Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Bildförhållande på en bildskärm: vilka finns där och vilken som är bäst

När vi pratar om en 16:9 widescreen-skärm så pratar vi just om bildförhållandet på skärmen, och som vi har sagt tidigare är det något som ofta går obemärkt förbi eftersom vi tar det för givet. I den här artikeln kommer vi att berätta vad bildförhållandet är, vad det påverkar och vilka bildförhållanden vi kan hitta i moderna PC-skärmar.

Bildförhållande på en bildskärm

Vad är bildförhållandet på en bildskärm?

Denna parameter är, som namnet antyder, en relation, och en relation måste nödvändigtvis ha två olika värden relaterade till varandra. När vi pratar om bildskärmar har bildförhållandet att göra med antalet pixlar som den horisontella upplösningen har med avseende på vertikalen, den horisontella är den första och den vertikala den andra.

På det här sättet, om vi säger att en bildskärm har ett bildförhållande på 16:9, betyder det att för varje 16 pixlar i dess horisontella upplösning kommer vi att hitta 9 pixlar i dess vertikala upplösning. Det finns en mycket enkel matematisk operation för att förstå detta: om du tar upplösningen på en bildskärm, låt oss säga Full HD som ett exempel, som är 1920 x 1080 pixlar, och du delar vart och ett av dessa värden med bildförhållandet, måste det nödvändigtvis ge samma nummer.

Med exemplet, om vi tar den horisontella upplösningen (1920) och dividerar den med det första värdet av bildförhållandet (16), ger det oss 120. Om vi ​​gör samma sak med den vertikala upplösningen (1080) och dividerar den med andra värdet (9), det ger oss också 120. Om vi ​​överför detta exempel till en bildskärm med 1440p upplösning (2560 x 1440) och gör detsamma, ger det oss samma värde på båda sidor av operationen, bara i det här fallet det ger oss 160 eftersom upplösningen är högre.

Bildförhållandet och upplösningen för bildskärmen

Med tanke på vad vi har förklarat i föregående avsnitt kommer det säkert att vara väldigt lätt för dig att förstå varför skärmens upplösning beror på bildförhållandet och vice versa. Vi kommer att förklara detta igen med ett tydligt exempel, med den vanligaste upplösningen idag, Full HD (1920 x 1080 pixlar): en Full HD-skärm kommer alltid nödvändigtvis att vara 16:9 och kan inte ha ett annat bildförhållande eftersom det då inte kunde har en sådan upplösning.

Föreställ dig därför en ultrabred monitor som har en upplösning på 3440 x 1440 pixlar. Denna bildskärm har ett bildförhållande på 21: 9 som vi har förklarat tidigare (i det här fallet borde det bokstavligen vara 21,5: 9, men det är begränsat till 21: 9), och det är omöjligt att det hade 16: 9, eftersom om så dess horisontella upplösning måste vara 2560 för att den matematiska operationen ska ge oss samma heltal.

Relación de aspekto

Därför, eftersom bildförhållandet är just ett förhållande mellan de horisontella och vertikala pixlarna på skärmen, är de två värden som är länkade och som det ena nödvändigtvis beror på det andra.

De vanligaste bildförhållandena på en modern dator

Som vi sa i början, idag används panoramabildförhållandet 16:9 som standard, även om det är sant att det förr i tiden var 4:3. Men idag används många andra bildförhållande, och utan Om vi ​​går längre kan vi som exempel ta de ultravida monitorerna eller de av professionell design. I vilket fall som helst, nedan kommer vi att berätta vilka som är de mest använda bildförhållandena, vad var och en av dem används för och exempel på upplösning med dem.

  • 1:1 innebär att för varje horisontell pixel har vi en vertikal, vilket betyder att skärmen är helt fyrkantig. Denna typ av bildförhållande används mycket inom designområdet eftersom det låter dig ha riktiga bilder. Ett exempel på upplösning är 1920 x 1920 pixlar.
  • 4:3 var på den tiden det mest använda förhållandet överallt, även om det idag praktiskt taget inte används, förutom i miljöer där gamla bildskärmar finns bevarade. Typiska upplösningar är 640 x 480, 800 x 600 eller 1024 x 768 pixlar.
  • 3:2 märkligt nog är ett bildförhållande som fortfarande används mycket, och även om vi särskilt såg det i redan föråldrade bärbara datorer, används det fortfarande i enheter som Microsoft Surface. Den användes också mycket i smartphones och DSLR-kameror, och dess mest återkommande upplösning är 2160 x 1440 pixlar.
  • 16:9 är det mest använda formatet och anses vara standard idag. Typiska upplösningar är 1920 x 1080, 2560 x 1440 och 3840 x 2160 pixlar.
  • 16:10 används också flitigt, men mer på den amerikanska marknaden än på den europeiska. Den mest typiska upplösningen är 1920 x 1200, vilket som du kan se applicerar en handfull pixlar mer vertikalt, det vill säga skärmen är något högre än i förhållandet 16:9.
  • 21:9 är det vanligaste formatet som används i ultravida bildskärmar, med de vanligaste upplösningarna 2560 x 1080 och 3440 x 1440 pixlar. Som vi har sagt tidigare bör detta förhållande faktiskt kallas 21,5: 9 för att vara sant. Förresten, filmer i amerikanskt format har detta inbyggda bildförhållande, det vill säga om en amerikansk film visas på en 21:9-skärm kommer det inte att finnas några horisontella svarta band.
  • 32:9 är ett nytt format av de så kallade Super Ultra Wide-skärmarna, vilket bokstavligen motsvarar två 16:9-skärmar placerade sida vid sida. Dess vanligaste upplösning är 3840 x 1080 och 5120 x 1440 pixlar.
  • Det finns andra mindre frekventa upplösningar som t.ex 1,85: 1 (Cinema Film US) och 2,35: 1 (Cinemascope) som inte syns på kommersiella monitorer.

Vilket är det mest rekommenderade bildförhållandet för spel?

Som alltid beror svaret på denna fråga på dina behov och dina preferenser, men vi kommer att ge dig ett tydligt svar som har att göra med marknadstrenden: för närvarande är bredbildsformatet 16:9 standarden, och det mesta. är tillrådligt att välja en bredbildsskärm (eller högst 21:9 ultrabred) för kompatibilitetens skull, enkelt och tydligt.

På så sätt, eftersom den stora majoriteten av audiovisuellt innehåll är designat just för dessa bildförhållanden, kommer du att undvika problem och maximera både din prestanda och din produktivitet.