Bärbar dator på nybörjare blir väsentlig uppdatering

Bärbar dator på nybörjare blir väsentlig uppdatering

I morse vid en nyckel i New York City, tog Apple omslag från sin senaste bärbara uppdatering, 2018 MacBook Air. Nybörjarmedlemmen i Apples bärbara sortiment får äntligen en efterlängtad redesign, som ser att den bärbara datorn antar de flesta av samma designegenskaper och teknologier som Apples andra bärbara datorer, inklusive TouchID och Apples T2-kontroller. Kommer fortfarande in med en 13,3-tums skärm – och nu i Retina – kommer den bärbara datorn att levereras den 7 november.

När den introducerades 2008 använde MacBook Air en då ovanlig ultrabärbar bärbar design, mest känd demonstrerad av Apples lika ovanliga marknadsföringsgimmick för att visa att den lätt passar in i ett manila-kuvert. Sedan introduktionen banade MacBook Air vägen för Ultrabooks som helhet i processen, och inom Apples sortiment slog det sig så småningom som nybörjarmedlem i MacBook-familjen. Men på senare år blev den bärbara datorn försummad, eftersom Apple fokuserade på att integrera dyrare tekniker i sina bärbara datorer och med priser som matchade, vilket stred mot MacBook Airs instegsnivå. Som ett resultat, fram till idag, den senaste gången MacBook Air hade uppdaterats väsentligt var i början av 2015. Så dagens tillkännagivande är den första stora uppdateringen för den bärbara datorn på nästan 4 år.

2018 MacBook Air-specifikationer
Modell2018 (bas)2017 (bas)
Mått0,41 – 1,56 cm x 30,4 cm x 21,2 cm0,30 – 1,7 cm x 32,5 cm x 22,7 cm
Vikt1,25 kg1,35 kg
CPU1,6 GHz (3,6 GHz Turbo)
Core i5
2 CPU-kärnor
1,8 GHz (2,9 GHz Turbo)
Core i5-5350U
2 CPU-kärnor
GPUIntel UHD Graphics 617Intel HD Graphics 6000
Visa13,3-tums 2560×1600 IPS LCD13,3-tums 1440×900 TN LCD
Minne8 GB LPDDR3-21338 GB LPDDR3-1600
SSD128 GB PCIe SSD128 GB PCIe SSD
I / O2x USB 3.1 Type-C
w / Thunderbolt 3
3,5 mm ljud
Tryck på ID
2x USB 3.0 Type-A
1x Thunderbolt 2
SDXC-kortläsare
3,5 mm ljud
Batterikapacitet50,3 Wh54 Wh
Batteri-liv12 timmar12 timmar
Pris1199 $999 $

När det gäller design passar MacBook Air rätt in i Apples moderna bärbara familjer. Faktum är att det vid första anblicken inte särskilt skiljer sig från Apples andra kilformade bärbara dator, den 12-tums MacBook. Vanilj MacBook själv splittrade i huvudsak skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro – tar storleken på den förra och parar ihop den med den övergripande estetiska designen och en del av tekniken för den senare – och medan MacBook själv aldrig var en design faktiskt ersättning för Air, är det nu klart att det är den riktningen som Apple har velat ta sin laptop linje som helhet.

Slutresultatet är att MacBook Air i stort sett är den 13,3-tums MacBook som aldrig varit. Den använder samma kilform och aluminiumkropp som MacBook och kommer till och med i samma guld / silver / rymdgrå färgtrio. När det gäller dimensioner är den bärbara datorn 30,41 cm x 21,24 cm – vilket ger den ett något mindre fotavtryck än den tidigare MacBook Air – medan tjockleken vid den största punkten är nere från 1,7 cm till 1,56 cm. Intressant är att den bärbara datorn faktiskt är lite mindre kilformad än sin föregångare, eftersom den tunnaste punkten har ökat från 0,3 cm till 0,41 cm. Den bärbara datorns vikt är också nere, från 1,35 kg i den gamla modellen till 1,25 kg på den nya Air.

Under tiden fokuserar man på att banta den redan lilla MacBook Air ner att den bärbara datorn har införlivat ett antal tekniker och designelement från Apples andra bärbara datorer. Detta inkluderar övergången till att endast använda USB Type-C-portar för all laddning och dataanslutning, med den nya bärbara datorn som får två av dessa portar på sin vänstra sida (kontra 1 för MacBook). Dessutom är dessa båda Thunderbolt 3-kompatibla portar, med alla funktioner och bandbredd som medför, vilket gör Air mer som proffsen och mindre som vanilj MacBook i detta avseende. Apple har också behållit 3,5 mm ljuduttaget, men SDXC-kortplatsen är inte längre.

Den smala designen innebär också att Apple har integrerat sitt moderna fjärrbrytartangentbord och Force Touch-styrplattans kombination. Fjärilströmställaren, som först introducerades på MacBook 2015, var utformad för att vara tunnare och mer stabil än samtida strömbrytare, även om den grundare nyckelresan har fått blandad feedback. Speciellt är detta nu också den största uppdaterade bärbara datorn som Apple erbjuder utan pekfält, eftersom Apple slutade uppdatera den beröringsfria 13-tums MacBook Pro tidigare i år. Samtidigt som Apples andra bärbara datorer erbjuder Force Touch-styrplattan en solid state-styrplatta som genererar haptisk återkoppling via ett linjärt ställdon, vilket gör hela styrplattan till en enda enhetlig enhet och gör bort med dykbordets effekt av en svängbar styrplatta.

Under huven är detaljer lite svårare att få tag på. Märkligt nog erbjuder Apple bara ett enda CPU-alternativ här, en Intel Core i5. Och medan företaget aldrig namnger de specifika processormodellerna de använder, matchar specifikationerna här – 3,6 GHz turbo med Intel UHD Graphics 617 – inte något känt Intel-chip, inte ens när man tar in olika cTDP-alternativ. Vi har hört rykten om Intel att sätta ihop en Core i5-8210Y, och vi har nått ut till Intel för att försöka bekräfta.

Uppdatering: Intel har sedan publicerat information om chipet på Ark-webbplatsen och bekräftar att det är Core i5-8210Y.

I5-8210Y är en av Intels nya Amber Lake-Y-processorer. Amber Lake lanserades tillbaka i augusti och är Intels senaste generationens 5W (ish) chips och går under 8: e generationens Core-märkning. Jämfört med Broadwell-chipsen (5th Gen Core) i den föregående MacBook Air, representerar dessa chips ett stort steg uppåt i kapacitet och prestanda, med en nyare CPU-kärndesign samt en nyare GPU-design. Men det är också anmärkningsvärt att de nya chipsen, även i cTDP Up-läge, också har mycket lägre effekt än de äldre 15W-chipsen från Apple som Apple använde, vilket innebär att processorns strömförbrukning borde minskas avsevärt – och chipsen också tunnare – dock den totala prestationsvinsten kommer inte att vara lika mycket som om Apple hade fastnat med U-seriens marker.

Så gott som vi kan säga är Core i5-8210Y sannolikt en av Intels “off roadmap” -chips, vilket är en SKU som är gjord på uppdrag av ett enda eller litet antal kunder. Dessa är inte alltid offentligt dokumenterade av företaget, särskilt om det inte går in i en konsumentenhet. Det finns inget särskilt speciellt med 8210Y – det klockas bara lite annorlunda än Intels standardchips – men av den anledningen förväntar jag mig inte omedelbart att vi kommer att se det någon annanstans. Enligt siffrorna är 8210Y i huvudsak ett Amber Lake-chip som är permanent i cTDP Up-läge, vilket ger en de facto 7W TDP. Detta förbättrar bashastigheten till 1,6 GHz. Samtidigt byter Apple lite CPU-turbo mot lite GPU-turbo; 3,6 GHz CPU-turboen är lite lägre än Intels vanliga i5-chip, men 1.05GHz GPU-turboen är 100MHz högre som ett resultat.

Att använda Amber Lake betyder också att vi återigen tittar på LPDDR3-minne för en Apple-bärbar dator. Apple kläder på standardmodellen med 8 GB saker, med 16 GB som ett alternativ. Amber Lake stöder inte LPDDR4, så Apples alternativ är att antingen hålla fast vid LPDDR3 eller använda mindre energieffektiv DDR4, vilket är något som företaget gjorde för 15-tums MacBook Pro.

Precis som alla Apples andra Mac-datorer som introducerades under de senaste 12 månaderna, innehåller den nya MacBook Air också Apples T2-co-processor. Chipet innehåller i huvudsak alla maskinvarubearbetningsfunktioner som Intel CPU inte erbjuder eller som Apple vill hantera själva, inklusive ljudingångsbehandling (för Hey Siri), bildsignalbehandling (för FaceTime-kameran), hårdvarukodning, säker start, en säker enklave för Touch ID, systemhanteringsfunktionalitet och fungerar också som en (imponerande högpresterande) SSD-kontroller. T2 är en av de största skillnaderna som Apple har i laptoputrymmet just nu med avseende på interna komponenter, eftersom i stort sett alla andra använder Intels standardhårdvara.

På tal om SSD: er kommer MacBook Air med en rad SSD-kapacitet. Basmodellen får tyvärr ingen form av kapacitetsuppgradering från den tidigare MacBook Air – levereras fortfarande med bara 128 GB – men lagringsprestanda borde vara anmärkningsvärt bättre. Under tiden är toppkonfigurationen nu 1,5 TB, 3x jämfört med den gamla Airs toppkonfiguration.

Den andra stora och snabbt märkbara förbättringen för den nya MacBook Air är skärmen. Medan den senaste generationens Air var den sista Apple-bärbara datorn utan Retina-skärm, får den nya Air äntligen sin pixeldensitetsökning. Den bärbara datorn använder en 2560×1600-panel, och i enlighet med Apples andra bärbara datorer är detta (tack och lov) en annan 16:10-panel. I nästan alla avseenden borde den nya skärmen vara ett stort steg uppåt jämfört med den tidigare Air, inte bara med större pixeldensiteter utan byte till en IPS-skärm med LED-bakgrundsbelysning, jämfört med tidigare Airs mycket billiga 1440×900 TN-skärm. Nettoresultatet är större färgstabilitet vid vinklar och ett bredare färgområde som bör komma mycket närmare hela sRGB-färgutrymmet.

Avrundar paketet innehåller den nya MacBook Air ett 50,3 wattimmars batteri. Apple betygsätter den bärbara datorn för 12 timmars batteritid, och även om detta kommer att variera med arbetsbelastningen är deras uppskattningar i allmänhet på markeringen. Intressant är att detta batteri är något mindre än 54Wh-batteriet i den tidigare MacBook Air; SoC med lägre effekt och andra förbättringar innebär att den genomsnittliga strömförbrukningen har sjunkit lite, så Apple kan slå samma 12 timmar på ett mindre batteri.

På det hela taget bör den nya MacBook Air vara en betydande uppgradering från den tidigare modellen på nästan alla sätt, från processorkraft till skärmkvalitet. Men det ökade fokuset på kvalitet matchas också av en ökad prislapp och är i allmänhet i linje med Apples ansträngningar att fokusera mer på avancerade produkter med hög marginal i Mac-rymden. Som ett resultat börjar den nya Air på $ 1199, $ 200 mer än den tidigare modellen. Speciellt är detta $ 100 billigare än bas 12-tums MacBook, vilket betyder att det fortfarande är det billigaste (moderna) MacBook som Apple erbjuder. Även om det verkar sätta en spik i kistan av tanken på en MacBook på under $ 1000, särskilt eftersom Apple verkar mer intresserad av att flytta dessa användare till de nya iPad-proffsen.

Relaterade Artiklar

Back to top button