Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Benchmarking för virtualisering i verkliga världen: de bästa server-CPU:erna jämfört

Introduktion

TCO och ROI har missbrukats upprepade gånger av säljare, i hopp om att få dig att svälja den ibland upprörande höga prissättningen på deras offert för en trendig ny teknik. Servervirtualisering är dock en av få IKT-tekniker som verkligen lever upp till sin hype. Kostnadsbesparingarna är verkliga och TCO är stor, så länge du följer några grundläggande regler som att inte installera bloatware eller extremt stora minnesbegränsade databaser. Det finns mer.

Serverkonsolidering är utmärkt för IT-proffsen som också är en hårdvaruentusiast (och därmed läser it.anandtech.com ?). Hårdvaruinköp motiverades tidigare av att utrustningen skrevs av eller att underhållskontraktet var vid slutet av sin livslängd. Kan du ens komma på en tråkigare anledning att köpa ny hårdvara? Tidsramen mellan början av 2000-talet och starten av kommersiellt gångbara virtualiseringslösningar var tidsramen där bönräknarna styrde datacentret. Få personer var intresserade av att höra hur mycket snabbare de nyaste servrarna var, eftersom den extra processorkraften i de flesta fall skulle gå till spillo 95 % av tiden ändå.

Nu med virtualisering är vi hårdvarunördar tillbaka med revansch. Varje minskning av prestanda du vrider ur dina servrar leder till potentiellt högre konsolideringsförhållanden (fler virtuella datorer per fysisk maskin) eller bättre svarstid per virtuell dator. Fler virtuella datorer per maskin innebär omedelbara kostnadsbesparingar på kort och lång sikt, och bättre prestanda per virtuell dator betyder nöjdare användare. Ja, prestanda är återigen viktigt och systemadministratörer ses som nyckelpersoner, avgörande för att uppnå affärsmålen. Men hur vet du vilken hårdvara du ska köpa för virtualisering? Det finns bara två konsolideringsriktmärken där ute: Intels vConsolidate och VMwares VMmark. Båda är besvärliga att installera och båda är baserade på branschriktmärken (SPECJbb2005) som endast i viss mån eller knappast är representativa för verkliga tillämpningar. Resultatet är att VMmark, trots att det är ett värdefullt benchmark, har förvandlats till ännu ett OEM benchmark(et)ing-verktyg. OEMs enda mål verkar vara att få så höga poäng som möjligt; det är förståeligt ur deras synvinkel, men inte särskilt användbart för IT-proffsen. Utan en analys av var den extra prestandan kommer ifrån ger poängen ett snabbt första intryck men inget mer.

Ja, den här artikeln är sedan länge sen, men Sizing Server Lab presenterar stolt AnandTech-läsarna med vårt senaste virtualiseringsriktmärke, vApus Mark I, som använder verkliga applikationer i ett Windows Server Consolidation-scenario. Vårt mål är verkligen inte att ersätta eller misskreditera VMmark, utan snarare att ge dig en annan datapunkt — en oberoende andra åsikt baserad på solid benchmarking. Genom att kombinera våra egna tester med det vi hittar på VMmark-sidan kommer vi att kunna förstå virtualiseringsprestandalandskapet lite bättre. Innan vi dyker in i resultaten, låt oss diskutera resonemanget bakom några av de val vi gjorde.