Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Bästa data CABO MP3-spelare

Med intåget av MP3 (Moving Picture Experts Group, Layer 3) digital ljudstandard har musiken tagit stora steg in i informations- och teknikvärlden. MPEG arbetar under gemensam ledning av International Electro-Technical Commission (IEC) och International Standards Organization (ISO) som kodar algoritmer för audiovisuell information i ett komprimerat digitalt format. MPEG-standarden finns i tre varianter: Layer 1, Layer 2 och Layer 3. Det senare, MPEG Layer-3, är en förlängning av MPEG-formatet som ursprungligen började som en plan för att skapa ett lämpligt kodningsschema för sändning och inspelning av rörelser bilder. Från lager 1 till lager 3 ökar kodaren för standarden i komplexitet och prestanda, vilket ger högre ljudkvalitet per bithastighet (bithastighet anger en given kodningsnivå som 112 kbps – kilobits per sekund). MP3-standarden använder komprimerade ljudsignaler i vad som kallas PCM-kodning (används i WAV-ljudformatet) för att skapa ljud i nästan CD-kvalitet med en 16-bitars samplingshastighet på 44,1 kHz på en dator. MP3-filer komprimerar en minuts musik till ungefär en megabyte lagringsutrymme, med en bithastighet på 128 kbps. Bithastigheter spelar en integrerad roll i kvaliteten på ljuduppspelning av MP3-standarden genom att de representerar komprimeringsförhållandet för MP3-filer. I grund och botten, ju högre bithastighet en MP3 har, desto högre ljudkvalitet.

MP3-standarden har anammats av många för att tillhandahålla musik av CD-kvalitet till allmänheten via Internet. Genom olika MP3-verktyg och -spelare har användare kunnat föra högkvalitativ musik till skrivbordet genom att skapa och ladda ner MP3-filer. MP3-standarden har dock inte fått ett så varmt välkomnande hos Recording Industry Association of America, Inc. (RIAA) och andra intressegrupper som förespråkar strikt reglering av mediet för att förhindra illegal piratkopiering av upphovsrättsskyddad musik. Förutom piratkopiering av musik har musikindustrin hävdat att MP3-standarden har resulterat i förluster på miljarder dollar och fortsätter att kämpa mot standardens laglighet.

Även om MP3 har haft sin del av slagsmål, har det kommit ut på toppen levande och fortfarande kickar i mediebranschen. I takt med att MP3:s popularitet växte, ökade också idén att göra MP3:er mobila med bärbara MP3-spelare. Diamond Multimedia skapade rubriker med introduktionen av den första bärbara MP3-spelaren känd som Rio 300. Den bärbara MP3:n gjorde det möjligt för den digitala standarden att ta steget från högtalarna på den stationära datorn till mångas händer. Rio 300 lade grunden för andra företag, inklusive Sony, RCA, Creative Labs och D-Link för att nämna några, att introducera sin egen serie av bärbara MP3-spelare. MP3-spelare är attraktiva för allmänheten på grund av bristen på rörliga delar, vilket gör det inte möjligt att hoppa över ljud under ljuduppspelning och lång batteritid jämfört med CD-spelare. Men CD- och minidisc-spelare erbjuder för det mesta bättre ljudprestanda även om de använder rörliga delar. Dessutom erbjuder MP3-spelare bättre batteritid på grund av bristen på rörliga delar även om CD- och minidisc-spelare börjar erbjuda bättre batteritid också. De senaste framstegen inom digital teknik har försett MP3-spelare med ett brett utbud av mer avancerade funktioner för konsumenten såväl som för mindre spelare.

Best Datas CABO MP3 är en annan bärbar MP3-spelare som lägger sitt namn till den växande listan över spelare som för närvarande finns på marknaden. Best Data har varit i nätverksbranschen de senaste femton åren och tillverkat sin egen linje av modem och nätverkskort, för att inte tala om ljud- och grafikkort också. CABO är den första MP3-spelaren som testas i AnandTech-labbet och med ett klistermärkepris på 239 USD har den potentialen att bli en utmanare på marknaden för bärbara MP3-spelare.