader , som på engelska bokstavligen betyder skosnörsladdare (eller loop). Ursprunget till denna term kommer från det faktum att starthanteraren är avgörande för att starta datorn och därför fungerar som ett stöd på ett liknande sätt som skosnörens öglor.

En bootloader är en sorts speciell mjukvara som laddar de väsentliga filerna i operativsystemet du har i RAM-minnet på din dator, och detta är giltigt för Windows, Linux, Max och även DOS-baserade system som FreeDOS. För att göra detta måste bootloadern nödvändigtvis användas på ett startsystem, som mycket väl kan vara en CD/DVD, en pennenhet eller systemlagringsenheten, som är vanlig på en PC.

Secuencia de arranque

Bootmediet tar emot informationen om var starthanteraren finns genom datorns firmware, som till exempel BIOS, och det är just därför vi i BIOS kan konfigurera startenheterna.

Genom att välja startsekvensen i BIOS talar vi bokstavligen om för datorn var den ska leta efter bootloadern, eftersom datorn inte kan starta och starta operativsystemet utan den.

Hur en bootloader fungerar på PC

I det ögonblick då vi trycker på strömbrytaren på datorn är det första som visas på skärmen data som är relaterade till utrustningens hårdvara, såsom processorn, minnet eller anslutna lagringsenheter. Programvaran som ansvarar för att bearbeta denna information är den tidigare nämnda firmware (BIOS / UEFI på en PC) som finns i ROM-minnet på moderkortet.

Arranque

Denna inledande process kallas POST, vilket står för Slå på självtest och även om vi har en specifik artikel som talar om det, består den i korthet av en serie processer och systemkontroller som körs på PC:n varje gång den slås på eller startas om. Och, som du redan kommer att anta, är starthanteraren det som laddas direkt efter POST; Systemet kontrollerar startsekvensen som konfigurerats i BIOS och börjar söka för att den första av de utvalda enheterna som har en starthanterare ska ladda data till minnet.

När ett media med bootloader hittas laddas det automatiskt, men om listan över enheter som är konfigurerade i BIOS tar slut och ingen har hittats kommer systemet att visa ett felmeddelande och startar inte. Bootloadern är, som du kommer att anta efter att ha läst detta, väsentlig och väsentlig för att datorn ska fungera.

Var exakt förvaras den?

Bootloadern finns vanligtvis i MBR (Master Boot Record) på hårddisken eller SSD, där partitionstabellen för lagringsmediet också lagras, men detta är inte alltid fallet och som en allmän regel kan vi hitta dessa två alternativ :

  • I det första blocket av startmediet (även känt som “diskspår noll”).
  • På en specifik partition av startmediet.

Det första alternativet är det vanligaste eftersom det är nära relaterat till MBR:s funktionsprincip, som inte bara innehåller den nödvändiga referensen för att firmware ska hitta bootloadern utan också innehåller själva startmjukvaran, vilket är det som tillåter operativsystemet att “starta”.

Disco Duro

I det andra alternativet, mindre använt eftersom det kräver att användaren har konfigurerat det på detta sätt med avsikt av någon anledning (även om det också ser ut så här på OEM-datorer från tillverkare), använder operativsystemet en specifik partition som lagringsplats för bootloader som skapas på lagringsenheten.

Som ytterligare information bör du veta att bootloaders också kan delas in i flera nivåer i en konfiguration som kallas flersteg och att den kan täcka upp till tre olika nivåer, löpande efter varandra. Detta används när starthanteraren är för stor för att passa på spår noll på disken.

Dess plikter?

Efter det som har förklarats hittills har du redan insett att bootloaders är ett slags mellanhänder mellan hårdvaran och PC:ns operativsystem. Vi kan säga att ansvaret för att systemet startar faller på detta element, och för detta är dess första uppgift att ladda operativsystemet i RAM-minnet på datorn, vilket är viktigt för att processorn ska veta vad den ska göra.

kärna

I nästa steg laddar starthanteraren operativsystemets kärna, den grundläggande komponenten i systemprogramvaran som kontrollerar alla minnes- och processoråtkomster och innehåller alla viktiga drivrutiner. Dessutom bearbetar den alla rutinbeställningar och uppgifter som dataminnesintegration. Vissa bootloaders utför ytterligare uppgifter som går utöver bara bootloaders, som:

  • Igenkänning och uppstart av andra bootloaders (flersteg).
  • Utförande av applikationsprogram.
  • Åtgärda eller lägg till funktioner som är fel i firmware.
  • Alternativ uppladdning av firmware.

Vilka bootloaders finns det?

Hittills har vi berättat vad en bootloader är, vad dess funktioner är och vad den är till för, men du bör också veta att det finns olika bootloaders beroende på användning och operativsystem. Vi har sammanfattat de viktigaste i följande tabell:

namn Beskrivning
Bootmgr namn Beskrivning Det är Microsofts starthanterare från Vista / Server 2008
NT-Loader Name (NTLDR) Beskrivning Det är starthanteraren som Microsoft använde fram till ankomsten av Vista (det vill säga fram till Windows XP / Server 2003)
Barebox namn Beskrivning Det är en starthanterare inbyggd i skannrar, skrivare, kameror, etc.
Boot.efi namn Beskrivning Det är starthanteraren som används av Mac-enheter sedan 2006.
BootX namn Beskrivning Gammal bootloader som användes av Mac fram till 2006.
Namn GRUB (Grand Unified Bootloader) Beskrivning Det är en bootloader med öppen källkod känd för att vara den som vanligtvis används av Linux-system.
Namn ARM Core Bootloader Beskrivning Bootloader som används i mikrokontroller (som i smartphones)
OpenBIOS-namn Beskrivning Det är en free och bärbar starthanterare under GNU-GPL-licensen.
0 Shares