Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Bing förlorar sökmarknadsandelar till Google trots ChatGPT-integration

I sammanhanget: Google behåller en ledande ställning över sina konkurrenter som världens mest populära sökmotor trots en myriad av integritetsrelaterade kontroverser, flera antitrustutredningar och andra frågor. I oktober 2023 hade företaget enligt uppgift en marknadsandel på 88,07 procent i USA, vilket är högre än den andel på 86,75 procent som det hade under samma period förra året.

Rapporten kommer från StatCounter, vilket tyder på att Bing förblir den näst mest populära sökmotorn med en marknadsandel på 6,89 procent, medan Yahoo, DuckDuckGo, Yandex och AOL sjunker i botten. Situationen är ännu mer skev globalt, där Google hade en marknadsandel på 91,55 procent i oktober 2023, medan Bing bara kunde samla 3,11 procent. Microsofts sökmotor hade en marknadsandel på 3,59 procent under oktober 2022, vilket innebär att den halkade ytterligare under de senaste tolv månaderna.

Bings marknadsandel förblir föga imponerande trots integrationen av ChatGPT, som var tänkt att utmana Googles dominans inom sökning för första gången på mer än två decennier. Microsofts partnerskap med OpenAI skickade chockvågor genom Google och hamrade på aktiekurserna, men som det visade sig var domedagsförutsägelserna om att ChatGPT-Bing-samarbetet äter på Googles marknadsandel kraftigt överdrivna.

Enligt uppgifterna har Bings marknadsandel faktiskt minskat under de senaste tolv månaderna globalt såväl som i USA, där den sjönk från 7,4 procent till 6,89 procent mellan oktober 2022 och oktober 2023. Om data är något att gå efter, inte bara Om Bing misslyckas med att äta Googles lunch tappar den faktiskt marknadsandelar trots sin AI-smart.

Ända sedan den offentliga lanseringen av ChatGPT förra året har Microsoft integrerat det i många av sina produkter och tjänster. Nyligen introducerade företaget Windows Copilot, som finns som en knapp i aktivitetsfältet i Windows 11, och genom att klicka på den aktiveras Bing Chat, vilket gör att användare kan ställa frågor och initiera kommandon. Medierapporter tyder dock på att det är långt ifrån den polerade produkten som Microsoft vill få dig att tro.

Med tanke på det nuvarande tillståndet för Bing Chat är det osannolikt att det kommer att kunna ta bort marknadsandelar från Google någon gång snart, och med Googles egen Bard AI som förväntas komma ikapp ChatGPT förr snarare än senare, kommer det sannolikt att förbli den sökledare globalt under överskådlig framtid.